Futbol sınıfta kaldı

Yayın Tarihi: 03/05/20 09:02
okuma süresi: 5 dak.

Daha altı hafta öncesine kadar heyecanla takip ettiğim, karşılaşmaların sonucunu sabırsızlıkla beklediğim futboldan çok kısa zamanda soğudum. Maçlar tekrar başladığında eskisi gibi ilgilenmeyeceğim.

Hatta Sky Sports üyeliğimi iptal ettim bile.

Koronavirüs bir kez daha kapitalizmin çirkin çehresini gözler önüne serdi.

4 Nisan tarihinde “Virüslerin ayırımcılık yapmadığı yalandır” başlıklı makalemde Koronavirüs, ırk ve ekonomik eşitsizlik arasında bağlantı kuran araştırmalara değinmiştim.

Brent ve Croydon bölgelerinin Londra’nın Koronavirüs yüzünden en fazla, Kingston bölgesinin ise en az ölüm kaydedilen bölgeleri olmaları tesadüf değildir.

İlk ikisi kentin en fakir, Kingston ise en varlıklı bölgelerinden.

Bu yazdıklarım ile futboldan soğumam arasındaki ilişkiyi merak ediyorsunuzdur.

Futbolcular en yüksek maaş alan kariyer grupları arasındadır.

2019 Global Sports Salary Survey, avaraj haftalık futbolcu maaşının £61.024 olduğunu açıklamıştı. Lionel Messi haftada £500bin maaş alıyor.

İngiliz Premier Liginde Manchester City kulübünde haftalık avaraj maaş £115bin (yanlış duymadınız, aylık değil, haftalık maaş). Liverpool £100bin, Chelsea £95bin, Arsenal £92bin, Manchester United ise futbolcularına haftalık avaraj £90bin maaş ödüyor.

En az haftalık avaraj maaş ödeyen takım Sheffield United. Haftada £9000 gibi cüzi bir maaş ödüyor zavallı futbolcularına! Yılda yarım milyon sterlin.

Sıradan bir işçi, vasat bir futbolcunun aldığı yarım milyon sterlini kaç yılda alıyor? Bazıları çalışma yaşamı boyunca alamıyor bu maaşı.  

Bu istatiskler 5 Nisan 2020 tarihinde açıklanan istatistikler. https://www.express.co.uk/sport/football/1265233/Premier-League-average-salary-player-wages-cut

Bir de Koronavirüs savaşında en ön safhada olan, hala daha bazılarına güvenilir ekipman sağlanamayan, 100den fazlası yaşamlarını yitiren hastabakıcıların maaşlarına bakalım.

Tüm eğitimlerden geçmiş kalifeli bir hastabakıcının yıllık maaşı £25bin sevgili okurlarım. Karşılaştırma olsun diye, bunun haftalık karşılığı £480.

https://www.payscale.com/research/UK/Job=Registered_Nurse_(RN)/Salary

Bütün bunları bilerek yıllarca futbol için kavgalar ettim, arkadaşlarımı gücendirdim. Sinir krizleri geçirdim, takımım maç kaybedince surat astım, evde huzur bırakmadım.

Ama artık yeter. Nedenini mi merak ediyorsunuz? Aldıkları paradan değil. Ne kadar da buna hak etmiyorlarsa.

Sebep Koronavirüs krizi esnasında takındıkları tavır.

Haftalardan beri futbolcuların maaşlarının yüzde 30unun kesilmesi görüşülüyor. Böylelikle ekonomiye onların da bir katkısı olacağı düşünülmüştü.

Sendikaları olan Professional Football Association buna haftalardır direniyor. Efendim, bu gerçekleşirse Vergi Dairesinin 200 milyon kaybı olacakmış.

Tabi bu bahane. Maaşların bu oranda kesilmesi £200 milyonun üzerinde bir gelir getirecek.

Üstüne üstlük bazı futbol kulüpleri futbolcularının maaşlarına dokunmayıp çalışanların maaşlarını hükümete ödetmeye kalktılar. Tam da değil, maaşların yüzde 80ini.

Bunlar arasında bulunan Tottenham ve Liverpool gelen tepkiler yüzünden bundan vazgeçtiler.

Değerli okurlarım. Bir Premier maçına gitmek için, seyahat, maç bileti, yiyecek, içecek dahil £100 aşkın para ödüyoruz. Tuttuğum takım Arsenal her maçta 60bin kapasiteyi dolduruyor.

Onun dışında takımların birçok yerden gelirleri var. Lig sıralamasına göre milyonlarca ek para alıyorlar.

Bu kriz yüzünden futbol camiasının gerçek yüzünü görmüş olduk.

Esas eleştirilmesi gereken Futbol sendikaları, ama o kadar yüksek maaş alan futbolcuların insiyatif gösterip gönüllü olarak maaşlarının belli bir yüzdeliğini bağışlamaları gerekirdi.

Bu insiyatifi gösteren futbolcular, futbol menejerleri de oldu. Ancak bu sayı hiç de yeterli değil.

Söyleyin sevgili okurlar, ben nasıl eskisi gibi futbol sevdalısı olmaya devam edebilirim?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları