1952 – 2022

Yayın Tarihi: 05/06/22 09:30
okuma süresi: 5 dak.

Hayır, hayır, merak etmeyin. Hayat hikayemi anlatacak değilim!

Yıl 1952. İkinci Elizabeth’in, babası Kral 6. George’un ölümü sonucu İngiltere ve Birleşik Krallık Kraliçesi olduğu yıl.

Tam 70 yıl önce.

Birleşik Krallık, bu sıralarda Elizabeth’in tahtta 70. yılını, yani platin jübilesini kutlamakta. Bugün, 4 Haziran Pazar, kutlamaların son günü. Hafta arası çalışanlara 2 gün de ekstra tatil verildi. Resmi daireler kapandı.

***

Ne kadar da kraliçenin ve kraliyet ailesinin rolleri politik değil, sembolik ise, 21 inci yüzyılda bir ülkenin monarşi sistemi ile idare edilmesi çok ilkel bir durumdur.

Genel Seçimlerden sonra kazanan Parti Başkanının, yani yeni Başbakanın Buckingham Palace’a gidip Elizabeth ile görüşmesi, Elizabeth’in yılda bir kez binbir törenle Parlamentoya gidip yeni oturumu açması, hükümet programını okuması tüm dünyada İngiliz eksantrikliğinin bir göstergesi olarak nitelenir.

27 yaşında tahta çıkan Elizabeth şimdi 97 yaşında.

Araştırmalara göre gençler kraliyet ailesinin varlığını, daha doğrusu ilkel monarşi sistemini desteklemiyor. Cumhuriyet sistemi istiyorlar. Özellikle popüler gelin Diana’nın ölümünden sonra kraliyet ailesinin popülerliğinde büyük düşüşler yaşandı. Bunda aile fertlerinin karıştığı çeşit skandalların, yeni gelin Meghan’a karşı takındıkları tavrın da büyük rolü vardır. Meghan ve Harry’nin Oprah Winfrey ile yaptıkları söyleşinin yankıları hala sürmektedir.

Commonwealth (Ortak Refah!) ülkeleri arasında uzun zamandan beri Cumhuriyet sistemine geçme tartışmaları başladı. Granada geçen yıl Devlet Başkanı olarak Kraliçeyi tanımama kararı aldı, resmi binalardan İngiliz bayrağı indirildi. Granada örneğini diğer Karaib adalarının da takip etmesi beklenmekte. Avustralya ve Kanada’da Cumhuriyet sistemine geçmeyi destekleyenlerin sayısında önemli artış kaydedilmektedir. Geçenlerde Kanada’yı ziyaret eden Charles’a İngilizlerin o ülkede yerli halka karşı işledikleri suç ve cinayetler için annesinin (Elizabeth) özür dilemesi gerektiği bildirildi.

Ancak çok şaştığım şey, kraliyet ailesinin en büyük savunucularının yoksulluk sınırı altında yaşayan aileler, işçi sınıfı olmasıdır. Londra’nın yoksul semtlerindeki bazı evlerin İngiliz bayrakları ile donanmış halini görmek, insanı hayrete düşürdüğü kadar üzer de.

***

Birleşik Krallık, Elizabeth’in tahtta 70. yılını, yani platin jübilesini kutlamakta.

BBC Korporasyonu kutlamalar için 450 Milyon sterlin harcanacağını açıklamıştı. Eminim bu rakamın çok üstünde masraf yapıldı. Birçoklarının enerji faturalarını nasıl ödeyeceğini, ailelerine nasıl yiyecek sağlayacağını düşündüğü günlerde.

Joseph Rowntree Foundation (JRF) 100 yılı aşkın zaman önce kurulmuş olan ve amacı Birleşik Krallık’ta yoksulluğu önleme olan bir sosyal değişim örgütüdür.  

JRW her yıl bir rapor yayınlayıp ülkedeki yoksulluk ile ilgili istatistikler yayınlar, ve yoksulluğa karşı çözüm üretilmesi konusunda öneriler sunar. Ayrıca yıl zarfında değişik alanlarda raporlar hazırlayarak çözüm önerileri sunarlar.

Bu saygın örgütün yayınladığı raporlar gerek hükümet çevreleri gerekse üçüncü sektör diye adlandırılan sivil toplum örgütleri tarafından oldukça ciddiye alınır.

Ocak 2022 Yoksulluk Raporundan bazı istatistikler:

-Birleşik Krallık’ta 14.2 milyon insan yoksulluk sınırları altında yaşam sürmektedir.

-Bu rakamın 4.5 milyonu çocuk, 8.4 milyonu çalışma yaşları arasındaki yetişkinler,

1.4 milyonu emeklilik yaşı üzerindeki yaşlılardan oluşmaktadır.

-Yoksulluk içinde yaşayanların yarıya yakınının (6.9 milyon) ya kendilerinin ya da ailelerinden birisinin engellilik durumu vardır.

Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında sayılan Birleşik Krallıktaki korkunç tablo böyle.

Majestelerine daha nice jübileler dilerim! Aynı zamanda bu ilkel monarşi sisteminin yakın bir zamanda kaldırılmasını da.

 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları