Utanç uçağı kalkamadı... Şimdilik

Yayın Tarihi: 19/06/22 09:30
okuma süresi: 5 dak.

Geçtiğimiz Salı gecesi Güney İngiltere’nin küçük, askeri bir hava alanında bir utanç uçuşunu yerine getirmek için pistte Boeing 767 tip bir yolcu uçağı beklemekteydi. Beklenen olmadı ve uçağın hedefine uçması yargı tarafından durduruldu.

Hükümetin yarım milyon sterlin harcayarak kiraladığı uçağın yolcuları 7 mülteci olacaktı. Bu rakam son an açılan davalar sonucu 130'lardan 7'ye indirilmişti.

Uçağın istikameti neresi idi? sorusunun cevabı akıllara durgunluk verici nitelikte. Uçak Ruanda’nın başkenti Kigali’ye uçacaktı.

Ruanda Afrika’nın orta kısımlarında bir ülke. Önce Almanya, İkinci Dünya Savaşından sonra ise Belçika tarafından koloni ollarak kullanıldı. Bu iki ülke sömürgecilerin her zaman kullandığı böl ve yönet taktiğini kullanarak ülkenin değişik 3 etnik grubu arasına nifak tohumları ektiler. Sonuç çok vahim oldu. Nisan ile Haziran 1994 döneminde 1 milyondan fazla insan hunharca öldürülmüştür. Ruanda denince akla ilk gelen bu soykırımdır. 

İçişleri Bakanı, Hint asıllı Priti Patel’in “birinci sınıf bir siyaset” olarak nitelediği ve uygulamaya çalıştığı siyaset, Birleşik Krallık’ta iltica başvurusu yapan ilticacıların Ruanda ile yapılan anlaşma çerçevesinde o ülkeye gönderilip başvuru işlemlerinin orada yapılmasını öngörüyor.

Birleşik Krallık hükümetinin akıllara durgunluk veren bu kararını Uluslararası Af Örgütü, diğer tüm insan hakları kurumları, muhalefet İşçi Partisi, İngiliz Kilisesi, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve daha birçok kurum ve kuruluşlar şiddetle kınamakta ve karşı çıkmaktadır.

Uçağın uçamamasının nedeni, uçuştan birkaç saat önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin uçaktaki K.N isimli yolcunun Ruanda’ya gönderilmemesi gerektiği, çünkü o ülkede işkence ile karşı karşıya kalabileceği yolundaki kararı oldu. AB’nin bu kararını takiben diğer 6 yolcu için de yapılan acil mahkeme başvuruları yüzünden uçakta yolcu kalmadı ve o gece uçak pistte çakılı kaldı.

“İlticacıları başvuru işlemleri için başka bir ülkeye göndermek, en önemlisi insan hakları konusunda kötü bir üne sahip bir ülkeye göndermek, çok büyük bir sorumsuzluk örneğidir, ve Birleşik Krallık hükümetinin ilticacılar konusunda insanlıktan ve gerçeklerden ne kadar uzak olduğunu gösterir”.

Yukarıdaki sözlerin sahibi Uluslararası Af Örgütü, İltica ve  Göçmen Bölümü Direktörü Steve Valdez-Symonds.

İngiliz Kilisesinin Lideri Başpiskobos Justin Welby, hükümetin siyasetini “utanç verici” olarak niteledi ve “insanlığımıza ne oldu?” diye konuştu. Çarşamba gün Justin Welby ve Lordlar kamarasındaki tüm din mensupları Times Gazetesinde bir bildiri yayınlayıp hükümetin bu siyasetini şiddetle kınadılar.

Tüm bu karşı duruşlara rağmen hükümet kararından geri dönmemekte ısrarlı görünüyor. Ama protestolar sonucu karar değiştirmekle ünlü Boris ve bakanları belki de bu kararlarından da geri dönmeye zorlanacak.

Ancak bu kez durum biraz farklı. Covid yasalarını kırmaktan polis cezası yiyen ilk Başbakan Boris, halkın ilticacılara karşı gerçek olmayan endişelerini kullanmaya çalışıyor. Aynı zamanda ırkçılara göz kırpıyor. Neden? Çünkü 23 Haziran tarihinde iki bölgede ara Genel Seçim var.

Hayat pahalılığı için geçenlerde Maliye Bakanının ilan ettiği destek paketi Boris’in popülerliğini geri getiremedi. 7 Haziran tarihinde Boris Muhafazakar Parti milletvekillerinin güven oylaması utancı ile yüzleştirildi. Sonuçta partisinin milletvekillerinin %41'i (148 milletvekili) Borise güvensizlik oyu verdi. Hiç de yabana atılamayacak bir sayı.

Kısacası Boris ve partisinin başı dertte. Gelen haftaki seçimleri mutlaka kazanmaları gerekiyor. O yüzden bu gibi durumlarda sağ partilerin başvurduğu klasik metodu, yani “yabancılar”, ilticacılar kartlarını kullanıyorlar.

Bu arada Boris ve partisinin “ülkemize çok sayıda ilticacı geliyor” yalanı da BM tarafından bir kez daha gözler önüne serildi. Birleşik Krallık ilticacıların geldiği ülkeler arasında en alt sıralarda. En fazla ilticacıyı dünyanın en fakir ülkeleri arasındaki ülkeler barındırıyor.

https://www.newstatesman.com/chart-of-the-day/2022/06/which-countries-host-the-highest-number-of-refugees

Çirkef politikalar, çirkef politikacılar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları