Eşitlikler ülkesi Birleşik Krallık!!!

Yayın Tarihi: 17/07/22 09:30
okuma süresi: 6 dak.

Yirmi yıl kadar önce bizim Britanyalı Kıbrıslıtürkler büyük heyecan yaşıyordu. İlk kez çok sayıda yerel meclis üyesi partileri tarafından aday seçilmişler ve Yerel Seçimlerde yarışacaklardı.

Göğsü kabararak bu adayların Kıbrıslıtürk kimlikleri yüzünden hepimiz tarafından desteklenmeleri gerektiğine dem vuran arkadaşa sordum: “Barking ve Dagenham bölgesindeki adayı da mı desteklememiz gerekir?” (Kıbrıslıtürk bu aday ırkçı BNP (British National Party) adayı idi).

Boris Johnson’un Başbakan olması da, Osmanlı torun çocuğu olduğu için birçok Türkiyeli, Kıbrıslıtürkler için büyük bir gurur kaynağı olmuştu!

Boris’in Brexit ile ilgili yalanlarından bir tanesi de “Birleşik Krallık” AB’den ayrılmazsa 80 milyon Türk ülkemize gelecek” yalanı idi. Boris arkasında birçok skandallar bırakarak ve en kısa dönem Başbakanlık yapmış kişi olarak partisi tarafından kovulma şerefsizliğini yaşadı.

Başlangıçta Boris’in yerini doldurmak için yarışan 11 adayın 5i etnik azınlık toplumlarından geliyordu. Elemeler sonucu şimdi 5 adayın ikisi bu toplumlardan. Bir tanesi, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak büyük olasılıkla ülkenin yeni Başbakanı olacak. Parti Milletvekillerinin çoğunluğu Sunak’ı destekliyor. Ancak son kalan iki aday arasında kimin Parti Başkanı, ve dolayısıyla Başbakan olacağı kararı ülke çapında 180 bin kadar Muhafazakar Parti üyeleri tarafından verilecek. 5 Eylül tarihinde yeni Başbakan belli olacak.

Şimdi bu tablodan ne sonuç çıkarmalıyız?

Gördüğüm kadarıyla bazıları tarafından çok yanlış bir sonuç çıkarılıyor: “Birleşik Krallık’ta eşitlik alanında büyük ilerlemeler vardır!”

Bir kere Muhafazakar Parti ve Eşitlik kelimelerini birarada kullanmanın gülünçlüğünü takdir etmek gerekir. Her muhafazakar Parti üyesi ırkçıdır demek istemiyorum. Ancak tarih akışında bu partinin eşitlik konusunda en zayıf parti olduğu çok açıktır.

Nitekim bahsettiğim 5 etnik kökenli aday arasında kraldan kralcı, Partilerinin sağ çizgilerinin sağında kişiler var. Örnek Suella Braverman. En üst düzeyde avukat (Queen’s Counsel). Birleşik Krallık Başsavcısı. Kendisi İngiltere’de doğdu. Anne ve babası Hindistan ve Mauritious Adasından gelme. Ülkenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üyeliğini feshetmek istiyor. Eşitlik ve insan hakları mı dediniz?!

Rishi Sunak yakın zamana kadar Maliye Bakanı idi. Southampton doğumlu. Ailesi Doğu Afrika doğumlu, Hint kökenli. Winchester Kolej ve Oxford Üniversitesi gibi dünyanın en iyi okullarında eğitim gördü. Eşi Hindistan ve dünyanın en zengin adamlarından milyarder Narayan Murthy’nin kızı. Sunak ve Murthy ailesinin ortak geliri 720 Milyon (2022). 

Olukemi Olufunto Badenoch 1980 Wimbledon doğumlu. Ailesi Nijerya’dan gelme. Küçüklüğü Nijerya ve ABD’de geçti. 2017 yılında Muhafazakar Parti Milletvekili seçildi. Boris Johnson döneminde hızla yükselerek önemli görevlere atandı. Birkaç hafta öncesine kadar Eşitlikten sorumlu Bakan idi. Döneminde eşitlik üzerine çok ilerleme oldu da bizim mi haberimiz olmadı?!

Nadhim Zahawi 1967 yılında Irak’da doğan bir Kürt. 11 yaşında iken ailesi Saddam Hüseyin rejiminden kaçarak Birleşik Krallık’a yerleşti. 2010 yılında Startford On Avon bölgesinden (Sheakespare’in doğum yeri) Muhafazakar Parti Milletvekili seçildi. Eğitim Bakanı görevini yürütürken Rishi Sunak’ın istifa etmesi üzerine Boris Johnson tarafından Maliye Bakanı olarak atandı. İki gün sonra Johnson’a karşı cephe aldı ve istifasını istedi. Hemen sonra da Parti Başkanlığı için adaylığını koydu. Ancak son kalan 5 kişi arasına girmek için yeterli desteği sağlayamadı.

Sajid Javid kendisi Rochdale doğumlu, ailesi Pakistan kökenli bir politikacı. 2010 yılından beri Milletvekilliği görevini yürütmektedir. Sağlık Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı gibi öemli görevlerde bulundu. Başlangiçta Parti Liderliği için adaylığını koymuş, sonradan karar değiştirerek adaylıktan Rishi Sunak’ı desteklemek için çekilmişti.

Gördüğünüz gibi etnik kökenden gelen bu Muhafazakarlar partilerinin çizgisinde, birçokları daha sağ çizgide olan kişiler. Etnik kökenlerinden çok partilerinin siyasetlerini uygulama gaylesi olan, etnik azınık hakları konusunda pek ses çıkarmayan partililer. Aksi olsaydı zaten o mevkilere gelemezlerdi.

Adaylar arasında bunlardan birinin değil, en liberal, ılımlı görüşlere sahip olarak bilinenin askerlik geçmişinden gelen bir İngilizin olması (Tom Tugendhat) da başka bir ilginç ironi.

Daima savundum. Bir kişiyi sırf etnik kimliği, ırkı, rengi için desteklemek ters dönmüş ırkçılıkla eş anlamlıdır. Bu yaklaşım ayrıca ırkçıların ekmeğine bal süren ve ırk eşitliğini baltalayan olumsuz bir yaklaşımdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Ismail Veli 17/07/22 11:58
Çok güzel bir analiz Ertanç bey. Sorunun köküne giren bir makale. Bir kişinin etnik kökeninin ırkçılık karşıtlığını göstermediğinin kanıtı. Ne yazık ki Irkçılık ve saygı eksikliği birçok toplulukta yaygındır. Asla etnik kökene göre oy vermemeliyiz, adayın ideallerine göre oy vermeliyiz. Saygılarla İsmail M Veli

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları