Karanlığa küfür edeceğine…

Yayın Tarihi: 14/08/22 09:30
okuma süresi: 4 dak.

“Karanlığına küfür edeceğine bir mum yak”. Çok eski bir Çin atasözüdür bu.

Mike, Andy ve Tim bunu yaptılar. Karanlığı bir nebze aydınlatmak için kolları sıvadılar.

Üç yıl içerisinde kızları Beth, Sophie ve Emily intihar etmişlerdi.

Mike Güney Manchester bölgesinde yaşayan bir itfaiye çalışanı. Kızı Beth’in depresyona girip canına kıydığını düşünüyor. Pandeminin eğitim yaşamını allak bullak etmesini buna neden olarak görüyor.

Gerçek ismi Bethany Palmer olan Beth bir müzisyendi. Ölümünden sonra şarkısı “Pixel Screen” pop listelerinde birinci oldu. Babası Mike ile yapılan ITV söyleşisini bu linkten izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=oiXGD2Ku3qY

Sophie, Kenya’da bir çocuk yurdunda gönüllü olarak çalıştıktan sonra hastabakıcı olmaya karar vermiş ve kısa zamanda sevilen bir onkoloji hastabakıcısı olmuştu. 2018 Sonbaharında eşinden ayrılmış, 18 Aralık tarihinde intihar etmişti.

Otistik olan Emily yaşadığı bölgede çok popüler genç bir kızdı. Çok yetenekli idi ve bir resim sanatçısı olma potansiyeline sahipti.

18 Mart 2020 tarihinde intihara teşebbüs etti. 5 gün sonra da yaşamını yitirdi. Babası Tim Emily’nin Covid lockdown uygulaması başladığı günlerde pandeminin etkilerine dayanamayacağını düşünerek bu feci kararı aldığını düşünüyor.

Daha önce birbirlerini tanımayan bu üç baba intihar konusunda farkındalık yaratmak ve başka ailelerin bu korkunç şeyden etkilenmesini önlemek için harekete geçtiler. Mike, Andy ve Tim Papyrus kurumuna bağış toplamak için 2021 Ekim ayında 300 mil yürüdüler. Hedefleri toplam £9000 toplamak idi, ama 1 milyon Sterline yakın bağış topladılar.

https://www.papyrus-uk.org/three-dads-walking/

Papyrus Birleşik Krallık’ta intiharların 35 yaş altı grubu için en büyük ölüm nedeni olduğunu vurguluyor. İntiharların önlenebileceğini savunarak çocukları intihar eden ailelerin insiyatifi ile başlatılan kuruluş çok önemli bir görev yüklenmiş bulunuyor.

Pandeminin etkilerinin üç genç kızın ikisinin ölüm nedeni olması tesadüf değil. Çok sayıda kişi Covid – 19 dan çok olumsuz şekilde etkilenmişlerdir. Ancak intihar nedenleri arasında internet zorbalığı (Cyber bullying) gibi diğer önemli sosyal / ekonomik etkenler de bulunmaktadır.

Tükçe konuşan toplumlarımız arasında son 20 yıl içerisinde çoğu genç (ve erkek) 60 kadar kişinin intihar ettiği biliniyor. Geçmiş yazılarımda birkaç kez bu konuya değindim.

Aşağıda Moments / Anlar başlıklı yazımdan bir kesit bulacaksınız: 

Son iki yıl içerisinde özellikle intihar teşebbüsünde bulunmayı düşünen gençlere yönelik çok önemli projeler başlatılmıştır.

"Kıyma Canına" projesi, iki yıl önce Kıbrıslı doktora öğrencisi Özlem Eylem'in girişimleri ile başlatılan ve intihar teşebbüsü yapmayı düşünen özellikle gençlere sosyal medya, İnternet kanalları ile ulaşıp onları bu girişimden vazgeçirmeyi amaçlayan bir proje idi.

Bu önemli proje ve girişken yaratıcısı sevgili Özlem ‘İngiltere Kadın Platformu’nun dinamik yöneticisi Nilgün Yıldırım ve ekibi tarafından himayeleri altına alınıp geliştirildi ve "Moment / Anlar" projesi hayata geldi. Şimdi iki proje iç içe çalışıyor.

https://www.kibrispostasi.com/c1-KIBRIS_POSTASI_GAZETESI/j112/a33411-moments-anlar

Çocuklarımızla, gençlerimizle ilgilenelim. Karakterlerine ters düşen davranış gösterdikleri zaman bunu önemseyelim. Papyrus, Moments / Anlar, Derman ve toplumumuz içerisinde bu alanda çalışan diğer kuruluşları destekleyelim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları