Limasol, şiir ve duygu seli

Yayın Tarihi: 16/10/22 09:30
okuma süresi: 5 dak.

Limasol. Keşke tanıdığım en fanatik Limasol sevdalısı Ersoy Mithat hayatta olsaydı ve beni “Limasol değil be, Leymosun” diyerek azarlasaydı. 

Çok küçüktüm orada yaşadığım iki yıldan az olan zaman diliminde. Ama belleğimde çok güzel anılar var hala bu güzel beldeden, güzel insanlarından. Komşuluk ilişkileri bir başka idi o şehirde.

Neden Limasol’dan bahsediyorum?

Londra’da uzun yıllar faaliyet gösteren Limasollular Derneği kentlerini yaşatmak için çok uğraş veren güzide bir derneğimizdir. Çok kızardım bu tür derneklerin varlığına evvelden. Yöresel ayrımcılık diye görürdüm onları. Ama sonradan bu yöresel derneklerin kültürümüzün canlı tutulmasında büyük katkıları olduğunun bilincine vardım.

Limasollular Derneği 9 Ekim gecesi Londra’da, Kıbrıs Türk Toplum Merkezinde sanatseverlerin yoğun katılımı ile şiir ağırlıklı muhteşem bir kültür / sanat gecesi düzenledi. “Şiirlerle Bereket Günü” diye duyurdular etkinliği. Şiirin olduğu yerde bereket olduğunun bilincinde olarak.

O duygu yüklü, yüreklere dokunan gecede birbirinden değerli şairleri dinlerken Limasol’da, Lefke’de, Lefkoşa’da, kısacası Kıbrıs’ta yaşadığım o güzelim anıları düşündüm.

Limasol’da İsmet Paşa Caddesi, Cümbezli Bahçedeki şirin evimizde yaşadığımız sevgi dolu mutlu yıllar geldi aklıma. Sonra, evimizin yakınlarındaki kilise yıkıntılarında saatin farkında olmadan oynadığımız hayal gücü yüksek oyunlarımızı düşündüm. Arkadaşlarım arasında olan ve bana ve diğer çocuklara duyarlılığı öğreten işitme engelli kız düştü belleğime. Sedat Simavi İlkokulu’na başladığım ilk günü yaşadım yeniden. Dünyalar iyisi gencecik öğretmenim Gülbahar hocanımın güler yüzünü görür gibi oldum.

Doğduğum kent Lefke ve Kıbrıs’taki yaşamımın hemen hemen yarısını geçirdiğim Lefkoşa’daki anılarıma geri gittim o birbirinden güzel şiirleri dinlerken. Doğduğum ama orada sadece 18 yıla yakın yılımın geçtiği Kıbrıs’a özlemim etkinlik ilerledikçe kabararak coştu.

Özellikle yaşları ilerlemiş şairlerin Kıbrıs’a olan özlemlerini dillendiren şiirlerini dinlemek beni çok duygulandırdı.

Ressam ve şair Mehmet Salih Öksüzoğlu’nun “Köyümde Bir Akşamüstü” şiirini dinlerken kendimi sıcak bir Yaz akşamı yasemin kokulu Lefkoşa’daki mahallemizde, kapı önlerinde sohbet eden komşuların arasında buldum.

Sonra Lefke’ye seyahet ederek kendimi Lefke Sanat Okulunun modern salonunda öğrenci arkadaşlarımın oynadığı Moliere’nin “Kibarlık Budalası” oyununu seyrettim yeniden. Hüseyin Kanatlı üstadın yönettiği Lefke Sancak Radyosunda bir Çocuk Saati piyesi oynadığım geldi aklıma.

Hemşehrim Lefkeli şair, gecenin en yaşlı şairi Özkan Bektaşoğlu “Özledim Seni” şiirini okurken portakal bahçemizin içindeki evimizi, orada geçen güzel yaşantımızı özledim.   

Ve Mehmet Salih Öksüzoğlu “size bir müjdem var. Üç ay sonra Kıbrıs’a köyüme dönüyorum derken gözyaşlarını tutamadı. Salondakilerle birlikte benim de gözlerim yaşardı.   

Dostum Yaşar İsmailoğlu yirmi bin yetmiş beş gün önce geride bıraktığı Portakal Çiçeği’ne, yani Kıbrıs’ına olan özlemini anlattı şiirinde. Ve ülkemin çaresizliğinde kendi çaresizliğimi buldum.

Yılların eskitemediği müzisyenler Erkan Pastırmacıoğlu ve Naci Göçen “Eski Dostlar” şarkısını çalarken çocukluğumun, ilk gençlik yıllarımın dostluklarını anımsadım. Ne masum, ne tertemiz yıllardı onlar.

Bir başkadır benim memleketim şarkısını söyledik hep birlike. Bir başkadır Kıbrısımız. Bir başkadır bizim memleketimiz. Leymosunu ile, Bafı ile, Lefkoşası, Lefkesi ile, Limnidisi, Luricinası, Stronculusu, ve tabii Mehmet Salih Öksüzoğlu’nun Vadilisi ile bir başkadır.

Gecede okunan her şiirde ya kendimi, ya da anımsadığım başkalarını buldum. Geceye Kıbrıs’tan misafir olarak katılan ödüllü şair Feyzan Korur’un “Mukaddes Abla” şiirinde bahsettiği kişi gibi sıradışı oldukları için iftiraya uğramış kadınları anımsadım örneğin.

Limasollular Derneği Başkanı Arife Retvan ve duyarlı üyelerinin organizesi ile başarılı sunucu Duygu Tağmaç’ın sunumu ile, değerli müzisyenlerin şarkıları ile, katılımcıların iştiraki ile çok güzel bir gece idi. 

Limasollular Derneğine bize bu güzellikleri yaşattıkları için çok teşekkür ederiz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Arife Retvan 17/10/22 01:31
Sanatın bir anahtar olduğuna inanıyorum Sanatın açtığı tüm kilitli kapıların anahtarı elimizde durdukça tüm kilitler açılacak inşallah. Hayırlısı ile.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları