Aklımdan geçenler

Yayın Tarihi: 06/11/22 09:30
okuma süresi: 4 dak.

Bu hafta laforizma yapacağım. Ne yazacağım hakkında kararsızlık yaşadığımda başvurduğum yöntemdir bu.

Turkey değil, Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti Aralık 2021 tarihinde isminin İngilizcede Türkiye olarak değiştirilmesi kararını almış, ve karar Mayıs 2022de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından Birleşmiş Milletlere bildirilmişti. BM ülkenin İngilizce isminin Türkiye olarak kayıt edilmesini Haziran ayında onayladı. Tüm BM yazışmalarında o zamandan itibaren Türkiye olarak geçmeye başladı.

BM ülkenin yeni ismini kullanmaya başladı ama bildiğim kadarıyla şimdilik sadece Dünya Futbol Kurumu, FIFA tarafından karara uyuldu. Türkiye kelimesi İnternet araştırmalarında hala Turkey olarak karşımıza çıkar.

Türkiye’nin ismini değiştirmek istemesi gayet doğal ve haklı. Daha önce niye yapılmadığına şaşmalı. Çünkü Turkey İngilizcede hindi demektir. Yıllardan beri bu her uluslararası yarışmada özellikle Sun, Daily Mail gibi niteliksiz ama yüksek tirajlı gazeteler tarafından alay konusu edilmektedir. İngiltere’de Türkiye futbol takımının milli maçlarına gidenler iyi bilir.

Kiev şehrinin isminin aniden Kyiv olarak anılmasına birkaç ay önce tanık olduk. Resmi olarak 1995 yılında tanınan Kyiv ismi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra telafuz edilmeye başlandı. Tüm medya bu zamana kadar Kiev dedikleri şehrin ismini artık Kyiv diye diye telafuz ediyor.

Ne garip, değil mi?!

***

Greta Thunberg

Greta 19 yaşında İsveçli bir çevre aktivisti. Henüz 8 yaşlarında iken ailesini de etkileyerek onların da çevreye karşı duyarlı olmalarını sağlayan genç kız tüm dünyada rol model olarak gösteriliyor. Her fırsatta siyasetçileri eleştiren Greta onlardan bir şey yapmalarını beklemenin naif olduğunu, halkın kendi farkındalıklarını geliştirip siyasileri eylemlerle harekete geçmelerinin en önemli şey olduğunu vurguluyor.

Greta 2018 yılında, 15 yaşında iken iklim değişikliklerine karşı mücadele etmek üzere uluslararası bir hareket başlatmıştı. O tarihten itibaren onu en üst düzey çevre konferanslarında, BM toplantılarında görmeye başladık.

Genç Greta geçtiğimiz hafta yeni kitabını  tanıtmak için İngiltere’de idi “The Climate Book - İklim Kitabı”. Onunla değişik programlarda yapılan söyleşileri hayranlıkla izledim.  

Greta’nın kitabını hemen sipariş ettim. Ondan çok şeyler öğreneceğimden eminim.

“Hiç kimse değişim yaratamayacak kadar küçük değildir” demişti Greta. Hiç kimse değişim yaratamayacak kadar yaşlı da değildir. İyi ki varsın, ve her yaştakiler için ilham kaynağısın Greta.

***

Halloween, kültür, asimilasyon

Batılıların her kutlama zamanı geldiğinde tartışılan konudur: “Kendi kültürümüzü kutlamayız ama Halloween (Cadılar Bayramı), Christmas, Easter gibi kutlamalar için canımızı yeriz”.

Özellikle bizim gibi diaspora toplumlarının yaşadığı bir ikilemdir bu. Esasında hem kendi özel günlerimizi, hem de yaşadığımız ülkelerin önemli günlerini kutlamak için hiç sorun yok. Tam anlamıyla bulundukları ülkeye entegrasyon sağlayanlar zaten bunu yaparlar.

Geçen gün sosyal medyada paylaştığım bir yorumu aktarmak isterim. Tarih 29 Ekim. Devamlı “Kültürümüz elden gidiyor, çocuklarımız, gençlerimiz asimile oluyorlar” diye şikayet eden, milliyetçilik konusunda mangalda kül bırakmayan bir arkadaşa şöyle dedim.. “Herhalde bu akşam tüm aile 29 Ekim balosundasınız”. Cevabı: “Yok gardaş, bizim kızın Halloween partisine gideceğiz”!

Şimdiden mutlu Noel. Merry Christmas.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları