Tarım yeniden yapılandırılmalı

Yayın Tarihi: 29/04/20 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Çeşitli neden ve şekillerle doğanın ve doğal dengenin bozulması nedeniyle, dünyamızın, iklimi de değişmektedir.

Tarih öncesi dönemde, yeryüzü buzul ve buzullarla kaplandığı dönemde, iklim ve doğasal çevre önemli derecede etkilenmişti.

19.asırsın yarısından sonra teknolojideki gelişmelere paralel  olarak insan faaliyetleri ile doğal yapıda sebep olunan tahribat nedeniyle, doğal dengenin bozulması ve çevrenin kirletilmesi, küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

İnsan faaliyetleri sonucu atmosferde sera gazları ve partiküllerde ortaya çıkan artış, ozon tabakasının delinmesine, küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine yol açmaktadır.

Son yıllarda herkesin dikkatini çekmekte olan iklim değişikliği ve küresel ısınma, yağış rejimindeki değişiklikler, doğal afetlerdeki artış, doğada ve tarımda yetiştirilen bitkilerin yaşamını ve yayılımını önemli derecede etkilemektedir. Bu nedenle küresel iklim bozukluğu ile ısınmadan tarım faaliyetleri, diğer ekonomik sektörlerden daha fazla etkilenmektedir.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği; bitkilerin yetişmesinde, dolayısı ile tarımda değişikliklere, kuraklığa, toprak erozyonun şiddetinin artmasına, sellere, orman yangınlarına, toprak yapısının bozulmasına, biyolojik çeşitliliğin azalmasına, çölleşmeye ve su kaynaklarının azalmasına sebep olmaktadır.

Uluslararası değerlendirmelere göre, 2050 de yaz aylarında kutuplardaki buzulların eriyebileceğinin tahmin edilmesi, artık tehlike çanlarının çalmaya başladığını ve tüm dünyada iklim bozulmasına sebep olan faaliyetlerin kontrol altına alınması gerektiğini gösterir.

Çünkü sürdürülebilir bir yaşam için, küresel iklim bozukluğu, mutlaka durdurulmalı.  Bunun  için  de tüm ülkelerin elbirliği ile, karbon dioksit salınımını kısıtlaması ve atmosferin kirletilmesine son verilmesi kaçınılmazdır.

Yalnız doğadaki olayların gelişimi insanların ömrüne göre, uzun zaman dilimde oluşur. Bu nedenle, ozon tabakasının incelmesine ve iklim bozulmasına sebep olan CO2 salınımı bugün durdurulsa bile, atmosfer sisteminin tepkisinin ve  iklimdeki düzelmenin kısa vadede düzeltilmesi mümkün olamayacak.

İşte bu nedenle küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölgede bulunmamız nedeniyle, kısa vadede değişen iklim şartlarına uyum sağlamamız gerekir.

Tarımı yeniden şekillendirmemiz, iç ve dış pazarlardaki durumu dikkate alarak yeni bir üretim planlaması yapmamız gerekir.

Bu çerçevede tarım kesimini, yeni iklim koşullarına uyum sağlayacak şekilde yeniden yapılandırmalıyız.

Ülkemizde tarımda verimliliği etkileyen toprak erozyonu,  kuraklık ve çölleşme ile mücadeleye önem verilmeli.

Atık suları arındırarak mutlaka tarımsal üretimde kullanılması sağlanmalıdır.

Anavatandan getirilen sudan yararlanırken, öte yandan da akılcı bir su yönetimi ile tuzlanan ve kuruyan yer altı sularımızı mutlaka rehabilite etmeliyiz.  

Değişen iklim koşullarının olumsuz etkilerini azaltmak amacı ile; yeni koşullara uygun yetiştiricilik teknikleri uygulanmalı, mevcut su kaynaklarının verimli kullanılabilmesine yönelik yeni teknikler uygulanıp  yaygınlaştırılmalı.

Üretim planlamasında iç ve dış talepler dikkate alınarak kuraklığa ve yüksek sıcaklıklara  dayanıklı bitki türleri ön plana çıkarılmalı. Özellikle son Covid-19 pandemiği nedeniyle ortaya çıkan yeni durum nedeniyle, gıda temininde kendi kendimize yeterli olabilmemize özen göstermeliyiz

Değişen koşullar nedeniyle, yetiştirilmesi kazançlı olmayan ürünlerin bundan sonra devlet desteği ile zorlanarak yetiştirilmesinden vazgeçilmeli. Devlet mali yardımlarla, yeni koşullara ve üretim planlamasına uygun yetiştiricilik yapılmasını özendirip teşvik etmeli.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.