Sıcaklardaki aşırı artış ciddiye alınmalı

Yayın Tarihi: 12/08/20 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Yakın geçmişte küresel iklim bozukluğu ile karşılaşacağımız konuşulurdu. Önlem alınması istenirdi. Küresel yetkililerin işin ciddiyetini görmek istememesi sonucu, sıcaklar beklendiğinden de önce ve şiddetli bir şekilde yaşamımızı olumsuz yönde etkilemeye başladı.

Demokratik hukuk devletlerinde seçimle geçici bir süreliğine işbaşına getirilenler, ülkenin sorunlarını çözmek ve halka hizmet etmek yükümlülüğü altına girmektedir.

Bu nedenle seçilmiş ve atanmış yetkililer, aşırı sıcaklık gibi  tüm halkımızı etkileyen sorunları göz ardı etmemesi gerekir.

İstatistiki veriler bu yıl bütün dünyada sıcaklarda anormal artış olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Kutuplarda bile sıcaklığın 38 derece santigrata yükselmesi, sorunun artık ciddiye alınması gerektiğini gösterir.

Önümüzdeki yıllarda da  sıcakların ayni şiddette artmağa devam etmesi halinde, ki öyle olacağı anlaşılıyor, ciddi bir  çok sorunla karşılaşacağız. Örneğin:

Toprak ve su yüzeylerinden buharlaşma ve buna bağlı olarak kuraklık artacak;

Şiddetli buharlaşma sonucu göletlerdeki su seviyesi daha erken azalacak, hatta tamamen kuruyacak;

Sıcaklık ve kuraklık arttıkça, tarımsal üretim zorlaşacak, orman yangın riski artacak ve zaten yetersiz olan orman alanımız daha da azalacak;

Aşırı ısınma nedeniyle virüs türlerinde mutasyon (değişiklik) olacak ve salgın hastalıklar ortaya çıkacak;

Sıcakların yükselmesi, ağaç kurumalarına ve zararlı böcek salgınları artacak;

Tarım, orman ve hayvancılık ürünlerinde verim azalacak;

Yetersiz olan su kaynaklarımız, daha da azalıp kıtlaşacak;

Sıcakların artması, yaşlı ve yoksullar arasında hastalık ve ölüm artışına sebep olacak;

Çiftlik ve yaban hayvanları, sıcak stresinden zarara uğrayacak;

Ortaya çıkacak göç dalgaları yerel ve global ölçekte sorunlara sebep olacak;

 İş yeri ve tüm yaşam alanlarında soğutma harcamaları artacak;

Buharlaşma sonucu zemindeki çekilme,  bina temellerinde zarara sebep olacak;

Toprak erozyonu artacak, düzensiz yağış ve sel baskınları sıklaşacak;

Bir çok bitki ve hayvan türleri, artan sıcaklıklara dayanamayıp yok olacak;

Kavurucu sıcaklar ekosistem ve insanlar üzerinde olumsuz etkiler yapacak;

Sıcaklık ortalamasının artması, insanlarda ciddi rahatsızlıklara, hastalıklara zemin hazırlayacak ve yaşam kalitesini düşürecek;

Aşırı sıcaklar; fiziksel etkinliğe, etkilenme süresine ve havadaki nem oranına bağlı olarak, oluşan temel stresten dolayı halsizlik, sinirlilik ve Solunum sisteminde birçok rahatsızlıklara, ısı çarpmasına, ısı kramplarına, ısı yorgunluğuna hatta termal şoka sebep olabiliyor.

Özetle sıcakların son 60 yıl ortalamalarının üzerinde seyretmesi, sosyoekonomik ve politik boyutu göz ardı edilemeyecek, çok ciddi, bir olumsuzluktur. Yaşanan dönemde milyonlarca kişiyi etkileyen su baskınları ve Kutuplardaki sıcaklığın 38 dereceye kadar yükselmesi ve buzulların erimesi, Sibirya’daki orman yangınları, küresel ısınmanın ve  iklim değişikliğinin insanlık için ne kadar korkunç olduğunu gösteriyor.

Kurak iklim kuşağında olan ve yer altı su kaynakları tuzlanıp kuruyan ülkemiz için sıcakların artmasının önemi daha da büyüktü. Bu nedenle ,tüm siyasiler, artan sıcaklar konusu ile, mutlaka ilgilenmeli ve geleceğe dönük eylem planları hazırlanması sağlanmalıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.