Mesarya’yı ağaçlandırmalıyız

Yayın Tarihi: 21/07/21 11:11
okuma süresi: 4 dak.

Bu yıl içinde bulunduğumuz coğrafyada, bu yıl kavurucu sıcaklar, kuraklık, barajlardaki su miktarında azalma herkesin dikkatini çekecek düzeye ulaşmıştır.

Anavatandan su temin edilmesi sayesinde, halen çeşmelerimizin kesintisiz akması paha biçilmez bir olanaktır. Büyük fedakarlıklarla bize deniz altından su temin edilmesine ne kadar teşekkür etsek azdır.

Yalnız kuraklık, kavurucu sıcaklar ve küresel ısınma karşısında, bizim de sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.

Bu çerçevede kesinlikle yeni kuyu açılmasına izin verilmemeli. Ayrıca, yeraltı sularımızın rehabilite edilmesine ve ağaçlandırmaya daha fazla önem vermeliyiz.

Küresel ısınmada insanların en güçlü silahı bitki örtüsünü artırmaktır. Ağaçların havadaki karbon dioksidi depoladığı, yağışları artırdığı ve yeraltı sularının beslenmesinde yararlı  olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca iklimin iyileşmesinde de olumu etkileri vardır.

Bizim gibi kavurucu sıcakların hakim olduğu ülkelerde ağaçlar doğal klima gibi hava sıcaklığını olduğu ve bulundukları yerin sıcaklığını düşürücü etki yaptığı bilimsel olarak sabittir. Ayrıca ilk okuldan başlanarak çok yönlü faydaları öğretilmektedir.

Kurak ve su kaynakları bakımından fakir ülkemizde, mevcut tüm su kaynaklarından en iyi  yöntemlerle yararlanmak zorundayız. Bu çerçevede kanalizasyon suları mutlaka arındırıldıktan sonra değerlendirilmelidir. Halen su kaynakları ve yağış bakımından bizden çok daha iyi durumda olan bir çok batılı ülkede kanalizasyon suları arıtılarak yeniden kullanılıyor.

Yapılan araştırmalara göre, atık suların  arındırıldıktan sonra tarımda  kullanılmasının hiç bir sakıncası yoktur. Buna rağmen, Kanalizasyon sularının arındırıldıktan sonra bile sebze ve meyve yetiştiriciliğinde kullanılması tartışılmaktadır. Genellikle halk arasında doğru olmayacağı görüşü yaygındır.

Bu nedenle halen doğru dürüst değerlendirilmeyen, bazı yerlerde denize akıtılan kanalizasyon sularının, hazırlanacak bir proje çerçevesinde, ağaç yetiştiriciliğinde kullanılması isabetli olacak.

Halen denize akıtılan ve ciddi sakıncalara neden olduğu bilinen, Girne atık suları arındırıldıktan sonra borularla kırsal alanlara yönlendirilmeli ve burada ağaç yetiştiriciliğinde değerlendirilmeli.

Mağusa ve Haspolat’taki kanalizasyon suları, arındırıldıktan sonra borularla Mesarya  ovasına akıtılmalı ve ağaçlandırmada kullanılmalı.

 Mesarya ovasının ağaçlandırılması kısa bir süre sonra hem bölgedeki yeraltı sularının artmasına, susuzluktan can çekişen zeytin ağaçlarının canlanmasına, ekonomik kazanımlara ve  kavurucu sıcaklarda azalmaya yardımcı olacak.

 Bu nedenle Mesarya ovasının yeşillendirilmesi ülkemiz ve gelecek nesillere yapılabilecek hizmetlerin en değerlisidir.

 Halen benzer çalışmalar Mısırda da  yapılmakta ve atık sularla çölün ağaçlandırılması için projeler uygulanmaktadır.

Yalnız şimdiki laçkalığın ve denetimsizliğin sürdürülmesi durumunda, kırsal alanlarda ağaçlandırma yapmak oldukça zordur.

 Çobanların kendilerine ait arazileri hayvanları için mera olarak kullanma alışkanlığı nedeniyle, kırsal alanlara dikilen ve etrafı tellenen arazilerdeki fidanlara bile yok edilmektedir.

Bazı tarih kitaplarında, Mağusa’dan Lefkoşa’ya ağaçların arasından ve gölgede seyahat edilerek gidildiği anlatılmaktadır. Bu nedenle Mesarya ovasının yeniden yeşillendirilmesi idealinin gerçekleştirilmesi mümkündür.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.