Grev ve eylem hakkı sınırsız değildir

Yayın Tarihi: 18/04/22 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Grev ve eylemler tüm demokratik hukuk devletlerinde, işçiler tarafından kullanılan bir haktır. Fakat grev hakkı mutlak ve sınırsız değildir (Narmanlıoğlu, 2013: 535). Temel hizmet kollarında grev yasağı düşünülebilir(Ünsal,2011:429)

 İLO’nun grev hakkı ile ilgili özel bir düzenlemesi yoktur. Fakat Örgütlenme Komitesi 1996’da yayımladığı raporda Grev Hakkı ile ilgili temel bir çerçeve çizdi. Buna göre grev yasakları toplum için yaşamsal olan can ve mal kurtarma, güvenlik güçleri, ordu, itfaiye, gibi alanalar için düzenlenebilir ve temel hizmet sayılacak hizmet kollarında grev yasağı düşünülebilir (Ünsal,2011:429). Hastaneler ILO tarafından da temel hizmetler kapsamında değerlendirilmektedir (Çelik, 97).

 Toplum yaşamında tüm demokratik hakların kullanılmasında başkalarına zarar verilmemesine özen gösterilmeli. Ülkenin ve halkın çıkarlarını olumsuz yönde etkilememeli.

Toplum yaşamında, kimse başkasına zarar verme hakkına sahip değildir. Tüm uygar ülkelerde art niyetle, siyasi amaçlarla, devletin ve hükümetin saygınlığına gölge düşürmek ülkenin genel çıkarlarını baltalamak amacı ile bu hakların kullanılmasına göz yumulamaz.

Hiç bir kişi, kuruluş ve siyasi, yasa dışı eylemleri teşvik etmemeli ve desteklememeli.  Aksi halde onlar da suça iştirak etmiş sayılır ve haklarında yasal işlem yapılır. Ayrıca hükümetler, yasaları uygulamak, kamu yararını korumak için, gerekli düzenlemeleri yapmak ve önlemleri almakla yükümlüdür.

Ülkemizde artık halkın rahat ve huzur içinde yaşayabilmesi için, öncelikle herkes Anayasa ve yasalara saygılı olmalı. Keyfilik, ahbap çavuşluk zihniyeti terk edilmeli.

Zam ve pahalılığın en zengin devletleri bile sıkıntıya soktuğu inkar edilmeyen bir gerçektir. Sadece anavatan tarafından tanınan bir devlet olduğumuzu ve anavatan dışında hiçbir ülkeden yardım almadığımız da bilinmektedir.

Radikal ve cesur kararlar almadan, İçinde bulunduğumuz olumsuz şartlarda hangi parti iktidarda olursa olsun, tüm sıkıntıları ortadan kaldırması mümkün olmayacak.

Örneğin iktidara gelecek hiçbir siyasi parti KIBTEK’in gelirinin maaşlardan arta kalanı ile Elektrik santrali için gerekli yakıtı temin edemeyecek. Tüm sektörleri etkileyen petrol fiyatlarını istenen düzeyde aşağıya indiremeyecek.

Bu nedenle içinde bulunduğumuz olumsuz koşullarda halkı sokağa dökmek, geçim derdinde olan vatandaşların normal yaşamını eylemlerle zorlaştırmak, siyasi buhran yaratmak, halkımızın ezici çoğunluğunca olumlu karşılanmamaktadır.

Hele grevlerin anavatandan daha fazla mali destek elde edilmesi amacı ile baskı aracı olarak kabul edilip körüklenmesi ve pasif davranışlarla desteklenmesi çıkarımıza değildir. 

Son zamanlarda dozu artırılan eylem ve grevlerle karşısında, anayasamızdaki ilgi maddeleri hatırlatmakta yarar görürüm.

Yürütme Yetkisi ve Görevi

Madde 5

Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından Anayasa ve yasalara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.

Eşitlik Madde 8

(1)Herkes, hiçbir ayırım gözetilmeksizin, Anayasa ve yasa önünde eşittir,  Hiçbir kişi, aile, zümre veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz.

Madde 53

(1) Çalışanlar ve işverenler, önceden izin almaksızın sendikalar ve sendika birlikleri kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten ayrılma hakkına sahiptirler.  Bu hakların kullanılışında uygulanacak biçim ve usuller yasada gösterilir.  Yasa, ulusal güvenliğin, kamu düzeninin ve genel ahlakın korunması amacıyla sınırlar koyabilir.

(2) Sendikaların ve sendika birliklerinin tüzükleri, yönetim ve işleyişleri demokratik ilkelere aykırı olamaz.

Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı

Madde 54

(1) Çalışanlar, işverenle olan ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal durumlarını korumak ve düzeltmek amacıyla toplu sözleşme ve grev hakkına sahiptir.

(2) Grev hakkının kullanılması, yalnız ulusal güvenliği, anayasal düzeni, kamu güvenliğini veya bu Anayasanın herhangi bir kişiye sağladığı hak ve özgürlükleri korumak amacıyla yasa ile düzenlenebilir. 

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı

Madde 32

Yurttaşlar, önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız toplanma veya gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir.  Bu hak, kamu düzenini korumak için yasa ile sınırlanabilir.

Temel Hak ve Özgürlüklerin Özü ve Sınırlanması

Madde 11

Temel hak ve özgürlükler, özüne dokunmadan, kamu yararı, kamu düzeni, genel ahlak, sosyal adalet, ulusal güvenlik, genel sağlık ve kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak gibi nedenlerle ancak yasalarla kısıtlanabilir.’

Anayasamıza göre yasalar karşısında herkes eşittir. Meclise zorla girmeye çalışmak, trafik akışını engellemek, araçlarla yolları kapatmak, yetkisiz kişilerin devlet kuruluşlarının elektriğini kesmesi suç ise, kimseye ayrıcalık tanınmamalı. Aksi halde kaosa zemin hazırlanır. Devlet saygınlığına ve otoritesine gölge düşürülmesine göz yumulur.

Hükümet kamu yararının korunması ve ülkenin sık sık grevlerle bunaltılmaması için, acilen sivil toplum örgütlerinin kuruluş, çalışma ve faaliyetlerini düzenleyen yeni bir yasa çıkarmalı. Yeni yasal düzenlemede özellikle, STÖ’ yöneticilerinin kuruluş tüzüklerinde belirtilen faaliyetler dışında hareket etmemesi ve grev kararının, özel genel kurulda üye sayısının bir fazlası ile demokratik yöntemle alınabilmesi hükme bağlanmalı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.