BİRAZ AYDINLIK

Mert MAPOLAR, C.Ht.
mertmapolar@gmail.com
Mert MAPOLAR, C.Ht.

Eğitimde “yeni nesil” dönemi!

Yayın Tarihi: 26/06/20 07:00
okuma süresi: 12 dak.

İç meselelerde yaşadığımız sorunlar o kadar çok ki, vatandaşımızın zihninin “aşırı yüklendiği" bu dönemde, odaklanılması gereken konular, bazı akıllar tarafından bir şekilde “duyarsızlaştırılıyor!" Bundan etkilenmemeyi öğrenen, farkındalığı ve dikkati her zaman açık zihinler, bu sanal dairenin dışına çıkabiliyor ve gerçekten odaklanmamız gereken konulara dikkat çekerek, kişiler üzerinden değil, sistem üzerinden ve toplumsal farkındalık adına konuları konuşmayı sürdürüyor. Bilinçaltı davranış bilimci Mert Mapolar olarak benim yaptığım bu... Düşünceler ile ışık tutarak, zihinlere "biraz aydınlık" olmak... Yazmış olduğum köşe yazılarına göstermiş olduğunuz yoğun ilgiden dolayı, her birinize, ayrı ayrı teşekkür ediyorum... Bugünkü konumuz; eğitim sisteminin önemli bir halkası! Geleceği!

KKTC eğitim sistemi içerisinde faaliyet gösteren okullarımız, maalesef inovasyon için gerekli “eleştirel düşünceyi” teşvik etmiyor! Günümüzde şu an dünyada, “inovasyon ve yaratıcılık” kültürü çok küçük yaşlardan itibaren özel bir yetiştirme yaklaşımı olarak okullarda, teşvik edilerek, geliştirilerek uygulanmaya başlanmıştır. Bu konudaki çalışmalar özellikle ABD, İsviçre ve İsrail'den tüm dünyaya yayılmıştır. Örneğin İsrail'de, okullarda, çocuklarda bu niteliklerin geliştirilmesi için, oyun oynama, kuralları uygulama, risk alma, farklı nesneleri yaratıcı bir şekilde kullanma ve bunları kullanmak için işbirliğini öğrenerek büyüdükleri özel “hurdalık” denilen oyun alanları geliştirilmiştir. Bu onları, kendi kararlarını kullanmaya ve kendi kararlarını vermeye teşvik ederek, özgüvenlerini artırmaya yönelik, “eleştirel düşünceyi” geliştiren eğitim uygulamalarının bütünüdür.

Dünyada, bu tür çok yönlü “inovasyon ve yaratıcılık” eğitim çalışmaları sürdürülürken, dünya ile bütünleşecek nesiller yetiştirmek için, ülkemizde de çocuklarımızın yetiştirme şeklini değiştirme konusunu artık konuşmaya başlamamız gerekiyor. Ülke olarak, eğitim sistemimizde öğrencilere “yaratıcılık, girişimcilik ve risk almayı” geliştirme konusunda diğer dünya ülkelerinde yapılanlar ile ilgili çalışmalar incelenerek, toplumumuz için uygun, uygulanabilir modeller geliştirilmesi ve bu yönde zaman kaybetmeden çalışmalar başlatılması, dünya ile yarışacak nesiller yetiştirmek için önemlidir. Kendimize sormamız gereken en önemli sorulardan biri de, neden halen daha, çağ dışı eğitim sistemleri ile yaratıcılığı ve girişimciliği olmayan, risk alamayan, sadece kamuda çalışmayı düşünüp hedefleyen nesiller yetiştirmeye devam ediyor olmamızdır. Bu, ülkemizin neden “yenilik”, “girişimcilik” ve “yeni teknolojilerde” geri kaldığımızın göstergesidir.

Dünyada, eğitim sisteminin yeni vizyonu ve rotası; okullarda, “eleştirel düşüncenin” geliştirilmesine yönelik “yaratıcılık, girişimcilik ve risk alma” konusundaki nitelikleri geliştirebilir veya en azından teşvik edilebilir düzeyde olmasıdır. İsrail'den örnek vermek gerekirse, yeni nesil girişimcilik fikirleri ile her yıl yaklaşık %8'i yurt dışından gelen 8 milyar dolarlık girişim sermayesi topluyor. Girişimcilik fikirlerine uluslararası destekçi buluyor. Bizler de bu doğrultuda, eğitim sistemimizin hedeflerini, dünya standartlarında nesiller yetiştirebilmek için değiştirip, geliştirmeliyiz. Dünya bu doğrultuda adımlar atmaya ve yapılanmaya devam ediyor. Dünyadaki çağdaş eğitim sistemlerini analiz ederek, eğitim sistemimizi ve zihinlerimizi “yeniden tasarlamak” zorundayız! Mevcut eğitim sistemimiz, dünyanın hazırlandığı geleceğe, bireyler yetiştirmiyor! Eğitim sisteminde reform kaçınılmazdır. Mevcut sistem bu toplumu geleceğe taşıyamaz! Kamu sektörü denizin bittiği yerdedir ve bu alanda iş bulmak gelecek nesiller için imkânsızlık noktasındadır.

Dünyada, kamu-özel sektör eğitim ortaklığının önem kazandığı bu dönemde, Çin'de de“Eğitim Bakanlığı”, yeni bir bulut tabanlı, çevrimiçi (online) öğrenme-öğretme yöntemleri ve yayın platformu geliştirerek, “Eğitim Bakanlığı” ile “Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı” liderliğinde özel sektörün de desteğini alarak, eleştirel düşüncenin desteklendiği bir eğitim altyapısı paketi geliştirmek için, bir grup çeşitli bileşen oluşturmuştur. Benzer şekilde, diğer dünya ülkeleri de pandemi sonrası süreçte eğitim sistemi alışkanlıklarını değiştirerek, farklı modeller üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu gibi örnekler ile eğitimsel inovasyonun, devlet tarafından finanse edilen veya kar amacı gütmeyen tipik bir sosyal projenin ötesinde olduğuna dikkat çekiliyor. Dünyada, son on yılda, özel sektörden eğitim çözümleri ve inovasyona çok daha fazla ilgi gösterilmekte ve yatırım yapılmaktadır. ABD'deki Microsoft ve Google'dan Kore'deki Samsung'a, Çin'deki Tencent, Ping An ve Alibaba'ya kadar şirketler, eğitimli bir nüfusun, stratejik yaratıcı eleştirel düşünme becerisine dikkat çekmektedirler. Şimdiye kadarki girişimlerin çoğu kapsam olarak sınırlı ve nispeten izole olsa da, dünyada pandemi, ortak bir eğitim hedefi etrafında çok daha büyük ölçekli, sektörler arası koalisyonların oluşturulmasına yol açabilecek durumda olduğu üzerinde durulmaktadır. Bu durumu ülke olarak bizlerin de görüp, fırsatları iyi değerlendirip, gelişmelerin takipçisi olmalıyız.

Pandemi hastalıklarının hızla yayılması, iklim değişiklikleri ve hatta hızlı teknolojik değişimlerine kadar çeşitli tehditlerle karşı karşıya kalmak, birçok şeyin önemini daha da artırmış, yeni ve farklı bakış açıları kazandırmıştır. Aynı zamanda öğrencilerin bilinçli karar verme, yaratıcı problem çözme ve belki de her şeyden önce uyum sağlama gibi öngörülemeyen dünyada ihtiyaç duyulan becerileri hatırlatma farkındalığını geliştirmiştir. Şu an, AB ve üye devletleri için eğitimin iyileştirilmesi ve modernizasyonu, temel öncelikler noktasında olup, "girişimcilik ve inovasyon" her yönden farklı model ve uygulamaları ile kamu-özel sektör tarafından en geniş şekilde desteklenmekte olup, temeller küçük yaşlarda okullarda atılarak, yeni nesiller, geleceğin yeni dünyasına, bu doğrultuda hazırlanmaktadır. Bunun içindir ki bizler de eğitim sistemimize gerekli esnekliği kazandırarak, tekrardan yapılandırmaya ve şekillendirmeye yönelmemiz gerekmektedir. Bunun için öğrencilere nasıl “yenilikçi” ve “girişimci” olacaklarını öğretmek için bir sistem, bir program hazırlanarak, yaratıcı güven, tasarım düşüncesi, iş birliği becerileri ve dünyaya yeni fikirler getirmek için ihtiyaç duydukları iletişim becerileri ve öz güven öğretilmelidir. İlk aşamada “İnovasyon” dersleri ve kültürü ile toplumu inşa etmeye ve uygulamalı deneyimler ile “yenilik” yapmak için gerekli yaratıcılık becerilerinden yararlanmaya yönelmeli. İkinci aşamada da “İnovasyon Laboratuvarları” ile öğrenciler seçtikleri yenilikçi bir projeyi ya da özgün çalışmayı uygulayıp değerlendirme imkânı yaratmaya yönelmeli. İşte dünyada eğitimde “yeni nesil” dönemi! Bu şekilde günümüzde hız bulmaya başlamış ve bu tür öğrenme deneyimi, tüm okullara ve dünyaya yayılmıştır. Acaba KKTC olarak bizde durum ne? Bizim okullarımızda, sınıflarımızda öğrencilerin “yenilikçi” ve “girişimci” düşünceleri nasıl geliştiriliyor? Biz bu yarışın neresindeyiz?

İsterseniz dünyanın en iyi okullarında okuyun, isterseniz dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun olun, iyi bir yere gelmek, dünya standartlarında bir iş bulmak istiyorsanız, mülakatta size soracakları ilk soru nedir biliyor musunuz? Nereden mezun olduğunuz ya da ne bildiğiniz değildir! Müracaat edeceğiniz kuruma mesleğiniz ile ilgili nasıl bir katkı sağlayacağınız, hangi farklı fikirleri verip, uygulayabileceğiniz yönündedir. Yani mesleki yaratıcı fikirlerinizin gücü doğrultusunda, eleştirel düşünce beceriniz ölçülerek, yaratıcı düşünceye sahip olup olmadığınız değerlendirilip, işe alınıp alınamayacağınıza karar verilecektir. Dünya artık kişilerde bu özelliklerinin gelişip gelişmediğine daha fazla bakıyor!

Hayatınızın odağında çocuklarınız var ise, onların kendileri olmalarına izin vermeli, yaşam tarzınızın ve çocukları yetiştirme tarzınızın sürekli evrilmesine müsaade etmeniz gerekmektedir. Ancak bu şekilde çocuklarınızın bilinçsizliğini uyanışa çevirip, bilinç ve farkındalığını uyandırıp, bu doğrultuda dünya standartlarında ezilen değil, söz hakkı olan, dünyaya yön veren nesiller yetiştirebilirsiniz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.