Savaşan: "Gelecek, ona hazırlananlara aittir"

Yayın Tarihi: 18/11/19 07:00
okuma süresi: 10 dak.
A- A A+

Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Savaşan ile bir araya gelip güzel bir söyleşi yaptık. Savaşan'ı uzun yıllardan beridir tanırım. Oldukça iyi de bir dostluğumuz vardır. Savaşan da en çok dikkat ettiğim şey, ne kadar kötü bir zamandan geçiyor olursak olalım moral ve motivasyonunu kaybetmeyişidir.

"Ülke ekonomisini güçlendirmek ve KKTC'nin kendi ayakları üstünde durabilmesi, turizmin devlet politikası olarak sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması halinde mümkün olabilir" diyen Ahmet Savaşan, UBP Başbakanlığında kurulan 41'inci hükümetin bu konuya ciddiyetle yaklaştığını ve gerekli kararı ürettiğini söyledi.

Bakanlar kurulunun aldığı karar ile turizm ve yükseköğrenimin devlet politikası olarak sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını Başbakanlık adına koordine etmek üzere, üst düzey yönetici olarak görevlendirilen Dr. Ahmet Savaşan, bu görevi Başbakanlık Başdanışmanı sıfatı ile yürütüyor.

Hükümetin, uzun yıllardır sektörün tümü tarafından dile getirilen bu talebin, sadece turizmcilerin değil ülke insanının tümünün refahını artıracağının farkında olduğuna işaret eden Savaşan, Başbakan Ersin Tatar'ın inisiyatifi ve bütün bakanların samimi desteği ile atılan bu adımın gereklerinin yerine getirilmesi halinde, Kuzey Kıbrıs'ta yeni bir dönemin başlayacağına dikkat çekti.

Savaşan: "Hedef, hükümetin ortaya koyduğu iradenin, teknolojik gereklilikler ile bilimsel gerçekler temelinde sektörün desteğini alarak turizmi sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak ve gelirleri artırarak ülke geneline yaygınlaştırmaktır" dedi.

Değerli dostum Ahmet Savaşan ile Dünya Turizm Fuarı'nda (WTM) Londra'da bir araya gelmiştik ve turizmi enine boyuna değerlendirme fırsatı bulduk. Savaşanla yaptığımız söyleşiyi sizlerle paylaşıyorum.

Turist deneyiminin teknolojik yenilikler ile hızla dönüşüme uğradığı günümüzde, bu sektörde hizmet sunan tüm paydaşların dijital gelişmeleri yakından takip etmesi, değişen alışkanlık ve ihtiyaçlara çevik bir şekilde uyum sağlaması gerektiğini vurgulayan Ahmet Savaşan, giderek artan internet ve mobil kullanıcı sayısına bağlı olarak insanların alışveriş, haber ve iletişim kanalları ve alışkanlıklarının da değiştiğine işaret etti.

Seyahat harcaması 212,7 milyar USD…

Dünya genelinde e-ticaret üzerinden yapılan seyahat harcamalarının 2018 yılında bir önceki yıla göre %13 artış ile 212,7 milyar USD seviyelerine ulaştığının altını çizen Savaşan, günümüz insanlarının internet üzerinden pratik ve kolay çözümler talep ettiğine dikkat çekti.

Acentelerin bütçesinin %61'i çevrim içi kanallara gidiyor...

Çevrim içi olmanın önemine işaret eden Savaşan, son yıllarda yapılan pek çok araştırmada, turistlere daha fazla görünür hale gelmek isteyen turizm kuruluşlarının toplam pazarlama bütçesinin ortalama %61'ini çevrim içi kanallara ayırdıklarını, çevrim içi seyahat acentelerin ise pazarlama harcamalarının %73'ünü dijital pazarlamaya ayırdığını vurguladı.

Dijital pazarlama en önemli gündem…

Dijital pazarlama harcamaların toplam giderler içerisindeki payının artması ile birlikte bu kalemi akıllıca kullanmanın gün geçtikçe önem kazandığını söyleyen Savaşan, bu konunun genelde ülkelerin özelde ise turizm şirketlerinin en önemli gündem maddesi haline geldiğini belirtti.

Seyahat etme ve turizm şirketlerine ilişkin bilgilerin en yaygın paylaşıldığı mecraların başında sosyal medyanın geldiğini anlatan Savaşan, 2018 yılında dünyada 3,2 milyar, Türkiye'de ise 51 milyon kişinin aktif sosyal medya kullanıcı olduğuna dikkat çekti.

Teknoloji, küreselleşme ve demografi değişimi zorluyor…

Dünya'nın hızla değişmekte olduğuna ve bu değişimin etkisinin de hayatın her alanında hissedildiğine değinen Ahmet Savaşan, "işletmeler, hükümetler ve bireyler artık bu değişimin bir parçası haline gelmekte ve iş modellerini bu değişime adapte etmeye çalışmaktadır. Günümüzde hemen hemen her sektörde ve alanda iş modelleri, pazarın talep ve ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Teknoloji, küreselleşme ve demografi bu değişimin 3 ana nedeni. Bu üç önemli unsurun küresel anlamda günümüzde ülkeleri ve şirketleri direkt olarak etkileyecek sarsıcı mega trendlere sebep olması bekleniyor. Hayatta kalmak ve turizm gelirlerini artırmak isteyen ülkeler ve şirketlerin bu etkenlerin farkında olup değişen düzene uyum sağlamaları kaçınılmaz bir gereklilik haline geldi. Dünya'da süregelen dönüşüm bizleri de ülke turizmimizin tanıtma pazarlamasında, yapay zeka, robotik ve sanal gerçeklik, blockchain gibi teknolojik olanakları kullanmaya zorlamaktadır" dedi.

Yeni trendler oluşuyor…

Geleneksel yolları benimsemeye devam eden ülkelerin ve şirketlerin, değişimin gölgesinde kalarak, dönüşüm fırsatlarını değerlendiremediğini ve böylelikle de rakiplerine karşı rekabet avantajlarını kaybettiklerini anlatan Savaşan, "Bütün sektörleri etkileyen bu faktörler turizm sektörünü de derinden etkilemekte ve yeni trendler oluşturmaktadır. Yeni kuşağın seyahatlerini ve turlarını çevrimiçi platformlar üzerinden organize etmesi, her yaş için uygun seyahat planları, turistler için daha önce yapmadıkları macera temalı geziler, kadınlara özel seyahatler, sürdürülebilir ve doğaya zararsız turizm, gastronomi odaklı geziler, sağlığı koruyucu ve geliştirici tatiller bu yeni trendlerden öne çıkanlardır" diye konuştu.

Gezginler kolay ve hızlı çözümler bekliyor…

Seyahat etme biçimleri ve turizm sektöründe gerçekleşen dijital trendlere bağlı olarak günümüz dünyası turistlerinin beklentilerin değiştiğini anlatan Ahmet Savaşan, "Günümüz gezginleri artık kendilerine özel oluşturulmuş deneyimler ve çözümler beklemektedir. Yaptıkları paylaşımlar ile hem kendi seyahatleri için başka gezginlerden ilham almayı hem de başkalarına ilham vermeyi istemektedir. Öte yandan tüm bunları yaparken, seyahat öncesi, esnası ve sonrasında mobil ve erişilebilir olmayı istemekte, bununla birlikte hizmet aldıkları turizm şirketlerinden kolay ve hızlı çözümler beklemektedir" dedi.

İnsanı merkeze almak gerekiyor…

Tüm bu beklentileri karşılamak için turizm şirketlerinin, sundukları ürün ve hizmetleri değil, müşterilerini yani insanı merkeze alan yaklaşımlar doğrultusunda sundukları deneyimi tasarlamaları gerektiğini anlatan Ahmet Savaşan, "Turist deneyiminin bir parçası olabilmek adına, müşteri nezdinde bilinir olma ve müşteri ile sağlıklı iletişim kurma turizm sektörü paydaşları için önemli hale gelmiştir" dedi.

Geleneksel reklam ve pazarlama araçları out…

Turizm şirketleri tarafından sıkça kullanılan geleneksel reklam ve pazarlama araçları, giderek artan akıllı telefon, internet ve sosyal medya kullanımına bağlı olarak artık oldukça dijitalleşmiş ve dijital pazarlama teknikleri müşterileri ilişkilerinde olmazsa olmaz haline geldiğine işaret eden Savaşan, "Dijitalleşme ile turizm sektörü müşterilerinin, kendilerine sunulan deneyimlerden beklentileri değişmiştir. Bu beklentilerin; kişiselleştirilmiş hizmet, ilham alan ve ilham veren olma isteği, mobil olma, kolay ve hızlı çözümler olmak üzere 4 ana tema üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz" dedi.

Turizmi yeşil ve geri dönüşüm üzerine planlayan ülkeler kazanacak…

Ayrıca son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi faktörlerin seyahat kavramını değişikliğe gitmeye zorlayacağına da değinen Savaşan, gelecekte ürünlerini yeşil ve geri dönüşüm üzerinden kurgulayan ülkelerin turizm pazarlamasında sıkıntı çekmeyeceğini vurguladı.

Sosyal medya ve 360 derece pazarlama uygulamalarını kullanmalıyız…

Yapay zekâ, yazılım ve teknolojiyi ülkesine veya şirketine en iyi verimle kim uygular ise bu acımasız ticaret hayatında kazanmış olacağına işaret eden Savaşan, "Önümüzdeki 5 yılda gelişen teknolojiden ötürü birçok şirketin kapılarına kilit vurmasının beklendiği dünya ekonomisinde maalesef turizm ve seyahat sektörü de ciddi olarak etkilenecek gözüküyor. Tüm ülkeler ve işletmelerin yatırımlarını bu yönde hız vermesi, sosyal medya ve 360 derece pazarlama uygulamalarına acilen kullanmaya başlaması gerekmektedir" dedi.

VR- Sanal Helsinki gibi örnekler dikkate alınmalı…

Dünya'da Finlandiya'nın başkenti için "VR- Sanal Helsinki" adıyla hazırlanan çalışmaların her geçen gün yaygınlaştığına değinen Savaşan, bir an önce interaktif görsel içeriğin özellikle 360 derecelik panoramik fotoğraflar ve videoların Kuzey Kıbrıs'ın tanıtım ve pazarlanması için de kullanılması gerektiğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Siyasi irade ve sektör desteği ile gelirleri çoğaltmak mümkün…

Geleceğin bugünden ona hazırlananlara ait olduğunu söyleyen Ahmet Savaşan, "Dış ticaret açığını eğitim dahil olmak üzere turizmden karşılamayı başaran Kuzey Kıbrıs, hükümetin siyasi iradesi, sektörün desteği ve teknolojik imkanların da kullanılması halinde, turizm gelirlerini kısa sürede iki katına çıkarabilecek ve ülke ekonomisini büyütebilecek potansiyele sahiptir" şeklinde konuştu.

*****************

Günün Sözü

Ama sen yine de gitme. Gidersen peşinden gelmem ama kalırsan bu masalın sonunu birlikte öğreniriz.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.