Sınırda kontrol yok!

Yayın Tarihi: 24/02/20 07:00
okuma süresi: 7 dak.

Vaka sayısının on bini geçtiği ve günde 86 kişinin hayatını kaybettiği Corona Virüsü hepimizi ister istemez tedirgin ediyor. Ülkemizde ilk ciddi Corona Virüsü şüphesi oluştu. Yaşlı bir teyzemizin yurt dışı ziyaretinden sonra yaşadığı ağır rahatsızlık hemen bu şüpheyi gündeme getirdi. Tahminimce ilgili teyzemiz Corona Virüsü’ne yakalanmış değil. Yaşının da ilerlemiş olması nedeniyle, ihmal ettiği basit bir soğuk algınlığı ya da grip dolayısıyla bağışıklığı düşmüş ve zatürre olmuş olabilir. Bugün genç bir insan dahi hastalığını ihmal ederse bronşit ya da zatürre olabilir.

Tabii ben doktor değilim sadece binlerce kez okuduğum makaleler konuştuğum doktorlardan elde ettiğim bilgiler bunlar ama demem o ki hemen velveleye vermeyelim ortalığı.

Günün sonunda her ne kadar Corona Virüsü’nün biraz daha farklı semptomları olsa da hemen hemen grip vakalarındaki belirtiler ile aynı. Fakat konuşmamış gereken başka bir önemli konu var.

Bu bilgi bana bir süre önce gelmiş fakat ortalığı velveleye vermemek için yazmamıştım.

Kara sınır kapılarında kontrol yok

Hatırlayacağınız gibi bir süre önce  güney ile kuzey geçiş noktalarına termal kameralar konularak önlem alındığı haberlerini okumuştuk. Bir süre önce güvenilir bir kaynağım bana bu kameraların sınır kapılarına konulduktan sonra kimsenin başında durmadığını söylemişti. Yine  aynı kaynağım bana yaklaşık bir hafta önce bu kameraların kaldırıldığını ve gerekçe olarak da Rum Lider Anastasiades ile Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yapmış olduğu görüşmede her iki tarafta da  deniz ve hava limanlarında gerekli önlemlerin alınmasından ötürü kara sınır kapılarında kontrola gerek kalmadığından ötürü  Sağlık Bakanlığı’nın artık sınır kapılarında kontrol yapmaya gerek duymadığını aktarmıştı.

Gelin görün ki dahası var. Sınır kapılarında görevli çalışanlara, ‘Corona Virüsüyle ilgili gerekli önlemlerin alındığına dair ve burada sağlık görevlisi olduğuna dair’  bir yazı imzalatılmaya çalışılmış ama çalışanlar bu yazıyı imzalamamış. Bunu son derece güvenilir bir kaynağımdan öğrendim.

Benim kaynağım güvenilir; eğer  bu bilgi doğruysa nasıl olur da Sağlık Bakanı Ali Pilli böyle bir yanlışa tevessül eder ya da Polis Genel Müdürlüğü nasıl böyle bir şeyi kara sınır kapılarında böyle bir yanlış için imza almak ister.

Anlayacağınız kara sınır kapıları tek kelimeyle Allaha havale. Sınır kapısında görevli bir çalışan nasıl böyle bir haksız sorumluluk yüklenmek istenebilir. Unutmayın ki bu virüsü yeni kapmış biri limanlardan giriş yaptıktan sonra semptomlarını görmeye başlayabilir, bunu normal bir grip sanıp güneye ve kuzeye geçiş yapabilir. Nasıl olur da böyle bir ihmale göz yumulur anlamış değilim doğrusu.

Ercan’da durum ne ?

Bildiğiniz gibi termal kameralar sadece sıcaklığınız yüksekse bunu tespit edebiliyor. Şu an karantinaya alınan vatandaşımız acaba ülkeye döndüğünde durumu neydi. Yani Ercan havalimanındaki denetimler ne derece iyi yapılıyor? Bunları hiçbirimiz bilmiyoruz.

Bakınız beyler bu virüs son derece tehlikeli bir virüs ve KKTC, Çin gibi gelişmiş karantina şartlarına ya da sağlık sistemlerine sahip değil.

Ortalığı velveleye vermeyelim ama bu virüsle ilgili gerekli ciddi tedbirleri almaya çalışalım ki olur da bu virüs herhangi bir sınır kapımızdan başarır da ülkeye girerse bunun ölümcül bedeli çok ağır olur.

Virüs bulaşanlar hastalanıyor mu?

Virüs bulaşan herkeste hastalığın semptomları görülmeyebiliyor. Uzmanlar, çoğu kişinin hastalığı hafif atlattığını ya da hiç belirti göstermediğini bildiriyor. Alman Robert Koch Enstitüsü, hastalığın kuluçka süresinin iki haftaya kadar sürebileceğini açıkladı. Virüs bulaşıp bulaşmadığından emin olmak isteyenlere önerilen, bir hekime başvurmaları ve tükürük testi yaptırmaları.

Koronavirüsün en yaygın belirtileri ateş, kuru öksürük, nefes darlığı, kas ağrısı, yorgunluk ve bitkinlik hissi. Uzmanlar nadiren görülen belirtileri arasında ise baş ağrısı, kan tükürme, ishal ve balgam geldiğini belirtiyor. Koronovirüs hastalarında rastlanmayan semptomlar ise boğaz ağrısı ve burun akması.Koronavirüs-mü-soğuk-algınlığı-mı-grip-mi/a-52251755" target="_blank" rel="noopener"> https://www.dw.com/tr/koronavir%C3%BCs-m%C3%BC-so%C4%9Fuk-alg%C4%B1nl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-m%C4%B1-grip-mi/a-52251755

Gribin belirtileri.. Karıştırıp panik yapmayın

Soğuk algınlığında önce boğazda kaşıntı, burun akması ve onu takiben öksürük ortaya çıkıyor. Akabinde ise günlerce süren boğaz ağrısı, balgamlı öksürük veya kuru öksürük ile baş ağırış ve halsizlik görülüyor. Grip ise şiddetli baş ağrısı ve eklem ağrıları ile kendini hissettiriyor. Kuru öksürük, boğazda gıcık hissi ve ağrı, 41 dereceye ulaşan ateş ile titreme görülüyor. Hastalar halsizlikten yataktan kalkmakta zorlanırken saatlerce uyuyabiliyor ve açlık da hissetmiyor.

Tedavisi mümkün mü?

Çocuk, yaşlı, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi bozuk olanlarda hastalık daha ağır seyreder. Kış ve erken bahar aylarında sık olarak ortaya çıkar. Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalmak hastalığın kısa sürede geçmesinde etkilidir. https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/8-soruda-corona-virusu-5583083/

*****************

Günün Sözü

Aslında kadın; erkeğin beğenen bakışlarından çok, hemcinsinin kıskançlık dolu bakışlarını görünce, güzel olduğundan emin olur.

Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları