Günde 16 milyon maske parası…

Yayın Tarihi: 24/04/20 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Geçtiğimiz gün bakanlar kurulu kararları açıklanırken ilk başta Cuma günü yani bugün maskesiz sokağa çıkılmayacağı kararı alındı. Yanılmıyorsam çünkü ben fark etmedim tarih de verilmedi bunun için. Kötü bir uygulama mı peki? Kesinlikle değil. Son derece yerinde buluyorum bu önlemi ancak birkaç önemli soruyu da bu kararla sormak farz oldu.

Benim aklıma ilk olarak şu soru geldi. Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun da ifade ettiği gibi acaba asıl film Mayıs ayında mı başlıyor? Yani Nisan sonu ve mayıs ayı sonuna kadar oldukça ciddi bir tehlike ile karşı karşıya mıyız? Hâlbuki hem yapılan testler hem de Başbakan Ersin Tatar’ın açıklamalarına göre ülkemizde neredeyse pek bir Korona vakası yok. Olanların çoğu da iyileşti. Yapılan testler de pozitif vakaya rastlanmazken, yatay sürece geçildi deniliyor.

Mademki öyle neden herkese maske kullanma zorunluluğu getirildi. Üstelik de virüsün en ciddi hortladığı süreçte bu yapılmadı. Hâlbuki bundan 15 gün ö ce bu zorunluluk getirilmeliydi. Dünya sağlık örgütü bu zorunluluğu daha önce gündeme getirdi.

Şimdi bu alınan önlem yakın zamanda patlayacak ya da yumurtlayacak bir virüs dalgasının habercisi mi ? Yoksa tüm piyasayı açmazdan önce alınan son bir önlem mi? Hangisi?

Bu mecburiyetin nedeni açıklanmadı.

Şimdi bir dakika, eğri oturalım doğru konuşalım. Ben kesinlikle maske kullanımının zorunluluğuna karşı değilim ama salgının kol gezdiği süreçte bu zorunluluk neden alınmadı?

Yatay sürece geçildi denildiği ve pozitif vakalara rastlanılmadığı bir dönemde böyle bir karar alındı. Bence bir açıklama yapılsa ve halka karşı dürüst olunsa iyi olur.

MASKELER NEDEN DEVLETTEN DEĞİL?

Hükümet madem ki böyle bir karar aldı bu maskelerin de beleş yani ücretsiz dağıtılması gerekmez miydi ? Maske sıkıntımız var mı? Bu maske zorunluluğu neticesinde acaba diyorum maske satışlarında fahiş fiyata neden olacak mı?

Kabinenin en başarılı Bakanı Hasan Taçoy umarım bu maske işinden birilerinin zengin olmasını ve halkın kazıklanmasını engelleyecek denetimleri yapar. Bu maske bazı eczanelerde beş liraya satılırken bazı eczaneler de 10-15 liraya da satılabiliyor. Nüfus malum 300-400 bin insan yaşıyor ve bu rakamlar iyi rant kapısı oluşturuyor.

GÜNDE DÖRT MASKE ŞART… 20-40 LİRA DEMEK

Şimdi bir yurttaşın evinden sabah sekiz ya da dokuz da çıktığını varsayalım. Kimse çıkmıyor falan demesin kimse. Herkes sokakta zaten, bunu hepimiz biliyoruz. Bir maskenin en fazla kullanım süresi dört saat. Hatta dört saat bile değil aslında 2-4 saat arasında değiştirilmesi zorunlu, aksi takdirde mikrop yuvası olabiliyor bir maske. Bu nedenle maskenin sık değiştirilmesi şart.

Kuralına göre konuşacaksak kuralına göre konuşalım. 10 liradan koysak bir maskeyi bir yurttaşın ortalama 40 lira maskeye harcaması gerekiyor. Bu rakam da 30 günde 1200 lira yapıyor.

400 BİN KİŞİ… 16 MİLYON LİRA GÜNDE DEMEK

Bir maskedir yahu deyip geçmeyin, gelin hesaba bir de buradan bakın. Bir vatandaş günde maskeye 40 lira harcaması gerekiyor, ülkede 400 bin nüfus olduğunu varsayalım, bu da 16 milyon liraya denk geliyor demektir. 30 günde ise bu rakam 480 milyon liraya denk geliyor. Hesap ortada. Siz bir maske üzerinden ve küçük rakamlarla düşünüyorsunuz ama iş öyle değil işte.

Peki, bu halkın 480 milyon lirası var mı?

Gelin daha basit hesap yapalım. Bir yurttaş günde bir maske kullansın. Hijyen kurallarını es geçelim diyelim. 400 bin vatandaştan günde 4 milyon lira ediyor, ayda ise 120 milyon lira.

Hadi buyurun buradan yakın. Gördünüz mü ne kadar büyük Pazar. Ne kadar büyük rant var bu işte.

Gerçi bizim vatandaş bir maske alıp o maskeyi bir ay kullanacaktır ama bu işi ciddiye alanların da sayısı hayli fazla. O nedenle devletin maskeyi ücretsiz dağıtması gerekiyor.

Güzel para gerçekten güzel para..

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Neden yorgunsun sorusuna cevap aramaktan ve bunu sormasınlar diye gülümsemekten yoruldum.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları