Savaşan: “Siyaset edep ister”

Yayın Tarihi: 27/04/20 07:00
okuma süresi: 8 dak.

Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Savaşan ile zaman zaman telefonda uzun uzadıya konuşuruz. Savaşan'ı uzun yıllardan beridir tanırım. Oldukça iyi de bir dostluğumuz vardır. Savaşan da en çok dikkat ettiğim şey, ne kadar kötü bir zamandan geçiyor olursak olalım moral ve motivasyonunu kaybetmeyişidir.

Savaşan’ın beni en çok etkileyen özelliği ise insanlara karşı hep içten ve hep samimi davranmasıdır. Yeter ki O’nun halledebileceği bir işiniz olsun elinden geleni fazlasıyla yapan bir karaktere sahiptir. Diyebilirim ki sırf bu yüzden dostu çok düşmanı hiç yoktur. 

Örneğin geçtiğimiz günkü konuşmamızda "Ülke ekonomisini güçlendirmek ve KKTC'nin kendi ayakları üstünde durabilmesi, turizmin devlet politikası olarak sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması halinde mümkün olabilir" diyerek, UBP Başbakanlığında kurulan 41'inci hükümetin bu konuya ciddiyetle yaklaştığını ve gerekli kararı ürettiğini söyledi.

Tabii bizim sohbetimizin odak noktasında her ne kadar ülke siyaseti olsa da kanser alanlarında yaptığı ciddi farkındalık çalışmalarını da anlatmayı seviyor.

İşte sohbetimizin detayları…

SİYASET, EDEPTİR, YAŞAMA TERBİYESİDİR, İNCELİKTİR...

Siyasetin, insanın, insan olma imkanlarını insana sunmanın bilgisini, bu imkanları yönetme, hazırlama, dağıtma gücü ve gerekli kaynakları hakça sunma bilgisini gerektiğini belirten Ahmet Savaşan, “siyaset, altyapı, toplum ve ekonomi kaynaklarıyla ilgili yönetimdir. Bu kaynakları topluma sunma şeklinin bilgisidir, bunun yönetim becerisidir. Siyaset bir kültürdür, bir edeptir, bir yaşama terbiyesidir, bir inceliktir. Bir edep yönetimidir. İnsanların siyaset ve ahlak cevherindeki inançla, sanat, bilim, düşünce ile ilgili kabiliyetlerini uygulamaya geçirebileceği ortamı hazırlama becerisidir” dedi.

SİYASETTE, DÜRÜST, ERDEMLİ, BİLGİLİ KİŞİLER AKTİF ROL ALMALI...

Siyasete güvensizliğin temelinde yıllardan bu yana siyasetin menfaat için yapıldığı algısının olduğunu ifade eden Ahmet Savaşan, bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek bu algının yıkılması için başta siyasilere ve halka büyük görevler düştüğünü ifade etti. Siyasetin menfaatler üzerine bina edilen şeytani bir alan olmadığının altını çizen Ahmet Savaşan, siyasetin, dürüst, erdemli, bilgili kişilerin mutlaka aktif rol almasını gereken kutsal ve seçkin bir alan olduğunu vurguladı.

BİZ SİYASETLE İLGİLENMESEK DE O BİZİMLE İLGİLENİYOR...

İstesek de istemesek de siyasetin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirten Ahmet Savaşan, “biz siyasetle ilgilenmesek de o bizimle ilgilenmeyi ihmal etmiyor ve bizi çepeçevre kuşatıyor. Bu kadarla da kalmıyor; siyaset, sadece bireyler olarak bizim değil toplumların, ülkelerin ve bütün insanlığın kaderini çiziyor, Dünya’nın dengesini belirliyor” dedi. Turizm, sağlık ve eğitim alanlarında yirmi yıla yakın bir süredir gerek yurt içinde gerekse de uluslararası alanda topluma hizmet etmek için çalıştığını ifade eden Ahmet Savaşan, ülke insanının kendisine görev vermesi halinde bu alanlardaki çalışmalarını meclis çatısı altında sürdürmek istediğini belirtti.

AMACIMIZ TOPLAM KALİTEYİ UBP’DE VE ÜLKEMİZDE YAYGINLAŞTIRMAKTIR...

Çağdaş devletin sadece yönetme erkine sahip devlet olmadığını ifade eden Ahmet Savaşan, aksine yönetme erkini toplumla paylaşan ve paylaşım sürecini geliştiren, halkına güvenen, denetime açık yapılar oluşturan devlet olduğunu söyledi. Çağdaş Dünya’da iyi yönetim deyiminin karşılıklı etkileşimle yönetimi, yani yönetişimi ifade ettiğini dile getiren Ahmet Savaşan, siyasete yalın bir organizasyon, açık, şeffaf, katılımlı bir yönetim modeli sunan toplam kalite yönetiminin mutlaka kazandırılması gerektiğini vurguladı. Savaşan “amacımız el birliğiyle toplam kaliteyi partimiz UBP’de güçlendirmek ve ülkemizde de yaygınlaştırmaktır” dedi.

KKTC’Yİ DÖVİZ GELİRLERİNİN YARISI TURİZMDEN...

KKTC’nin toplam döviz gelirlerinin yarısına yakınının turizmden elde edildiğinin altını çizen Ahmet Savaşan, ülkemizdeki turizm gelirleri (700 milyon USD) ile eğitim turizmi kapsamında elde edilen gelirlerin (700 milyon USD) toplamının 1.4 Milyar USD olduğuna dikkat çekerek, bu rakamın KKTC’nin dış ticaret açığını karşıladığına vurgu yaptı. 

SAĞLIK HİZMETİ ALMAK İÇİN 30 MİLYON İNSAN YURT DIŞINA GİDİYOR...

Uluslararası platformda kurdukları ilişkilerle KKTC’yi Dünya Sağlık Turizmi Konseyi'ne 54’ncü üye ülke olarak kabul ettirdiklerini  anımsatan Ahmet Savaşan, günümüzde sağlığını geliştirmek, sağlığını korumak veya geri kazanmak amacıyla sağlık hizmeti almak ve bunun yanı sıra, tatil unsurlarını da sağlık hizmeti alım sürecinde kullanmak için başka ülkeye giden insan sayısının 30 milyonu aştığını anlattı.  bu sektörün büyüklüğünün 150 milyar dolardan fazla olduğunu söyledi. Savaşan, 18 ülkeden, 19 delegenin yer aldığı Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Yönetim Kurulu üyesi olarak bir yandan Dünya Sağlık Turizmi politikalarına yön vermek diğer bir yandan ise KKTC’de sağlık turizminin gelişmesi  için çalıştığını sözlerine ekledi. 

TEŞVİK VE DENETİM İÇİN İNİSİYATİF ÜSTLENECEĞİZ...

Günümüzün en büyük ve en hızlı büyüyen sosyo-ekonomik sektörlerinden birinin turizm olduğuna dikkat çeken Ahmet Savaşan, turizmin ekonomik büyümeyi canlandırdığını, uygun meslekler ve iş fırsatları yarattığını, insanların yoksulluktan kurtulmasına ve geçim kaynaklarını geliştirmesine yardımcı olduğuna vurgu yaptı. Güçlü bir ekonomik yapının kurulabilmesi ve KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesinin yolunun turizmden geçtiğini belirten Savaşan, UBP’nin bir yandan mevcut kitle turizminin geliştirilmesi, diğer bir yandan ise sağlık ile spor başta olmak üzere alternatif turizm çeşitlerinin ülkede kökleşmesi ve ülke içi katmadeğerin arttırılması için teşvik ve denetim mekanizmalarının çok daha etkin bir hale getirilmesi konusunda inisiyatif üstleneceğini ifade etti.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Hiç kimseye değerinden fazla değer verme. Çünkü, ya onu kaybedersin ya da kendini mahvedersin...

Çehov

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları