Aşıdan korkmayın...

Yayın Tarihi: 15/01/21 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Sinovac marka korona aşısı yani diğer adıyla Çin aşısından ülkemize dün sabah saatlerinde 20 bin adet geldi. Bugün de devletin zirvesi adettendir deyip aşı olmaya başlayacaklar. Bir başka deyişle bir şey olacaklarsa ilk önce onlar olacak. Toplum herhangi Koronavirüs aşısına şüpheyle ve korkuyla yaklaşıyor. Zira koronadan yaşanan ölümler o kadar bir korkuttu ki hepimizi gayrı ihtiyarı korkuyla balkıyoruz tüm aşılara.

Ancak gelin görün ki yapacak başka bir şeyimiz yok. onay almış herhangi bir aşıyı hem kendi sağlığımız hem de ailemiz sağlığı açısından olmak zorundayız.

Bugüne kadar Sinovac aşısıyla ilgili rapor edilen en kötü haber bu aşıyı olanların olmalarına rağmen korona hastalığına yakalanmış olmaları. Onun dışında bildiğimiz herhangi ölümcül bir vaka rapor edilmemiş.

Öte yandan Biontec aşısını alan kişilerde ölümle sonuçlanan vakalar oldu. Ciddi alerjik reaksiyon yaşayan vakalarda oldu.

Çin aşısı daha garanti ancak Avrupa’da üretilen aşılar daha iyi olarak sınıflandırılıyor.

AŞIDAN KORKMAYIN

Konuyla ilgili Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, Koronavirüs aşılarıyla ilgili olarak ricamı kırmayarak dün sabah ki programıma bağlandı ve önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof Dr Serakıncı aşıların korkulacak bir şey olmadığını, etkinlik değerlerinden emin olunmadığı için aşının tutmayabileceğini dile getirdi.

Serakıncı, temel anlamda aşıların korkulacak bir şey olmadığını ifade ederek, “En kötü ihtimalle; aşı tutmayacak, o zaman başa döneriz. Aşıya rağmen, etkinlik değerlerini bilmediğimiz için, toplum bağışıklığı yüzde 50’yi 70’i bulana kadar, tedbirlere uyacağız” dedi.

Riskler açısından tüm aşıların kendi içerisinde aynı olduğuna da dikkat çeken Uzman Serakıncı, en büyük eksikliğin, tüm aşıların normalde uzun vadede denenmesi gerektiğini olduğu belirtti.

Çin aşısına güven duyulmamasının nedeni olarak ise, kaç kişinin üzerinde denenip denenmediğinin bilinmediğinden kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr. Nedime Serakıncı, bütün aşıların, acil durum onayı aldığını ve bu tür salgın durumlarında yapılan bir uygulama olduğunu aktardı.

Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Serakıncı, bu tür virüslerin yok olmayacağını ve bizimle yaşamaya devam edeceğinin altını çizdi.

AŞI ÇOK ÖNEMLİ

Genel olarak ülkemizde her ne kadar aşıya şüpheli gözlerle bakılıyor olsa dahi öyle anlıyoruz ki bu aşının bir an önce ülkemize gelmesi ve herkesin aşılanması lazım. İşin daha kötüsü virüsün mutasyona uğramış olması. Virüs mutasyona uğrasa bile normal aşının bu virüse karşı bir koruma sağlayıp sağlamayacağı da bilinmiyor.

Gerçi şu an ki aşıların da ne tür yan etkilerinin olacağı bilinmiyor.

Ama ehveni şer noktasına gelmiş durumdayız.

 “Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu'ndan Prof. Stephen Evans "Eğer 'güvenli' derken kesinlikle hiçbir yan etkisi olmamasını kast ediyorsanız hiçbir aşı veya ilaç için güvenli diyemeyiz" diyor ve ekliyor:

"Ben güvenli derken istenmeyen yan etkilerin, ilacın faydasına kıyasla dengesini kastediyorum ve bu aşıda denge açık ara ilacın faydasından yana." Aşılarda güvenlik standardı çok yüksek...

Bazı ilaçların felaket yan etkileri vardır fakat ilacı kullanmama riskiyle kıyaslandığında önemsiz kalırlar ve bu yüzden hastalara verilirler. Örneğin kemoterapi ilaçlarının yorgunluk, saç kaybı, anemi, kısırlık, hafıza ve uyku sorunları gibi çok sayıda yan etkisi vardır. Fakat ilacı kullanmayıp kanserden ölmek bunun karşısında çok daha büyük bir risktir.

Bazı ilaçların ise çoğu kişide hiçbir yan etkisi görülmezken az sayıda kişide ciddi yan etkileri olabiliyor.

Örneğin ibuprofen ağrı kesicisi yaygın olarak kullanılır ama nadir görülen yan etkileri arasında mide kanaması, nefessiz kalma, böbrek hasarı ve midede delinme ihtimali yer alır.

Riskler yine oradadır ama nadiren görüldüğü için ilacı kullanmanın faydası baskın gelir.

BBC'ye konuşan Prof. Evans "Hiçbir ilaç için tamamen güvenli diyemeyiz ama kullanımın bağlamına göre güvenli olduğunu söyleriz" diyor.

Aşıların ilaçlara kıyasla bir farkı var: İlaç hastalara verilir ve zaten hasta olan kişi daha fazla risk alabilir fakat aşı sağlıklı kişilere yapıldığı için riskin son derece küçük olması gerekir.

GÜNÜN SÖZÜ

"Her güne hayatının en güzel günü olması için şans ver."

Mark Twain

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları