Atun’un yetkileri artırılmalı...

Yayın Tarihi: 15/12/21 07:00
okuma süresi: 6 dak.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile uzun bir aradan sonra bir araya gelip bir program yaptık. Aslında bakan olmasının hemen sonrasında buluşacaktık ama yoğunluk diyelim. Oldukça zorlu bir dönem ve hükümetin kucağında ciddi ekonomik sorunlar var. Özellikle akaryakıt sıkıntısı ve peşi sıra gelen zamlar ve bununla birlikte tüp gaz zammı. Raflardaki etiket fiyatları ise almış başını gitmiş. Gıda zincirine yapılan son zamma baktığınızda bu iş bitti diyorsunuz net olarak. Asgari ücretli bu maaşla bu geçimi mümkün değil yapamaz. Bu oldukça açık ve net.

Pahalılığı, zamları sorudum Bakan Atun’a. Hayli kaygılı ve son derece ciddiydi. Neler yapılabileceğini ve neler yapılamayacağını konuştuk. Yaşadığımız ekonomik krizin ne boyutta olduğunu ve neye çare bulunabilecek ve neye bulunamayacağını da konuştuk.

Tabii bu hükümet geçiş hükümeti bu da bir gerçek. Aynı kabine olmasa da öyle tahmin ediyorum daha güçlendirilmiş bir Ekonomi Bakanlığıyla Sunat Atun yine kabinedeki yerini alacak.

İşini iyi yapacağına inanıyorum ben. Çalışkan adamdır bu nedenle başaracağını düşünüyorum.

İşte söyleşinin detayları...

PAHALILIK KONUSU... 

Tüm dünyanın bir anda kendini ciddi bir enflasyon süreci içinde bulduğunu ifade eden Atun, “Pahalılık sorunu sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunu” dedi.

“Dünya geneline yayılan enflasyonist havadan en çok biz etkilendik” diyen Atun, döviz kurlarında 16 Kasım itibariyle başlayan artışın, fiyatların son bir ayda,  üç ila beş yılda yükselmediği kadar yükselmesine neden olduğunu ifade etti.

“BİZ, HİZMETLER ÜLKESİYİZ”

“Bizim mal üretme kapasitemiz son derece düşük, ana tedarikçimiz de Türkiye Cumhuriyeti. Üretimde kullanılan materyal de yurtdışından geliyor, hammaddemiz de yok” diye Atun, şöyle devam etti:

“Biz, hizmetler ülkesiyiz. Hizmet sektörü ülkesiyiz. Bu nedenle hizmet sektörüne ağırlık vererek, elde edilecek kazancı tabana yaymayı hedefleyeceğiz.”

“ENFLASYON TAMAMEN BİZİM KONTROLÜMÜZ DIŞINDA”

“Enflasyon tamamen bizim kontrolümüz dışında” diyen Atun, “Bu, para istikrarına bağlı. TL’de istikrar elbet oluşacak ama oluşuncaya kadar alım gücümüzü olabildiğine muhafaza edebilmemiz gerek” dedi.

“ÜLKENİN GELİR SEVİYESİNİ YÜKSELTMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPMAMIZ GEREK”

Hükümetin, alım gücünü muhafaza edebilmek adına bir takım önlemler aldığını, bunlar arasında; ithalatta kurun sabitlenmesi, banka borçlularının taksitlerinin aynı seviyede tutulması, devletin kira kontratlarındaki döviz kurunun sabitlenmesi gibi önlemler bulunduğunu ifade eden Atun, “Ülkenin gelir seviyesini yükseltmeye yönelik çalışmalar yapmamız gerek. Bunun yolu gelir elde ettiğimiz sektörlere ağırlık verip, gelirin tabana yayılmasını sağlamak” şeklinde konuştu.

“DEVLET, AKARYAKITTA ‘DÜZENLEYİCİ’ ROLÜNDE”

Akaryakıt krizine ilişkin konuşan Atun, Devletin, akaryakıtla ilgili ‘düzenleyici’ rolünü üslendiğini, bu düzenlemenin de 2018 yılındaki döviz krizinde dörtlü koalisyon hükümeti tarafından ‘öngörüsüz’ ve popülist bir şekilde bozulduğunu söyledi.

TÜP GAZA ZAM GELECEK Mİ? “GEMİ BOŞALTIMDA… MALİYET NE İSE FİYAT DA O OLACAK”

Tüp gaz fiyatlarına zam gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine ise Atun, “Gemisi boşaltımda. Maliyet ne ise fiyat da o olacak. Devletin müdahale yetkisi yok. Örneğin akaryakıtta devletin aldığı vergi 10 kuruştur” ifadelerini kullandı.

“POPÜLİST TAVIR İÇİNDE OLMAYACAĞIZ, GAZETELER NE YAZDI BAKMAYACAĞIZ”

Atun, “Popülist tavırlar içinde olmayacağız. Gazeteler ne yazdı, bakmayacağız. Esas olan vatandaşın menfaati” dedi.

“MARKET FİYATLARINA İLİŞKİN SIKI DENETİMLER YAPILIYOR, GEREKTİĞİNDE CEZA KESİLİYOR”

Market raflarındaki fiyatlara ilişkin soru üzerine konuşan Atun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gıda ürünleri üzerinde devletin aldığı fon ve vergi çok düşük. Fakat tüketici rasyoneldir. En iyi denetim unsuru tüketicidir. Denetçilerimiz çok ciddi mesailer harcıyor. Biliyorsunuz, hem belediyeler hem de Ticaret Dairesi, denetimde yetkili. Çok sıkı denetimler yapıyorlar, gerektiğinde ceza kesiyorlar. Ancak tüketicinin olduğu yerde neyin, hangi markette kaç para olduğu çok iyi bilinir.”

KIB-TEK’İ 125 MİLYON TL KAR İLE BIRAKTIM, GERİ GELDİĞİMDE 800 MİLYON TL BORÇLU DEVRALDIM”

Geçmişte iki kez Ekonomi Bakanlığı yaptığını ve güçlü noktalara getirerek devrettiğini ifade eden Atun, “Örneği KIB-TEK’i 125 milyon TL kar ile bıraktım, geri geldiğimde 800 milyon TL borçlu devraldım. Bu durumu halka şikâyet ediyorum. Hiçbir siyasi yapının bu halka yapmaya hakkı yok” ifadelerini kullandı.

“UBP, ARADIĞI LİDERİ BULMUŞTUR”

Son olarak UBP’nin mevcut durumunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Atun, şöyle konuştu:

“UBP’yi dimdik ayakta görüyorum. UBP, aradığı lideri bulmuştur. Bu lider de Faiz Sucuoğlu’dur. Ortaya koyduğu güven, enerji, halkla sabırla kurduğu iletişim… UBP görmek istediği liderini bulmuştur, önü açılmıştır. UBP seçimlerde tek başına iktidardır, bu konuşulabiliyor.”

***

Günün Sözü

"İnsanların, senin hakkında ne düşündüklerini önemsemeyerek ömrünü uzatabilirsin mesela."

Bukowski

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları