Al paranı otur yerine…

Yayın Tarihi: 21/03/22 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Belediye sayısının kısaltılması hangi açıdan bakarsak bakalım olumlu bir reforma gibi gözükse de beraberinde ciddi sıkıntıları da getirecek. Hem yeni oluşacak belediyelerin hem de Hükümetin bu sıkıntılara hazırlıklı olması gerekiyor.

Yeni tartışma konusu belediyelerin birleştirilmesi. Karşı çıkan ağırlıklı olarak CTP’li belediyelerde var bağımsız olanlarda var ama genel konsensus birleştirilmesi yönünde. Açık konuşmak gerekirse henüz kimse neyin nasıl olacağını ve maksadını anlamış değil. Aslında sebebi açık “daha iyi yönetebilmek”. Tamam da vakti zamanında köyler belediyelere bağlandığında da mantık ve amaç buydu. Ülkenin en ücra köşesine hizmet götürebilmek. Peki bu mümkün oldu mu? İlk aşamada hayır. Hatta zamanda aldı bunun oturması. Daha şimdi şimdi taşlar yerine oturdu.

İl.e belediyelerine baktığımızda şu an ki durumlarını en az yarısı zar zor götürüyor. Karda olan belediye de var zarar eden belediyede var. Belediyelerin birleştirilmesi mantıken bakıldığında gayet pozitif algılanabilir ancak burada önemli bir sorun çıkacak karşımıza. Belediyelerin hak edişlerini Hükümetten yeteri kadar alıp almadığı.

Düşünsenize Hükümet ay sonu zaman zaman memur maaşını dahi ödemekte zorlanırken çalışanını vaktinde ödeyebilen belediyeler var. Şimdi siz bu belediyeleri aslında bir nevi kapatıp ki kapatmayacağız deniliyor ama bir nevi servis dışı bırakıp maaş ödemekte zorlanan ya da devletten haklı hak edişlerini bile alamayan belediyelere bağlayacaksınız ve bir elden yönetmeye çalışacaksanız.

Nasıl olacak doğrusu merak ediyorum.

İYİ BİR PLANLAMA YAPILMALI

Örneğin ben kendi adıma örnek vereyim. Dikmende kalıyorum ve Dikmenin son derece başarılı bir belediye başkanı var. Şimdi siz bu belediyeyi bir nevi ortadan kaldırıp Girne’ye bağlayacaksınız ve Dikmendeki hizmetleri bir nevi mevcut belediye başkanını başkanlıktan alıp danışman statüsüyle yönetime ortak edeceksiniz. Bu nasıl olacak.

Örneğin Girne’nin belediye başkanı Nidai Güngördü. İşini iyi yapıyor ama sorumluluğu hayli fazla. Şimdi tonla sorumluluğa onlarca başka sorumluluk yükleyeceksiniz. Bu nasıl olacak nasıl çalışacak.

İçişleri Bakanlığının bunu gerçekten iyi organize etmesinin yanı sıra iyi planlaması gerekiyor.

BELEDİYELERİN HÜKÜMETTEN ALACAĞI ÇOK

Evet bir başka önemli sorunda bu. İstediğiniz tüm belediye başkanlarına bunu sorabilirsiniz. Özellikle nüfustan doğan hak edişler var. Belediyelerin hemen hemen hepsinin merkezi hükümetten ciddi alacakları var ve bunları alamıyorlar. Maliye Bakanlığı verecekleri konusunda ciddi ketum davranıyor. Buna rağmen durumu idare etmeyi başarabilen belediyeler olduğu gibi edemeyenler de var. İşte bu birleşme yapıldığında çarkı döndürebilen belediyelerin bütçesi bağlanacağı belediyelere aktarılacak. Burada bir tehlike var, büyük havuzun içerisinde bu para girdileri kaybolacak mı yoksa genel hizmete aktarılabilecek mi?

Bunlar önemli sorular ve ciddi soru işaretleri var bu konuda.

ÇALIŞANLARIN HAKLARI KORUNABİLECEK Mİ?

Başka bir sorun da çalışanların haklarının korunabilme meselesi. Ortadan kalkacak belediyelerin çalışanları görevlerine devam edebilecek deniliyor ama öte yandan da toplu iş sözleşmelerinin ortadan kalkacağı söyleniyor. Buradan da giderlerde ciddi kısıtlamalara ve tedbirlere gidileceği anlaşılıyor. Peki toplu iş sözleşmelerinin ortadan kaldırılması Anayasaya aykırı değil mi?

Burada da ciddi sıkıntılar oluşacak.

BELEDİYE BAŞKANLARINA MAAŞ SUSMASI

İlginç başka bir uygulama da en az üç dönem belediye başkanlığı yapmış kişilere Devletin emekli oluncaya kadar maaşını bağlayacak oluşu. Örneğin üç dönem belediye başkanlığı yapmış bir kimse 45-50 yaşındaysa taa ki emekli çıksın devlet bu kişilere maaş bağlayacak ve bir tür mağduriyet gidermiş olacak. Devletin bu kadar çok havaya verecek parası var demek. Ya da bir nevi genç belediye başkanlarına “siz isyan etmeyin bird aha seçilme ve seçilmeme sıkıntısı olmadan maaş alacaksınız ve aynı maaşı alacaksınız ve danışman olacaksınız” deniliyor. Hükümetin herhangi bir başkaldıryı önlemek için güzel bir sus payı verecek olması kamu vicdanında ne kadar yer bulacak. Bu da ayrı bir eleştiri konusu.

Sonuç olarak belediye sayısının kısaltılması hangi açıdan bakarsak bakalım olumlu bir reforma gibi gözükse de beraberinde ciddi sıkıntıları da getirecek. Hem yeni oluşacak belediyelerin hem de Hükümetin bu sıkıntılara hazırlıklı olması gerekiyor.

***

Günün Sözü

"Onaracak kişi o olduktan sonra; kalbinizin kırılıp parçalanmasının zerrece önemi yok."

Ernest Hemingway

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.