EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Aslında 2020 yılına bu açıdan bakmalıydık!

Yayın Tarihi: 04/01/21 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Evet, 2020 yılını da geride bıraktık. Çok büyük çalkantılar, pandemi ve ekonomik süreçlerden geçerek ve geçmeye devam ederek birçok daralmalar ve film gibi bir senaryonun içerisinde kendimizi yüzyılın salgınları arasında ansızdan yer bularak uyanmıştık; peki ama her şeyin bir sebebi vardı aslında ve bunlara farklı bir açıdan bakmak gerekiyordu. Neydi bu açılar şimdi gelin onlara bir bakalım.

Size 2020 diye sorsam ne derdiniz?

2020 yılı tüm dünyadaki insanlar için öğrenme yılı idi. Tüm dünyadaki küresel sisteme baktığımız zaman, yangınlarda yanan orman ve ağaçlar dışında evlerin de yandığını, hayvanların ve diğer canlıların değerlerini, ölümün bu salgında ne kadar ani olabileceği ve sıcak evlerimizde başkaları için de üşümeyi anladık. Dünyanın bir bütün olduğunu ve yardımlaşmamız gerektiğini, nefes almanın çok önemli olduğu, acının paylaşıldığı ve kardeşliğin önemini öğrendik. Uzun geceler ve bir umudu aslında bir ışığı gördük. Yeni yılda hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı aşikardır. Yaşananlar bizim dersimizdi. 2020 yılı bitti ve artık 2021 umut ve aşı yılı olarak karşımıza çıkacaktır.

 Eğitim ve öğrenimin sürecinin dünyadaki yerinin öneminin altını çizmek istiyorum. Özellikle artan dünya nüfusu ve endüstri 5,0 süreçlerinde 5g teknolojisi ve tamamen yapay zekâ robotlarının yeri ile dünyadan silinecek olan meslek grupları ve yeni ortaya çıkacak yeni meslekler, yeni dünyadaki düzen ve sistemi ortaya çıkaracaktır. Her şeyin başı eğitim ve öğretimden geçmektedir. Sigorta, finans, tarım, basın, avukatlık, şoför ve pilotlar, işçiler ve bankacılık sektörlerinde ve daha birçok sektörde ilerleyen yıllardaki değişimler kaçınılmaz olacak iken milyonlarca yeni meslekler de bizleri bekliyor olacaktır. Yapay zekâ ve makine öğrenmeleri, ileri ve akıllı imalat, bilişim ve sinerji, inovasyon, siber güvenlik ve kriptoloji, nerobilim ve insan beyni, robot teknolojileri, büyük veri, Blok zincir teknolojileri, programlama ve uygulama sistemleri, kodlama sistemleri, ağ teknolojileri, 5G nesnelerin interneti, sürdürülebilir ve akıllı ulaşım, aşı çalışmaları, göç çalışmaları vs. Gelecek gerçekten büyük bir değişimle gelecektir. Önemli olan bunlara hızlı bir şekilde adaptasyon sağlamamızdır. 2013 yılından sonra doğan alfa kuşakları tamamen bu süreçlere uyum sağlayabilecek seviyededirler.

Ekonomide coğrafi sınırların kalktığı e-ticarette, dünya ticaret hacminin bu yıl içerisinde 5 milyar dolar olması beklenmektedir.  Dünya Ticaret Örgütü (WTO) verilerinden küresel ticaret hacmi, 2019 yılında 38,1 trilyon dolar olduğunu. Pandemi sürecinde ise küresel ihracatın 18,9 trilyon dolar ve  ithalatın ise 19,2 trilyon dolar seviyesinde olacağı yönünde beklentilerini açıklamıştır. E-ticaretin ticaretteki payının %11’den %15 seviyelerine doğru yol aldığı tahminleri de başka kaynaklardan beklenmektedir.

Dünyada toplam 3,5 milyar sosyal medya kullanıcısı vardır. Online alışveriş yapanların sayısı ise 2,8 milyar kişidir. ABD nüfusunun %65’i, Çin nüfusunun %46’sı, Birleşik Krallık nüfusunun %73’ü, Japonya nüfusunun %59’u, Almanya nüfusunun %70’i ve Türkiye nüfusunun %49’u online alışveriş yapmaktadır. Dünya genelinde 15 yaş üstü toplam nüfusun yaklaşık %68,5''i banka hesabına sahiptir. Bu nüfusun %52'si ise dijital ödeme yöntemleri kullanmaktadır.

2021 yılında ekonomik alanda da ülkemizde artık aşılanma süreçlerinden sonra normalleşme ve yeni dünya düzeni ile tanışma, küresel finans ve sermayeye dahil olmak büyük önem taşıyacaktır. Dünyada e-ticarete dahil olmak özellikle niş pazarlar ile küresel piyasalara açılmak, üretmek ve marka değeri oluşturmak için çok önemli ve sistemli çalışmalar yapmalıyız. Turizm ve eğitimin önemi tanıtımlarının yapılması, ARGE çalışmaları ve girişimcilik üzerine teşviklerin yapılması ve desteklenmesi süreçlerine katkı yaparak yeni oluşumlar ortaya çıkarmak için artık geç kalmamamız büyük önem taşıyacaktır. Bir söz vardır: “Eğer biz imkansızı yapmazsak, olanaksızlar ile karşılaşacağız.” Hade 2021 bir ışık olsun, bu kez büyük resme bakalım. Umut dolu pozitif bir yıl bizi elbette bekleyecektir. Mutlaka bu yıl içerisinde aşılanma süreci içinde yeni normale merhaba diyeceğimiz bir yıl olması dileği ile sağlıkla kalın.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları