EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Dijital dönüşümde treni kaçırırsanız vay halinize!

Yayın Tarihi: 18/01/21 07:00
okuma süresi: 6 dak.

Dijital dönüşüm öncelikle bir kurumsal kültür dönüşümüdür. Bu adımı atlarsanız biz bunu yapmayalım, bizim işte bu yeniliklere gerek yok, biz yeterliyiz gibi düşüncelere kapılanlara nokia örneğini anlatmama gerek yok diye düşünüyorum. Pazar lideri iken yeniliklere uyum sağlamadan bir anda piyasadan hızlı bir şekilde yok olma ile karşı kaşıya kalmıştı. Müşteriler her zaman daha fazlasını beklemektedir. Dijital dönüşümün büyük ve en önemli kısmı kültürel çerçeve üzerindeki dönüşümlerdir. Çok küçük bir bölümü ise teknolojik dönüşümlerdir ki bunlar da zaten karar verildiği süreçte kısa sürede elde edilebilmektedir. Özetle dijital dönüşüm için ister küçük bir dükyan, isterse büyük bir fabrika olsun hepsinde ortak özellik olarak dijital çağa ayak uydurmaya yönelik dijital, teknolojik, mobil ve sosyal tüm imkânları kullanarak organize olup mevcut yapılarını değiştirmeleri, tüm müşterilerine ve ekosisteme değer katacak iş süreçlerini hızlı bir şekilde geliştirmeleri hedeflenmelidir.

Dijital dönüşüm insanları işsiz bırakır mı?

Evet ve hayır cevapları sizin bakış açınıza göre değişir. Bugün dijital dönüşüm ile hızlı bir şekilde davranıp  dijital dönüşüme hızlı bir şekilde evrim geçirerek ulaşan önde gelen ülkeler içerisinde  Japonya’da işsizlik oranı %3’ün altında. Bunun yanında ise elimizde Almanya örneği  de var. Almanya da dijital dönüşümün öncü ülkelerinden bir tanesi ve işsizlik oranı %5’in altında. Bu veriler bize gösteriyor ki dijital dönüşüm işsizliği değil istihdama bile artış sağlamıştır. İnsanların ihtiyaçları ve hayal güçleri sınırsızdır. Dün lüks gelen şeyler bugün temel ihtiyaca bir anda dönüşebiliyor. Daha çok üretmek işte bu noktada ortaya çıkıyor. Dijital dönüşüm üretim maliyetlerini de ayni zamanda düşürmektedir. Bu dönüşümler ayrıca refah seviyesini de  yükseltmektedir. Önemli nokta bizlerin bu dönüşümü kabullenmemiz ya da kabullenmememizdir. Tabii ki gelecekte bazı meslekler tamamen ortadan kalkacaktır. Sürücüsüz arabalar hayatın vazgeçilmezi olduğunda taksi şoförlerine ihtiyaç kalmayacak. Tüm ödemeler otomatik olarak yapılmaya başlandığında kasiyerlere de ihtiyaç kalmayacaktır; ama tüm bunlara ihtiyaç kalmadığı gün, birçok tahmin bile edemeyeceğimiz ve bilmediğimiz yepyeni meslekler ortaya çıkarak meslekler kendiliğinden revize oalcaktır. Kendini geliştirip çağa ayak uydurabilen herkesin işsiz kalmayacağı  aşikardır.

Dönüşümü kabul etmeyen ya da erteleyen kesimler ne olacak?

Maalesef  bu sistem kendilerini bir şekilde eleyecek ya da  yok edecektir. Yeni nesil z kuşağı ve alda kuşakları gümbür gümbür gelmektedir. Firmaların artık azarlama anlayışları bile bu kuşaklara göre şekillenmeye başladı bile. Bu kuşaklar tamamen dijital ve önceki nesillerden çok daha zeki ve farklı algılar ile yönleniyorlar. İş yapış şekillerimizi bu nesle göre revize etmez isek işletmelerin yok olaması da kaçınılmaz olacaktır. Dünyada iş yapış şekilleri değişiyor. Dünyanın eni büyük alışveriş sitesi olan Ali Baba’nın 2 m2’lik bir deposu dahi yoktur. Dünyanın en büyük ulaşım şebekesi Uber’in kendisine ait bir tek taksisi dahi yok. Yine dünyanın en büyük konaklama sağlayışı Airbnb’nin kendisine ait bir tek oteli dahi yok. Netflix dünyanın en büyük film arşivi ama bir sineması bile yok.

Dijitalleşme süreci zamana meydan okuyor yetişmek mümkün mü?

Telefonun icadı 1876 yılında gerçekleşti ve 100 milyon kullanıcıya erişmesi tam 80 yıl aldı. İlk cep telefonu ise 1979 yılında hayatımıza girdi onun 100 milyon kullanıcıya ulaşması sadece 17 yıl aldı. İnternetin 100 milyon kullanıcıya ulaşması 8 yıl sürerken Candy Crush oyun ilk yıl içinde 100 milyon kullanıcıyı geçmişti. Güney Koreli şarkıcı Psy’nin Gangnam Style isimli şarkısı haftalar içerisinde youtube üzerinde 2.4 milyar kez tıklanmıştı.

Yani artık bir yeniliğin hayatımıza girmesi ve yayılması için yıllar değil haftalar konuşuluyor. Bundan dolayı daha da geç kalmadan dijital dönüşüme hemen şimdiden başlamalısınız. İş süreçlerini doğru ve hızlı bir şekilde analiz etmeli, hangi teknolojiyi kullanacağınızı iyi araştırmalı, internet bağlantılarının seçimi ama en önemli noktanın ise, önce hızlı olmanın önemli olduğunu bilmekten geçtiğidir .

Dijital dönüşümden en çok hangi sektörler etkilenecek?

Aslında tüm işletmelerin ve sektörlerin etkileneceğini ortada olup öncelikli olarak, teknoloji, medya, perakende, finans, telekomünikasyon, eğitim, seyahat, üretim, tarım ve sağlık sektörlerini sayabiliriz.

Dijital dönüşüme hızlı bir şekilde odaklanmalıyız ve hızlı bağlantılar ile yeteneklerimizi birleştirip e-ticaret ile desteklemeli ve tüm coğrafi sınırları da ortadan kaldırmalıyız. Değişim başladı artık trenin son borusu duyuldu ve tekerlekler dönüyor...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları