EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

#Bitcoin #altcoin cephesinde neler oluyor?

Yayın Tarihi: 26/04/21 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Kripto para piyasası bir anda düşüş yaşadı. Bitcoin ve Ethereum yaklaşık %10 düşüş kaydederken diğer altcoinler ise %25’lere kadar değer kayıpları yaşattı. Hatta Elon Musk’ın tweeti ile de Dogecoin’de yükselirken o da  bir anda %25 gerileme gösterdi. Bazı çıkan spekülatif haberler ile ilgili olarak Bitcoin’in değer kaybetmesi ile paralel olarak altcoinler de gerileme yaşadı. 1 günde 9 milyar dolar likidite kaybı yaşandı. Peki neydi tüm bu gelişmeler ile bu aşırı değer kayıplarına sebep olan haberler gelin şimdi biraz onlara bakalım.

ABD hazinesinin bazı finans kurumlarına kripto para aklama ile ilgili olarak suçlama yapmasının ardından, 2 trilyon dolarlık yaklaşık 5,500 çeşit kripto para borsasında 288 milyar dolar biranda piyasadan buharlaştı. Diğer taraftan geçen hafta içerisinde Çin’de Sincan bölgesinde meydana gelen elektrik kesintileri ile birlikte yoğun satışlar meydana geldi. Bir diğer haber de 211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe konulmuştur.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), 30 Nisan’da yürürlüğe girecek olan ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına dair yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı. Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak ve bu varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağını açıkladı.

Ama kripto paraların alım - satımı ve kripto para borsaları yasak kapsamında değil ancak bu alanda iş modeli geliştirilmesine engel getirilmiş olundu. Kripto varlıklar itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar” olarak tanımlandı.

Kripto para borsasında Türkiye’de geçen gün meydana gelen ilk büyük vurgun haberinin gelmesi Thodex'in kurucusunun 2 milyar dolarla kayıplara karıştığı iddia edilmesi gibi süreçler de yaşanmaya başlamış oldu. Bu arada hatırlayanınız vardır belki geçen sene Japonya’da Coincheck sistemini hackleyen hackerlar 534 milyon dolarlık vurgun yapmışlardı ve  hale daha olay sonuçlanamadı ve araştırmalar devam ediyor.

Genel olarak kripto paralar ilerleyen zamanlarda hayatımızda devam eden süreçlerin içerisinde olacaktır. Şu an için spekülatif ve belirsizlikler içerisinde devam eden süreç ilerleyen yıllarda dijitalleşen çağımızda, ülkelerinde dijital para birimlerine geçiş yapacağı yönünde çalışmalar elbette olacaktır. Yavaş yavaş yeni dünya düzeninde bu süreçler yaşanacaktır.

Kripto paralar için özellikle bitcoin için kurucusunun belirsizliği ve muhatap olunabilecek bir merci olmadığından dolayı hep bir endişe olmuştur. Bu tarz dijital kripto paralar için önemli olan bu süreçlerde güvenliğinin de sağlanmasıdır. Alım satım sitelerinin özellikle güvenlik sistemlerinin iyi olması gerekmektedir. Her hangi bir sorun durumunda muhatap bulunması da büyük önem taşımaktadır.

Bugünlerdeki düşüşler yarın tekrar yükselişe de geçebilir ve ilerleyen yıllarda ne olacağı bilinemez tabi ki ama spekülatif olarak yaşanan olaylar ile bağlantılı olarak sürekli oluşan dalgalanmalar çoğu kişiler tarafından korku ile takip edilmektedir. Seçim sizlerin yumurtaları farklı sepetlerde tutmak her zaman her düşüşte hayat kurtarmıştır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları