EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Ah Kıbrıs'ım eskiyi arar olduk!

Yayın Tarihi: 03/05/21 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Gökyüzünün rengi bile başka oldu; korona virüsten sonra hayat da değişti. Film değil gerçek aslında. Artık hiçbir zaman dünya, eskisi gibi olmayacak. Değişim büyük!  Dünyanın içerisinde hayatın akışı değişti. Asya’da, Avrupa’da ve Amerika’da yüzbinlerce kişi etkilendi ve sokaklar boşaldı. Maskeli insanlar görülüyor artık ve sadece ambulans sesleri duyuluyor. Sokaklar dezenfekte edilmiş herkes evde kapalı, ilaç ve aşı bekleyip eski günleri anan insanlar, yeni alışkanlıklar yanında tabi ki en önemlisi sosyal mesafe. En az bir metre mesafelerde işaretler ile her yerde yeniden düzenlenmiş tabelalar ve uyarıcılar var.

Avrupa’da ve dünyada tüm önemli mekânlar, yollar, müzeler, caddeler, turist çeken yerler, iğne atsan yere düşmez dediğimiz yerlerde ziyaretçiler yok; şu anda çok yalnızlar. Sokaklar boş. Toplantı ve konferanslar artık internet üzerinden devam ederken, toplu taşımalar trenler ve metrolar terkedilmiş ve ürkütücü bir boyutta görülüyor. Düğünler artık maskeli yapılacak ve mesafeler korunuyor. Hayat durdu ve günlük yaşam tarzları çok değişti. Bazı ülkelerde yollarda ve sokaklarda askerler var. Dünyadaki kalabalık bir anda yok oldu. Hava kirliliği azalırken, ozon tabakası kapandı, kapanıyor. Boğazlarda yunuslar görülmeye başlandı. Amerika’da her taraf ışıl ışıl ama her yer boş. Herkes evinde kalıyor. Zorunlu olmadıkça alışverişlerde durmuş durumda. Toplu alımlar ile alışverişler de çok sınırlı zamanlarda, iki haftada bire indirgenmiş durumda.   

Korona virüsü sonrası insanlar yeni dünyaya nasıl adapte olacak? Evet, uyuyorduk ve uyandık. Ama çok ani kalkarsınız ya ondan dolayı biraz sallandık. Dünyadaki diğer insanları da farkına vardık hani şu diğer ülkelerde yaşayanlar. Geleceği değil anı yaşamaya ve daha duyarlı olmaya başladık. Basit bir etkinlik bile artık bizim için çok önemli ve değerliymiş aslında bunu anladık. Kaybedilen değerleri anladık, yürümek ve gezmek, araba ile dolaşmak ve deniz kenarında oturabilsek mesela ne kadar da etkilenmişiz. Elimizdekilerinin farkına varıp şükretmemiz lazım.   

 Artık ben değil, biz olduk. Dünya küçüldü ve dünyadaki herhangi bir yerde yaşanan sorunlar artık hepimizin oldu. Artık diğer ülkelerdeki insanlara sırtımızı dönemeyiz ve onlar için de duyarlı olmak zorundayız. Artık hijyen ve sosyal mesafe hayatımızda çok önemli bir yerde olacaktır. Hatta bunlara uymayanlar olursa dışlanacaklardır. Ekonominin canlanması için açılımlar olduğu zaman zaten ülkemizde yavaş yavaş kademeli olarak başlamış bulunuyoruz.

Alışverişler, restoranlar vb. için dışarı çıkan ve açılan yerlere gidecek olan insan sayıları yavaş yavaş artış gösterecektir. Yeni planlar ve yeni başlangıç hedefleri yapılacaktır. İnsanlar işlerine giderken mesafeli olacaklar, hatta bazıları evde vakit geçirip aile değerlerine bağlılıklarını artıracaklardır. Bu arada spor trendini de unutmamak lazım, çünkü daha sağlıklı olmak için kendimize bakmamız lazım.   

Toplumlar artık bireysel olarak olaylara bakmaktan vazgeçeceklerdir. Egoist olanlar sınıfta kalacak. Toplumsal olaylar artık farklı olarak yorumlanacak. İş birlikleri artacak ve en önemlisi herkes işinin ve kazandığı paranın değerini bilecek. Takım ve ekip çalışmasının önemi çok fazla artacaktır. Aile değerleri, komşuluk ve dostluk kelimeleri tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi fazlası ile hatırlanacaktır.  

Sağlık konusunda toplumsal duyarlılıkta artacaktır. Sağlık reformu gerekecektir. İnsanlar dünyada sağlık için yeni politikalar ve düzenlemeler yapılmasını bekleyeceklerdir. Daha sağlıklı bir ortamda ve düzende yaşamak ruhu yeşerecektir. Özgürlük kavramı sorgulanacaktır. Özgürlük kavramı da toptan değişecektir. Daha özgür düşünen, daha özgürce yaşayan ve bağımsız bir ruh olmak için insanlar farklılaşacaklardır. Globalleşen dünyaya daha farklı bakış açıları geliştireceklerdir.   

Sonuç mu? Bu artık sizlere kalmış. Yeni dünyada daha özgür ruhlu mu? Aile ve dostluk değerleri mi? Hayata bakış açısı mı? Toplum mu? Birliktelik mi? Mücadele ve sağlık mı? Anı yaşama mı? Yeni kararlar ve hedefler mi? Tüm bunlar sizin seçiminiz olacaktır. Unutmamamız gerek bir şeyde aslında, dünyanın içerisinde olduğumuzdan dolayı tüm ülkeler bir şekilde birbirine entegre yaşıyor. Sağlıkla kalın…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları