EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Ey arkadaş, maliyet muhasebesini yapmıyoruz!

Yayın Tarihi: 05/07/21 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Hep duyarız maliyeti kurtarmaz derler ya maliyetine vereyim abime özellikle pazarlıkların son noktasında ulaşılan nokta olur; peki gerçekten ürününüzün maliyetinin ne olduğunu biliyor muyuz? ya da dalgalı kurlar ile ekonomik konjonktürde stoklar ve alımlar kaleminin maliyetlerini hatırlıyor muyuz?

Aslında kural basit alırken kazanmak çünkü özellikle pandemi döneminde azalan talep her yeri vurmuş durumdadır. Sıkılaştırıcı para politikası ülkemizde devam ederken, diğer ülkeler özellikle ABD ve Euro bölgesi genişletici para politikası yapıyor ve aşırı basılan paralar ile yardım paketleri ile ekonomiye can vermeye çalışıyorlar. Özellikle reel sektörün maliyet muhasebesini çok iyi takip edip ön muhasebe ve muhasebe sistemi ile birlikte maliyetlerini bilinçli bir şekilde ortaya çıkararak çok iyi çalışması lazımdır.

Yapılan en büyük hata ve bunun yanında ticaretin altın kuralını unutmak lazım,  “eğer sattığınız malı tekrardan yerine koyamıyorsanız bunun adı ticaret olmaz.” Son zamanlardaki en büyük sıkıntı satmak uğruna rekabet ve ekonomik sıkıntılardan dolayı maalesef maliyetin altında satışların yapıldığı ve bundan dolayı ise büyük zararlar yapıldığı yönündedir. Diğer taraftan bunun yanında piyasa dengesi de alt üst olmuş durumda her şeyin farklı farklı fiyatları oluşmaktadır. Serbest piyasa ekonomisi liberal ekonomi diyeceksiniz şimdi tabi ki ama dediğim gibi yapılan ticaretin bu durumda anlamı yoktur ve yapmasanız daha karlı olursunuz. Hani derler ya hiç çalışmadın, hata da yapmadın.

Gerçekten ülkemizde ticaret yapmak bir yetenektir her an her şey olabilir; çünkü jeopolitik riskler bulunduğumuz coğrafyada bizleri çok etkilemektedir. Ticaret yaparken çok farklı senaryolar ortaya çıkmakta ondan dolayı tüm bu riskleri fiyatlama yaparken dikkate almak ve esas kalemler olan, direkt ilk madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri, genel üretim giderleri, hizmet üretim maliyeti, araştırma ve geliştirme giderleri, pazarlama satış ve dağıtım giderleri, genel yönetim giderleri, finansman giderleri çok iyi takip edip bunların toplu muhasebeleştirmeleri sonucu ortaya çıkan maliyetleri dikkate alıp fiyatlandırmayı kar marjınıza göre ayarlamanız gerekmektedir.

Maliyet muhasebesinin amaçları mamüllerin maliyetini saptamak ve henüz satışı yapılmamış mamul stokları tutarının ve mamul satış fiyatının ne olacağının saptanması, maliyet kontrolüne yardımcı olmak ve maliyet kontrolünde gerçekleşip ortaya çıkan fiili maliyetleri, önceden belirlenen maliyetlerle karşılaştırılarak sapmaları tespit edip nedenlerinin araştırılıp düzenlenmesi ve gerekli önlemlerin de alınması bir gereksinimdir.

Planlama yapılarak işletme yönetiminin planlarının muhasebede rakamsal olarak ifade edilmesiyle bütçelerin oluşturulması ve planların uygulanması sırasında gerçekleşen faaliyet sonuçları muhasebede kayıtlanarak, sınıflandırılmalı, özetlenerek ve mevcut bütçelerle mukayese edilerek raporlar halinde yöneticilerin bilgisine sunulmalıdır ki buradaki kilit nokta tüm yöneticilerin bu bilançolara hakim olarak gerekli aksiyonları alacak şekilde çalışmalarının gerekliliğidir. Eğer tüm bu basamaklar iyi bir şekilde yönetilirse, maliyetlerin bilinmesi üzerine eğer gereksiz maliyetler oluşuyorsa önlenmesi ve çözümünün ortaya çıkması ya da herhangi bir kampanyalı ürün oluşturulduğu zamanki kar marjları ve maliyetlerin bilinmesinden dolayı firmaların zarar etmemeleri odaklı bir muhasebe yönetimi ve başarısı meydana gelecektir.

Zaman artık klasik maliyet sistemlerinin zamanı değildir. Özel maliyet modellemelerinin yapılması ve raporların düzenlenmesi, gereksiz maliyetlerden kaçınılması ve daha verimli işlevsel maliyet modeli yaratılması gerekmektedir. Mevcut verilerin yetersizliği, uyumsuz masraflar ve eski teknolojilerin kullanılması, maliyet sistemi kültürünün oluşturulamaması en büyük giderleri oluşturacaktır.

Maliyet hesaplama süreci hızlı ve doğru yapılmalıdır. Bütçe analizleri ve raporlamaları zamanından yapılmalı, fiyatlama ve maliyet üzerinden karlılık etkin ve verimli bir şekilde yönetilmelidir ki her türlü rekabet ve ekonomi şartlarında ayakta kalabilelim.

 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları