EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

2+2=5

Yayın Tarihi: 04/10/21 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Pandemi koşullarındaki denklem maalesef bu şekilde ifade edilebilir. Gerçek cevabı olan 4 yerine artık covid-19 küresel salgın, yeni dünya düzeninde cevabı 5 yapmış durumda. Tüm dünyada her yönden hem yaşam tarzı, hem alışkanlıklar ve özellikle sanal gerçekler online dünya artık her yaştan ve kesimin vazgeçilmez bir süreçle beraber tekrardan dünyaya yeni kapıdan girmemizi sağladı. Yeni düzene ayak uydurmak zorundayız. Dünyada artık endüstri 5.0 devreye girmişken biz de artık Kıbrıs olarak buna kayıtsız kalamayız. Bizde yavaş yavaş endüstri 4.0’ı yakalamaya çalışmalıyız ki endüstri 5.0’da arkasından gelsin.

Dünyadaki çoğu ülke artık endüstri 5.0 ile artık son teknoloji hızla ilerliyor ki bunları hepiniz görmüşünüzdür; özellikle havaalanlarındaki pasaport kontrollerinde insansız robot sistemler pasaportu kendi otomatik okuyarak yüz tanıma sistemleri ile geçişleri sağlamaktadır. Diğer yandan yine valizinizi siz tartıp gerekli yük fazlası da olursa onu da hemen orada ödeyip yolunuza devam ediyorsunuz. Başka bir örnek alışverişler için  artık kasiyerde yok! aldığınız ürünleri sepete koyuyorsunuz ve orada otomatik olarak sensörler yardımı ile kendi kendinize ödeyip çıkabiliyorsunuz.

Şu anda denenmiş ve yakın gelecekte yaygınlaşacak olan en önemli eksiklik online alışverişlerinizde aldığınız ürünler size olacak mı? sorusunun cevabı olarak geliyor. 3 boyutlu olarak fiziksel olmadan ürün sizin vücut ölçülerinize olacak mı? artık bu da mümkün olacak ve gönül rahatlığı ile artık ürünü alabileceksiniz. Artık eski alışkanlıklar ve sistemler kalkacak, yeni meslekler, yeni iş alanları ortaya çıkacaktır. Meslekler ortadan kalkarken ise endişe etmeye gerek yok çünkü bir o kadar da yeni meslekler çıkacak ve işsizlik sorunu olmayacaktır.

Pandemi döneminde e-ticaret %66 oranında büyüme kaydetmiştir. 2020 yılında Avrupa’da ilk kez online alışveriş yapanların oranı %13, Türkiye’de ise %25 olarak büyük değişim ile ortaya çıkmıştır. Gıda ve giyim başta olmak üzere her sektörde artık e-ticarette olmayan firmanın ayakta kalması mümkün olmayacaktır. Seyahat dışında online alışveriş pazarı %100 büyüdü. Perakendede çevrimiçi satışların toplam içindeki payı %12’ye ulaşmış durumda ki bu oran çok yakın zamanlarda beklentilerle artık  %40’lara çıkacaktır. Bu büyüme küçük işletmelerin önünü açacak ve artık global ekonomiye can katacaktır.

Artık ambargo yok dünya çok küçük isteyin yeter küresel rekabeti yakaladıktan sonra artık her ülkeye ve  herkese satış yapmanız mümkün. Üretmek zorundayız ve teknolojiye ayak uydurmak için elimizden geleni yapmalıyız. Diğer ülkelere gittiğimizde bu teknoloji ne? bu nasıl kullanılır? diye artık şaşkınlık içinde olmamız bizleri kurtarmayacaktır. Teknolojiden dolayı ülkeler arasındaki gelişim farkları çok açılmış durumdadır. Biz artık dünyaya kapılarımızı bir şekilde gındırmalıyız yoksa gelecek için çok geç kalmış olacağız. Elbette son teknolojiyi yakalayamayız ama en azından en sona yakın bir sistem kurup geliştirebiliriz. Hiç bir hayal büyük değildir. Artık dünya çapında düşünmeliyiz. Pes etmek yok haydi yola devam; çünkü artık dediğim gibi 2+2= 4 etmiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları