EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Faiz artırımından kaçış yok gibi!

Yayın Tarihi: 17/01/22 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Evet, yanlış duymadınız gelişen ülkeler faiz artırımına hazırlanıyor. Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı yapması durumunda girilecek olan hızlı ekonomik sıkılaştırma politikaları ile diğer ülkeler için faizleri artırmaları konusu ortaya çıkacak gibi görülüyor. Enflasyon ve yerel paralarda değer kayıpları oluşabileceği sinyalleri de veriliyor. Hatta bu uyarıların çok öncesinde faiz artırımı yapan İngiltere de artan enflasyon nedeni ile faiz artışı yaparak %0,10’dan faizi %0,25’e yükseltmişti. Norveç ise yine yükselten diğer ülkelerden olmuştu. Faizini %0,25'ten %0,50 seviyesine yükseltmişi. Amerika Merkez Bankası (FED) ise enflasyonla mücadele için mevcut tahminlerden çok daha önce, özellikle mart ayında faiz artışlarına başlama durumunu konuşmaya başlayarak ön sinyalleri vermiştir. 2022 yılında 3 kez %0,25 puan faiz artışına gidilmesi beklentisi üzerine gelişmiş ülkeler ekonomik politikalarını buna göre şekillendirmek üzere şimdiden planlamaya başlamışlardır.

Uluslararası Para Fonu (IMF), ise Amerika Merkez Bankası’nın yapacağı faiz artırımları ile özellikle hızlı olması sürecinde, finansal ve ekonomik olarak piyasalara yansıması durumunda özellikle gelişmekte olan ülkeler için büyük bir sıkıntı doğurabileceği finansal dalgalanma süreçleri ve yabancı sermaye çıkışlarının oluşabileceği süreçlerin yaşanabileceği ve yerel para birimlerinde ise büyük değer kayıpları oluşabileceğinin uyarılarını verirken tüm bunların yanında gelişmekte olan ülkelerin bu duruma göre geleceğe hazır olmaları ve mevcut ekonomik politikaları yanında makroekonomik süreçlerini de iyi bir şekilde planlamaları gerektiğine vurgu yapıyor.  

Arz ve talep dengesinde bozulma süreçleri ile arz problemlerinden kaynaklı enflasyonist baskıların azaltılması, pandemi sürecindeki tedarik zincirlerindeki kırılmalardan kaynaklı arz enflasyonu maalesef sadece para politikaları ile çözülemeyecek durumdadır. Buna bağlı olarak maliye politikalarının da devreye girmesi gerekmektedir.

Amerika yükselen enflasyondaki artış hızı ile beraberinde değerli metaller için de bir yol haritası olacaktır. Eğer enflasyon hızı kesilmeden devam eder ve negatif reel faize geçilirse değerli metallere geçiş süreçleri hızlanacaktır. Altın ve gümüş için kısa vadede olumlu adımlar görülmektedir. Özellikle %7 ABD’de enflasyon oranına varılırsa daha agresif faiz politikaları da FED tarafından izlenebilir.

Hızlı ve kademeli olarak sıkılaştırma politikaları ile ABD ani faiz kararları verebilir. Genel olarak ücret enflasyonu ve bunun yanında arz zincirlerindeki sıkıntılar, fiyatlardaki artışlar ile enflasyonun da yükselme durumunu daha da tetikleyerek sıkıntıları artırabilir.

Hiç kimse yüksek faiz istemez ama mevcut enflasyonist ortamlarda reel faizin negatif olmasının da bedelleri elbette vardır. Sıkılaştırıcı ekonomik politikalar ile hayata devam edilmelidir. Ekonomik büyüme elbette azalabilir ama genel global ekonomik süreçlerde enflasyonist bir ortam var ve küresel finans sistemi içerisinde oyuncu iseniz kurallar belli, yapılacaklar bellidir. Yeni bir kural bu oyun içerisinde kabul görmeyecektir. Bu oyunu oynarken kurallar dışına çıkmanın vebali büyük olur. Diyeceksiniz ki kuralları biz koyalım o zaman da büyük oyuncu olmanız gerekmektedir. Bunlarda gelişmiş olan ülkelerdir. Şu an için gelişmekte olan ülkeler para politikaları ile bu durumları çözmeye çalışmaktadırlar. Bunun yanında ise maliye politikaları da gözden geçirilmelidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları