EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Gaz verenler! ve gaza gelenler?

Yayın Tarihi: 14/03/22 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Evet, görüntüde bir savaş var peki ama arka bahçede ne var?

Bir tarafta Rusya gaz veren kısım, diğer tarafta ise gaza gelen bir Ukrayna var!

Avrupa Birliği ülkeleri %45 gaz alımlarını Rusya’dan yapmaktadırlar. Diğer taraftan Amerika Birleşik Devletleri %3-4 civarı alım yapmaktadır. Bundan dolayı ABD’nin Rusya’ya ambargo koymasından kaybedeceği bir şey yok ama Avrupa Birliği ülkelerinin kaybedeceği aslında çok şey var. Ondan dolayı ikili oynamaları doğaldır. Hem ısınma süreçlerinde hem de sanayideki iş hacimleri bakımından mutlaka bu gaza her koşulda ihtiyaçları vardır.

Rusya için swiftin yasaklanması belli başlı alım satım işlemleri için muhtemelen olacaktır; ama diğer taraftan alınan gazların ödenmesi için swift işlemleri devam etmez ise burada büyük sıkıntı olmayacak mı?

Amerika’nın en büyük gücü doları yani rezerv parası, sonuçta istediği kadar basabiliyor. En büyük borç yine Amerika’da ama sorun değil basıp ödüyoruz diyorlar. Peki rezerv para olarak arka planda Çin ve Rusya kendi ticaretlerindeki para birimini yine kendi para birimleri ile yaparsa bu defa Amerika için sıkıntılar doğacak. Özellikle Rusya ve Çin’e bu iki güce farklı bakan Amerika bu konuda çok hassas ve olayları sürekli izliyor.

Avrupa'daki 26 milyon hane halkına doğal gaz sağlaması planlanan Kuzey Akım 2 hattı, doğrudan Rusya'dan Almanya'ya gidiyor. Bu projenin tam olarak devreye girmesi ve çalışması durumunda ise Avrupa'da yükselen enerji fiyatları ve azalan doğal gaz miktarına çözüm olması beklenmektedir. Buradan hem Almanya ekonomisi daha da uygun alımlar da yaparak daha da ekonomik yönden gelişecek ve Rusya’da kasasını dolduracaktır. Ancak yaptırımlar ile bu çalışma şu an durdurulmuş durumdadır.

Diğer taraftan Çin ve Rusya yeni bir doğal gaz boru hattı inşası için anlaşmaya varmışlardı. Rusya’dan Moğolistan yoluyla Çin’e yönelen ve yılda 50 milyar metreküp doğal gaz taşıma olanağı sağlayan bu boru hattının kapasitesi, Kuzey Akım 2’ye eşit olacaktır.

Bu aşamalardan sonra ilerleyen zamanlarda ticarette Rusya veya Çin’in ödemeler konusunda kendi para birimleri üzerinden ödemeler kabul etmesi ve rezerv para olan dolara darbe vurması da söz konusu olabilmektedir. Özellikle dijital para konusu da büyük önem taşımaktadır. Hatta Çin’in dijital yuan ile doları tahtından etme hedefleri dünyaca bilinmektedir. Şimdilik sadece iç pazarda kullanılması ve uzun vadede ise sınır ötesi kullanımının da mümkün olacağı söylenmekte ve ilerleyen zamanlarda kesinlikle olacaktır.

Tüm bu tehditler yanında hem ekonomik güçlerdeki değişim hem de dolar rezerv paranın sıkıntıya girmesi yönündeki bu etkileyici hareketler için kısa süreli bir mola verilmesi gerekmekteydi. Bundan dolayı Ukrayna için bir gaz, Rusya için de bir kıvılcım gerekiyordu. Yoksa Rusya için bir sınır genişletmesi gerekmiyordu. Ukrayna ileri adımları attı ama yalnız kaldı ve Avrupa Birliği de kendisini içeri alacak gibi görülmüyor. Silahsızlaştırma sürecine de uymamış ve silah alımları ile de uluslararası oyunculara ekonomik olarak da aynı zamanda ayrıca katkı da yapmıştı. Gaz veren Rusya ile gaza gelen Ukrayna savaşı tabi ki kaçınılmaz oldu. Öyle ya da böyle kazanan yine Amerika Birleşik Devletleri olacaktır.

Amerika’nın rezerv parasında oluşacak bir sıkıntı ki dünyanın %87’sine yakının da kullanımı olan bir para birimi, Amerika’ya atılacak olan atom bombasından daha da etkili bir bombardıman olur. Bundan dolayı zaman kazanma politikaları ve süreçleri mutlaka devam etmelidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları