EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

“Yükseköğrenimin önemine artık varalım!”

Yayın Tarihi: 21/03/22 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Evet, yükseköğrenim diyorum çünkü gerçek anlamda kendi ayakları üzerinde durabilecek ve dünya ile rekabet edeceğimiz tek sektördeyiz. Turizm için Türkiye ve Güney Kıbrıs pazarı ile yarışır iken, üniversitelerimiz dünya ile fiyatlama yönü ve eğitim kalitesi ile yarışacak durumdadır. Çok iyi hocalarımız ve aynı zamanda çok değerli yöneticilerimiz vardır. 40 yıllık bir tecrübeden bahsediyorum. Turizm ve yüksek öğrenim GSYH’nin yaklaşık %50’sini oluşturmakta ve birbirine çok yakın oranlardadır. %25 seviyelerine hemen hemen gelmişlerdir.

Üniversiteler evet artık dünya ile rekabet edebilecek seviyeye geldi; o konuda sıkıntı yok ama ekonomik olarak ülkemiz politikaları olarak o rekabeti maalesef yakalayamadık. Kıt kaynakların kullanım öncelikleri ve gelişmekte olan bir ülke olarak bu konuda politikalar geliştirmemiz gerekmektedir. Öğrenciler için hayatı ucuzlatmak birinci önceliğimiz olmalıdır. Pandemi süreci ve dünyadaki enflasyon artışlarından şüphesiz ki pahalılık gelmiş olup çok zor dönemlerden geçmekteyiz bunun bilincindeyiz ama ilerleyen dönemler için mutlaka özel bir analiz yapıp düzenlemeler getirmeliyiz.

Diğer yandan önemli olan konu verilen eğitimlerin çıktılarıdır. Bizler öğrencilere neler sağladık? Neler kattık? Ne gibi vizyon ve misyon verdik? Ne oldular? Ne olacaklar? Üniversiteler bunları inşa ediyor ve etmelidirler.

Öncelik aslında rekabet edilebilirlik seviyesini yukarıya çekmek ve daha da ileriye taşımaktır. En iyi ortamı yaratmak ve bunun elbette muhasebesini yaparak ama gelişim için de yatırım yaparak tüm bunların döngüsünü düzenli olarak sağlamalıyız. Tekrar belirtiyorum ki çok iyi düzeyde bilgili hocalarımız ve yöneticilerimiz ile bu vizyonu daha ileriye götürmek, süreçlerin de aynı zamanda ileriye taşınması büyük önem taşıyacaktır. Ekonomik tarafta ise belirttiğim gibi, sadece üniversiteler elini taşın altına koyarak bu işlerin yürümesi mümkün olmayacaktır. Öğrenciler için uygun ortamların sağlanması özellikle ulaşım, yeme ve içme süreçlerinin iyileştirilmesi, kalacakları yerlerin fiyatları, elektrik ve su giderlerinde öğrencilere ayrıcalık sağlanması ve buna benzer birçok durum için bir ayrıcalık verilmesi büyük önem taşıyacaktır.

Unutulmamalıdır ki rekabet hem ekonomik hem de üniversiteler tarafından olduğu zaman büyük katma değer sağlayacaktır. Ülkemizdeki öğrencilerin ekonomiye sağladığı katkı özellikle sadece tatil turizmi karşısında kat ve kat daha fazladır. Ülke tanıtımına turizm gibi yine büyük katkı koyan üniversitelerimizde bir değerdirler. İddialı olduğumuz bu yükseköğrenim sektöründe mutlaka daha titiz ve başarı odaklı olarak yürümeliyiz ve daha da farkındalık yaparak daha uygun şartlarda düzenlemeler ile ülkemize büyük getiriler ve başarılar katmalıyız.

Dünyanın diğer ucundan bizleri tercih ederek gelen öğrencilerimiz için her türlü kolaylıklar sağlandığı sürece onlar mutlu olduğu sürece yükseköğrenim de ileriye taşınacaktır; çünkü önemli olan binalar değil, öğretim görevlileri ve özellikle öğrencilerdir. Geleceği bu paralel yapı inşa edecektir.

Üniversiteler adamızda büyük bir başarı öyküsüdür. Ülkemizdeki üniversite değerlerine göre öğrenciler dünyadaki diğer üniversitelere göre çok daha iyi bir meblağa okuyorlar. Evet, ucuzuz. Ülkemiz zaten yeri ve havası ile tam bir tatil cenneti ve ortam da tam öğrencilere göre rahat ve insanlarımız her konuda da iyimser ve yardımcıdırlar. Dünyada böyle bir ortam kolay kolay bulunmaz bundan dolayı da tüm bu birleşenler ile tanıtımların yapılması ayrıca ekstra değer yaratacaktır.

Genel olarak biz sorgulama yapmıyoruz. Bizim aslında farkımız bu. Yurt dışında diğer ülkelerde daha fazla sorgulama yeteneği gelişmiş durumda. Bir şey yapılırken sormalıyız artık, neden? diye niçin? diye!

Bu yeteneği kazandığımız zaman artık daha farklı bir Kıbrıs için uyanacağız. Artık her şey değişti ve önümüze bakmalıyız. Bu kadar yıllık tecrübe ile inşa ettiğimiz bu üniversitelerimizi artık her geçen gün geliştirerek daha da iyi dünyada tanıtarak yolumuza devam ederek rüzgârı arkamıza alıp esmeye devam etmeliyiz. Ülkemize kazandırdığımız bu değerleri korumak ve geliştirmek hepimizin görevidir hem ekonomik yönden hem de bilgi ve kalite yönünden.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları