100 bin Avroluk Cenevre’deki asıl mesele…

Yayın Tarihi: 13/04/21 09:30
okuma süresi: 4 dak.

Neredeyse son yüzyılın ulus devlet konseptinin tamamına yayılmış Kıbrıs sorunu, yedirdi içirdi bürokraside nicelerini…

Ve de avanelerini…

Sonra da yok etti.

Ne liderler ne analizler eritti.

Afganistan ve Irak savaşlarının kilit ismi Savaş Çariçesi, BM'nin “geçici Kıbrıs temsilcisi” Jane Holl Lute için de önemli bir siyasi hatıra bu zirve…

Ne diyor şair, uyarlarsak;

Dâr-ı (Kıbrıs) bir ceziredir her kim gelen;

Ahu vahım yazar gider safha-i divarına…

**

2017'de Crans Montana’daki cendereden kurtulmak için -Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bilahir açıkça açıkladığı gibi- Türk tarafına “iki devletten” söz etti Anastasiadis

Bunu ispiyonlayan HARİCİ ve DAHİLİ muteber niceleri daha oldu.

Bu oyunda bu şeref O’nun; Böylece pandoranın kutusunu açtı Rum lider

Güney Kıbrıs federasyon dışında bir şeyden söz edebiliyorsa eğer gayr-i resmi olarak, Türk tarafı neden bahsetmesin?

Derler mi adama?

Derler!

**

Göreve geldiği ay Temmuz 2017’de Crans Montana zirveleriyle “Kıbrıs siyasetinin” çalımlarını yiyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, şimdi Cenevre zirvesindeki esas amacın, taraflar arasında 'yeterli ortak zeminin' bulunup bulunmadığını anlamak olduğunu açıkladığına göre oraya ne diye gidiyoruz?

Söylendiği gibi wokshopa mı? (a meeting at which a group of people engage in intensive discussion and activity on a particular subject or project.)

Hem de” 2 tam” günlüğüne

Belli ki uluslararası Kıbrıs bürokrasisi de pandemi nedeniyle sıkıldı, usandı.

Az Cenevre havası lazım...

**

Karma bir yemek kültürünün sizi karşıladığı “Cenevre’de ne yenir? Ne içilir?” sorusunun gerçekten ince eleyip sık dokunması gerekiyor.

Daha önce gidenler buna hazırlıklı!

Nitekim KKTC MALİYESİ’ne SÖZ KONUSU ZİRVENİN –üstelik uçak biletleri hariç- MALİYETİ, EĞER SİYASİ PARTİLER DE GİDECEKSE ORTALAMA 100 BİN AVRO TUTACAK! (ortalama 30 Bin avro iki gün sadece otel yatış)

Şu halde Cenevre genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda…

BM Genel Sekreterine kiraz likörlü ZUGER KİRCHTORTE, Kıbrıs Liderleri ve eşlerine ise sosis tadı veren "et görünümlü" domuz eti LONGEOLE bilhassa ÖNERİLİR..!

**

Biliyorsunuz ama muhakkak bir liste halinde de elinizde bulunsun;

FONDÜ

İsviçre'nin geleneksel yemek pişirme türlerinden biridir. Biz de genelde çikolata türevleri yapılırken, Cenevre'de bu fondülerde genelde peynir de eritiyorlar ve içerisine çeşitli soslar da katıyorlar.

PEYNİR: Cenevre, Fransa sınırında bir şehir olduğu için peynir konusunda çok zengin bir çeşitliliğe sahip. En ünlü peynir türleri arasında emmental, apyenzell ve gruyere peynirleri geliyor.

ROSTO: Et olarak genelde dana eti kullanıyorlar. Ancak etleri mutlaka sosta pişiriyorlar. Kalın ve az pişmiş olduğunu hatırlatalım.

LONGEOLE: Ete sadece kimyon ve rezene eklendiğinden, domuz olmasına rağmen yiyenler yoğun bir et tadı almaktadır… 

ZUGER KİRCHTORTE: Cenevre'de çok lezzetli meyveli çikolatalar satan pastane ve dükkanlar var. Kiraz likörüyle yapılan zuger kirschtorteyi tavsiye edilir…

ÇİKOLATA: Zirvecilerin malumu: Cenevre ve İsviçre'nin genelinde çok lezzetli çikolatalar bulabilirsiniz…

MİLCHKAFFE: Sütle yapılan geleneksel bir kahve türüdür. Cenevre asaletine yakışır!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.