Anlatın da açılırsınız...

Yayın Tarihi: 11/12/19 07:00
okuma süresi: 6 dak.

KKTC Meclisi’nde hafta başı başlayan bütçe maratonu görüşmeleri sürerken, adanın güney tarafında da bütçe görüşmeleri başladı. Büyük bir tesadüf eseri aynı gün başlanan bütçe görüşmelerinden kuzeyde olanının 10 gün sürmesi beklenirken, güneydeki bütçe görüşmeleri ise sadece 3 gün sürecek.

Hem de bizim bütçemizin neredeyse 8 katı büyüklüğünde olan bir bütçeden bahsediyoruz.

İşte, istatistik, düzen ve bürokrasinin kötü yönde değil iyi kullanması demek istiyorum ama daha ileri gidip, işte uluslararası hukuk içinde bulunmanın, 80 bin sayfalık müktesebata sahip olmanın devlet işlerinde yaratığı 'tıkır tıkır' işleme şekli diyeceğim.

Yaklaşık 588 milyon TL açık öngörülen KKTC bütçesinin bu durumu karşısında, Güney Kıbrıs'ın 10 milyar Euro gelir, 9.3 milyar Euro da gider öngörüldüğü, yani fazla veren bütçesinde, yıllık büyüme oranı ise yüzde 2.9 olmuş durumda. 

Bu büyümenin, yeni istihdam olanakları yaratacağı ve güneydeki işsizlik oranını yüzde 6 civarlarına çekmesi öngörülüyor.

Bütçede öngörülen yıllık enflasyon oranı ise yüzde 1.9 olarak açıklandı.

8 milyar 824 milyon Türk Lirası gider, 8 milyar 236 milyon Türk Lirası gelir,  588 milyon Türk Lirası bütçe açığı olarak öngörülen KKTC bütçesinin yanında, Güney Kıbrıs'ın bütçesinin hem boyutu hem de işlevi bakımından büyük farklar olduğu da aşikâr.

10 milyar Euro'luk gelir beklenen güney bütçesinde bu rakamın bugünkü kurlar esas alındığında yaklaşık olarak 64 milyar TL'ye denk gelmesi, aradaki farkın neredeyse 8 kat olduğunu gösteriyor.

Giderler kaleminde gösterilen 9.3 milyar Euro’luk kalemin ardından, bütçe fazlası veren Güney Kıbrıs ekonomisinin, 2014'ün son çeyreğinden beri sürekli şekilde artı vermesi de ayrıca dikkat çekici olarak görülüyor.

Yani uzun lafın kısası, bizim 8 katı büyüklüğümüzde olan, verilere göre yaklaşık 700 milyon Euro fazla veren, 2014'ün son çeyreğinden beri sürekli büyüyen, son iki yıldır turizmde gelir rekoru kıran Güney Kıbrıs ekonomisinin bütçesi için sadece 3 günlük görüşme süresi yeterli olurken, delik deşik, darmadağın, bağımlı bir sistemin olduğu devletimizin bütçesinin görüşmesi süresi 10 gün sürüyor.

Eskiler 'anlat da açılın' derlerdi ya, bu da tam o hesap...

Öyle görülüyor ki, önümüzdeki günlerde bizim meclis kürsüsünden sık sık konuşacak olanlar için de aynı şeyi demek lazım: "Anlatın da açılırsınız…"

Nitekim dünkü gündem olan Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında kürsüye çıkan vekillerin, bütçenin rakamlarını ya da verileri konuşmak yerine, mevcut cumhurbaşkanını kötülemesi ya da savunması veya 2020 seçimlerinden nasıl bir kişinin seçilmesi gerektiğini tarif etmeleri aslında tam da bu 'anlat da açılın' anlayışının tezahürüdür.

Yazıklar olsun sizin görüşeceğiniz bütçeye de sisteme de...

Yahu, dün gözünüze çarptı mı bilmem, gazetelerde bir haber vardı.

Sistemimizin nasıl iflas ettiğini bir kez daha açık ve net olarak gözler önünde seren bir haber…

Efendim, öyle ki, uzun zaman önce batmış olan belediyelerimiz arasında bulunan Lapta Belediyesi, bu ay maaşlarını ödemek için AB'nin verdiği 100 bin Euro’luk kaynağı kullanmış.

Bilirsiniz işte, AB atık projesi için bu parayı Lapta'ya vermiş onlar da projeyi yapmak yerine, dönmüşler, bunu maaşlara kaynak olarak kullanmışlar.

Belediye başkanı da bunu gizlemiyor, "Bir risk aldık işte" diyor.

Başkanı hiç suçlamıyorum, zira kendisine maaş ödemesi için yardım edecek ne bir devlet ne de bir devletçik vardır…

Çünkü, devlet ya da devletçik olsa, kendisine "Al şu parayı da öde, bizi AB'ye dünya aleme rezil etme" derlerdi, değil mi?

Ama yok işte.

Onun için boş verelim…

8 kat büyük bütçemizi, 3 kat daha uzun sürede geçirelim.

Büyük devletin işleri böyle görkemli olur ne de olsa…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.