İnsanlar yaşadıkları şehre benzer

Yayın Tarihi: 12/02/20 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Şehir mimarisinin, o şehrin sakinleri üzerinde sosyolojik etkileri olduğuna inanırım. Binaların şekli, şehrin yerleştime planı, parkları, peyzajı, şehrin mobilyaları diyebileceğimiz, sokak tabelaları, çöp kutuları gibi kimlik taşıyan ihtiyaçların görselleri... 

Kısacası bir şehrin her şeyi. 

Yaşadığınız kentte bunları görmeniz zor, biliyorum. Çünkü her kentin kendine özgü birikmiş ve eskiden beridir çözülememiş sorunları mevcut. Buna ilaveten bir de ülkenin genel ekonomik durumu, politik kültürün hali, her şeye daha da sorun yaratıyor, her şeyi daha da zorlaştırıyor. 

Belki de belediyelerin yetkileri artık, çağdaş ülkelerdeki gibi gemişletilmeli ve hükümetlerin pençesinden kurtulmaları sağlanmalı. 

Biliyor musunuz, mesela bizde bazı konuları konuştuğumuzda anlaşılmak zordur veya manipülatif olarak anlamak istemeyen ya da kasıtlı olarak anlamak istediği gibi anlayanlar devreye giriyor. 

Buna rağmen bazı yeni çağ uygulamalarını patlaşmak isterim. 

İleri demokrasi artık, yerel yönetimlerin denetlemesini yoğunlaştırarak kendilerine yasa yapma yetkisi dahi vermeli. Belediye bölgenin otonom hükümeti gibi bir yapıda ve yetkide olmalı. Belediye Meclis Üyeleri’nin bakanlar gibi kendi bölgelerinde ve belediyeler için profesyonel anlamda çalışmaları sağlanmalı. Sayıları elbette azaltılmalı. Özellike toplam belediye sayısı 5-6 adetten fazla olmamalı. Belediye başkanlarının başkanlık dönemleri 2-3 dönem gibi bir şekilde sınırlandırılmalı. Ama en önemlisi, belediyelerin mevcut yasal sıkıntıları her şeyden önce ve ivedilikle giderilmeli. 

Belediyelerin kültür ve sanat için genel bütçelerine oranlı zorunlu bütçeleri olmalı ve kesintisiz olarak kültür sanat çalışmaları yapılmalı. 

Toplumun yaşadığı şehre benzediğinden hareket edersek, yerel yönetimler halkın çok iyi ve çok güzel bir kente benzemelerini sağlamalı. 

Zor mu? Elbette çok zor. 

Ancak imkansız değil. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları