Tüketim olgusu ve medya -4-

Yayın Tarihi: 19/05/22 07:00
okuma süresi: 3 dak.

Tüketim olgusu, medya ve KKTC

Yayıncılık terimi ile “yeniden iletim” diye adlandırdığımız ve Türkiye üzerinden KKTC’ye yapılan yaynları ifade eden yayınların başlaması ile özel yayıncılığı, öncesinde aynı yöntemle TRT (Türkiye Radyo televizyon kurumu) ve yerel olarak BRT (Bayrak Radyo Televizyon Kurumu) aracılığı ile radyo ve TV yayınlarına ulaşan ülkemizde reklam ve buna bağlı anlayışlar yeterince gelişme göstermemiştir.

Önce reklam verenler dünyanın kabul ettiği “işler azalınca reklam artırılır” felsefesini benimsemeyerek, işler azalınca reklamı azaltma yönüne gitmektedirler. Reklamın masraf olarak görülmesi doğru bir algılama değildir.

Öte yandan gazete reklamlarının ön planda ve etkileyici olan ülkemizde tüm dünyada en etkili tür olan televizyon reklamcılığı da gerek teknoloji, gerek fikir ve gerekse yeterli hedef kitleyle buluşma anlamında yeterince gelişmediği için de reklamın medya yoluyla tüketimi tam anlamıyla artırdığı söylenemez. 

Ülkemizde dönem reklamları (örneğin yaz başında sunulan tatile yönelik turizm ve seyhay acenteleri reklamları gibi) yine gazeteler aracılığı ile etkili olmakta, fakat cezbedici bir gelişimi yaşayamayan televizyonlar açısından iç medya anlamında başarılı olamamaktadır. 

Genel anlamda ise ülkemizden televizyon reklamcılığı adına oldukça önde olan Türkiye ve Türkiye’den ülkemize ulaşan yayınlar, yine genel tüketim toplumu etkisini yapmamaktadır. 

Reklam tüketim olgusunu ve tüketim toplumunu yaratan ve her yeni jenerasyona enjekte eden bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğru ürüne ulaşılması açısından reklamın önemi, yanıltıcı reklamlarla sunulan ürünlerin tehlikesi kadar önemlidir.

Bu konunun reklam veren, raklam sunan ve reklam izler kitle açısından önemi büyüktür. Hassasiyet ilkeli ve etik reklam içeriği hazrlamaya ve bilinçli tüketici yaratmaya yönelmelidir.

Kaynaklar

1. Jean-Marie Charon-Der., “Medya Dünyası”, İletişim Yay. s.218
2. Boudrillard S., 1997, s. 89-90
3. Illich Ivan, “Tüketim Toplumu”, İstanbul 1992, s.57
4. Matterlart A., 1995, “Beyin İğfal Şebekesi”
5. Nergis Akın, RTÜK İzleme ve Değ. D.Ş. “Yayıncılık”, s.13-14

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları