Benden önermesi

Yayın Tarihi: 16/09/22 07:30
okuma süresi: 3 dak.

Günümüzde bütün çağların en büyük bestecilerinden biri olarak kabul edilen Johann Sebastian Bach nasıl bir çocukluk yaşamıştı? Kilise ve dinle bağları müziğini nasıl etkilemişti? Saray çevreleriyle ilişkileri hangi boyutlardaydı? İki karısından 11’i erkek, 9’u kız 20 çocuğu olan besteci, nasıl bir eş, nasıl bir babaydı? Yaşadığı dönemin müzik çevrelerince nasıl değerlendiriliyordu? Armand Farrachi’nin kaleme aldığı “Bach, Son Fügh” isimli kitap, alışılmış örneklerinden farklı bir yaşam öyküsü. Şiirsel ve yazınsal bir dil kurmayı başaran farklı bir anlatı. “Bach, Son Fügh” adlı bu benzersiz yaşam öyküsünü, Johan Sebastian Bach’ın portreleri, döneminin gravürleri ve resimleri eşliğinde sunuluyor. Bach’ı okumak bir dönemden çok, tüm zamanlara ulaşmak gibi…

Edgar, iki Almanya'nın olduğu zamanlarda, Doğu Almanya’da yaşayan bir genç. En sevdiği iki kitap: Daniel Defoe’nun “Robinson Crusoe”"su ile Salingen'in “Gönülçelen”i. Blucinin, blues müziğin ve kızların ergen gençler için uzak olduğu günlerde, Edgar yolunu bulmaya çalışırken tesadüfen, Goethe’nin ünlü eseri “Genç Werther’in Acıları”yla karşılaşır. Kitabı okuduktan sonra ise, Edgar Wibeau kendini Genç Werther’in yerine koymaya, yaşadığı olayları onun bakış açısıyla algılamaya başlar.

Genç W.’nin Yeni Acıları, bir başyapıtın yirminci yüzyılda dirilişi... İlhamını aldığı eser gibi, yazıldığı günden bu yana tartışılan, pek çok dile çevrilmiş bir modern klasik. Ulrich Plenzdorf’un kaleminden…

Schiller, felsefi döneminde, yeni ulaştığı aşkın görüş açısından, sanatın konumunu insan bilincinin içsel bağlantısında belirleme problemini çözmüştür. Duygusal bilinçten ahlaki bilince ilerleyişte işaret etmek istediği nokta, zorunlu olarak sanatın ortaya çıktığı noktadır. Aşkın felsefe, insan varlığının aşkın birliğine dayalı senteze varmış yeteneğinde, Kant'ın çeşitli eleştirilerinin birlik noktasını bulduktan sonra, artık yalnız Schiller’in değil, Schelling’in, Hegel’in ve ötekilerin de ortak problemi insan bilincinin büyük başarılarının içsel ilişkisini keşfetmektedir.” diyor Wilhelm Dilthey, Schiller ismini taşıyan kitabı anlatmak için. Okuyunca anlayacaksınız ki, Schiller biraz da siz olacaksınız…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları