Ütopik olandan vazgeç, mutlu olursun

Yayın Tarihi: 30/09/22 07:00
okuma süresi: 3 dak.

Sahafta bir kitap buldum. Heyecanla alıp 2 saatte hemen okuyup bitirdim. Kıbrıs’la ilgili “kişisel duygularla” hareket eden sağlıksız düşüncelerin meğer her devirde olduğunu ve Kıbrıs Adası’nın eko-politiğinin ve sosyolojisinin, Kıbrıs’ta yaşayan Rumlara zorla evrilmeye çalıştırıldığını anladım. 

Yeniden ve yeniden. 

Kitabın adı “Tarihsel gelişim içinde Kıbrıs’ta sosyo-ekonomik yapı.” Kitap Özgürlük Yayınları’ndan çıkmış. Sayısı bir. Yani yayınevi falan değili ki adını hiç duymamıştım. Sanırım ilk ve son kitapları olmuş. Komik ama yazarı da yok. Canım komünist bir kardeşim sinirlenmiş bu kitabı çıkarmış. 1987 yılının Mart ayında yayınlanmış. Kim yazdıysa birisine hediye ettiğini el yazısı ile yazmış. Fakat armağan ettiği kişinin adını buradan paylaşmak istedim. 

İçinde istatistikler, oranlamalar, şunla bunlarla dolu. Onlar ilgimi çekti ama sonra aelimdeki bilgilerle karşılaştırdığımda son derece hatalı olduklarını gördüm. 

Mesele bu değil aslında. 

Mesele kitabın önsüzünde kullanılan ifadeler. 

Kitabı beğenmedim. Aşırı yanlı ve sinir dolu bir anlaşılmazlık içeriyor. Bu çok belli.

Peki tüm bu eleştirilerime rağmen girişteki cümleler nasıl bir bakalım.

*

“Bir toplumu değiştirmek ancak onu değiştirmek isteyen insanların bilinçli mücadelesiyle olasıdır. Toplumu değiştirmek, ileriye götürmek, her şeyden önce o toplumu anlamayı gerektirir. Yani toplumdaki çelişkilerin özelliklerini kavramak zorunludur. Çünkü toplumsal gelişme ve değişmeler toplum içinde var olan çok çeşitli zıtların birbirleri ile mücadelesinden kaynaklanmaktadır. Toplum içinde var olan bu çelişmeler, toplumdaki değişikliklerin temelini oluştururlar. Bunlardan bağımsız olarak var olan dış etkenler de toplumsal değişim için önemlidir. Çünkü bunlar da değişim için gerekli koşulları oluşturmaktadırlar.”

*

Ve aynı kitabın son cümlelerinde kitap zaten eleştirel yaklaşılmasını salık verirken, kibarca, araştırın ve yazacaksanız daha iyisini yazın diyor.

Son derece haklılar. Bir yandan eleştirmiş olmama rağmen daha iyisini yazar mıyım? Asla yazmam. 

Bunun nedeni ise, özelde KKTC ve genelde Kıbrıs Adası’nda bir değişim hatta iç dinamiklerden kaynaklanacak ilerleme olabileceğine yönelik bir inancım yok. 

Bunu zaman zaman dillendirdiğimde, hep aynı eleştiriyle karşılaştığımdan cevabı peşine vereyim: Daha iyisi için kendi alanımda hiç durmadan ürettim ve bu çabayı sürdürüyorum. 

Bu bir umutsuzluk ve vazgeçiş cümlesi değil çünkü. Bu toplumsal ölçeye yayılmış ütopik bir mücadelenin eleştirisi. 

Herkes için geçerli bir formül bu: Ütopik olandan vazgeç, mutlu olursun.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları