9 Mayıs ve dünyada gelinen nokta!

Yayın Tarihi: 10/05/22 07:45
okuma süresi: 6 dak.

Geçtiğimiz yıl 11 Mayıs’ta ‘’Kıbrıs’ta 9 Mayıs’ın anlamı!’’ başlıklı köşe yazısını yazmıştım... Genelden özele bir anlayışla 9 Mayıs’ın Kıbrıs’a dair önemini vurgulamaya çalışmıştım...

Özellikle İkinci Dünya Savaşı’na katılan ve yaşamını yitiren Kıbrıslı Türkleri ve Kıbrıslı Rumları da anmıştık!

Bu yıl ise 9 Mayıs’a ilişkin herkesin gözü Rusya’ya çevrilmişti! Ukrayna ile ilgili Rusya nasıl bir ‘’sürpriz-hamle’’ yapacak şeklinde sorular soruldu!

9 Mayıs’ı tekrardan kısaca anımsaylım, Avrupa merkezli bir bakış açısıyla 9 Mayıs İkinci Dünya Savaşının sona erme tarihi ve Avrupa Günü olarak kutlanıyor...

Sovyet tarihinde ise Sovyetler Birliği’nin büyük vatan-yurt savaşının sona erdiği, yaklaşık 28 Milyon kadar Sovyet insanının yaşamını yitirdiği ve Hitler’in nazizmine karşı zaferin ilan edildiği gün... Zafer Günü (Den Pobedi).

Avrupa Birliği’nin (AB) lider ülkelerinden Fransa  600 bin ve artık AB üyesi olmayan Birleşilk Krallık ise 1 Milyon 600 bin  kadar insanını İkinci Dünya Savaşında kaybetmişti!

Tekrardan dönelim günümüze, yukarıda da belirttiğim üzere herkesin gözü Rusya’daydı, ihtişamlı 9 Mayıs töreninde Putin ne söyleyecekti veya ne yapacaktı ? Batılı ülkelerin bir çoğu buna odaklanmıştı...

Putin’in konuşmasında her yıl düzenlenen törenlerden farklı olarak Ukrayna’ya , özellike Donbass’a odaklanan bir paragraf vardı. Buna ek olarak ABD’nin net şekilde tehdit olarak gösterilmesi de söz konusuydu....  Putin Ukrayna’daki Neo-Nazi hareketlere değinmeyi de unutmadı! Tarihsel anlamda anımsatmalar yaptı; Stalingrad ve Leningrad’a dair ve bunları Ukrayna konusuyla bağladı...

Batılı çevrelerin iddalarının aksine, Putin’in konuşmasında bir sürpriz yoktu! Törende ihtişamdan da bahetmek pek mümkün değildi! Savaşın etkisi olsa gerek!

9 Mayıs Zafer kutlamalarında tek sürpriz, Rusya Hava Kuvvetleri’nin hava gösterisini gerçekleştirmemesiydi! Gerekçe hava şartları olmasına karşın, bu konuda farklı değerlendirmeler de mevcut!

Törenlere eski Sovyet Cumhuriyetlerinden Devlet Başkanı düzeyinde katılımın olmaması da dikkat çekici bir yöndü...

Rusya-Ukrayna (NATO) savaşı başlayalı yaklaşık 2.5 ay oldu. Ekonomik, sosyal, siyasi ve askeri anlamda sonuçları gün geçtikçe tüm dünya insanlığını daha derinden etkiliyor...

3.Dünya Savaşı’nın başlangıcı yada adı konmamış hali de diyebiliriz bu savaşa...

Ekonomik anlamda Rusya’ya uygulanan yaptırımlar Rusya’ya modern finans sistemi  ve gıda ithalatı bağlamında sıkıntılar yaratmakla birlikte, özellikle enerji alanında genişletilmeye çalışılan yaptırımlar AB içerisinde sıkıntıları daha da ileriye taşıyor... AB’ye üye ülkelerin farklı konumlanmaları ve beklentileri AB içerisindeki çatlakları artırmaktadır! Macaristan ve Slovakya’dan sonra Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Bulgaristan, Malta, Güney Kıbrıs da Rusya’ya petrol alımı konusunda yaptırımların uygulanması halinde zorluklarla karşılaşacaklarını düzenlenen ilgili toplantıda net bir şekilde ifade ettiler!

Rusya SWIFT sisteminin dışına çıkarılamasıyla birlikte özellikle bankacılık ve finans alanında bir bocalama yaşasa da, Çin, Hindistan, İran, Sırbistan, Singapur, Vietnam ve eski Sovyet Cumhuriyetleri’nin büyük bir kısmıyla oluşturduğu sistemler (SPFS-Система передачи финансовых сообщений),  neticesinde yüksek ticaret hacmine sahip olduğu ülkelerle sıkıntıları aşmaya çalışıyor ve buna ek olarak merkezi Şangay’da bulunan CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) üzerinden Rus şirketleri ve finans kuruluşları işlemlerini gerçekleştiriyorlar...

Rusya’nın Asya bölgesi bir alternatif olarak dursa da Çin ile sınırlı ilişkileri bir soru işareti!  Avrupa’da ise özellikle Almanya, İtalya ve Balkan ülkelerinin tümü buna Yunanistan da dahil, Rusya ile ticari ve finansal ilişkilerinin yaptırımlarla sekteye uğramasından dolayı sıkıntılı bir döneme giriyorlar! Yeni bir bankalar ve borç krizi Avrupa’nın kapısını çalabilir !

Tarımsal ürünler bağlamında da sadece Avrupa’yı değil tüm dünyayı sıkıntılı günler bekliyor. Buğday bu bağlamda en değerli tarımsal ürün olarak karşımıza çıkıyor! Rusya bunun da önlemini almak bağlamında uzak doğudaki topraklarında (Vladivostok civarı) tarımsal üretimi teşvik ediyor... Ancak elbette bu teşviklerin dönüşü orta vadede!          

Askeri anlamda ise, AB’nin yıllardır oluşturmaya çalıştığı ancak bir türlü tam olarak yürürlüğe koyamadığı ‘’Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (eski adı, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası-AGSP)’’ nedeniyle AB, Ukrayna mevzusunda tamamıyla NATO’nun yörüngesinde hareket etmek durumunda kalmıştır! NATO’nun yörüngesinde hareketin diğer bir anlamı da ABD’nin AB üzerindeki etkisinin artmasıdır!

Yeryüzündeki çok kutuplu sistem kendisini artık fazlasıyla hissetiriyor. İlk başlarda sadece askeri-güvenlik konularında çok kutuplu bir sistemi hissederken, artık ekonomik ve sosyal alanlarda da çok kutuplu sistemi yaşamaya başlıyoruz! Küresel düzeyde oluşan karşılıklı bağımlılık ilişkisi tarafların belli bir süre sonra yaptırımları ve sert politikaları bırakmasına neden olabilir, ancak bu tarafların alternatif yapılardan vazgeçecekleri veya yenilerini oluşturmayacakları anlamına gelmemektedir!

Yeni bir döneme giriyoruz! Umarım farkındayız!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.