Elektriksizliğin gazabı

Yayın Tarihi: 17/12/18 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Bu sütunu takip edenler bilir. Bir süredir elektrik ile ilgili yazılar yazıyorum.

Bunları yazdıran ya Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi'ni terk etmiş olmanın bastırılmış hüznüdür ya da her ay bin TL'yi aşan elektrik faturamdır. Bilemiyorum.

Epeydir bu KIB-TEK ile uzaktan yakından ilgili kimselerle kahve içip sohbet ediyorum. Çoğu off the record olduğu için kimlerle konuştuğumu sorumlu gazetecilik anlayışından yazmıyorum ama bilin ki hemen hemen herkes ile konuştum.

Görünen o ki, Cumhuriyetçi Türk Partisi iktidarında yeni karanlık günler bizi bekliyor. O Cumhuriyetçi Türk Partisi ki, insanların faturalarına 'santral katkı payı' ekleyerek, inşaların kuruşları ile bu ülkeye enerji santralleri kazandırmış bir partidir. Ahmet Uzun'un pratik zekası ve iş bitirici kişiliği ile enerji yatırımları başlamış ve de uzunca bir zaman elektrik ile ilgili sorun yaşamamışız.

Geçtiğimiz yaz, üretim kapasitemizi ciddi şekilde zorlamışız.

Yapılan zamlarla tüketicinin dikkatli davranması ve arızalar konusunda enerji tanrılarının yanımızda olması ile ciddi bir sıkıntı yaşamadık doğrusu. Ancak bu yaz durumun öyle olmayacağını öğrendim.

Bu yaz, arıza anlamında her şey yolunda giderse, ki hiçbir zaman öyle olmamıştır, üretim kapasitemiz bize yetmeyecek. Temmuz ve Ağustos aylarında en fazla klimaya ihtiyaç duyduğumuz anlarda, kesintiler yapılmak zorunda kalınacak.

Rum tarafından elektrik alabiliriz pekala. Ama Rumların bize uyguladığı fiyat tarifesini görseniz, 'kalsın biraz terleriz' diyecek insan sayısı inanın çok.

Geriye başka bir alternatif kalıyor.

AKSA'nın Mağusa Serbest Limanı'nda nedenini bilemediğimiz bir şekilde beklettiği jeneratörleridir.

Geçtiğimiz yaz, sıkıntıya gireceğimiz endişesi Başbakan Tufan Erhürman'ın dikkatine getirilmiş, çözüm önerisi olarak ise AKSA'nın jeneratörlerinin içeriye sokulup devreye alınması öne sürülmüş. Erhürman, haklı olarak, hayır demiş.

Ülkeyi yeniden AKSA'ya muhtaç etmek, hele hele onun Başbakanlığında bunu yapmak hiç istediği bir şey değil. Aynı şekilde 'CTP iktidarında yine elektriksiziz' denmesini de istemediği gibi.

Ama gelin görün ki, içimizde AKSA adına iş gören kim varsa, bu öneri yeniden bıçak kemiğe dayandığı anlarda yine ortaya çıkacak ve bu öneriyi yapıp, AKSA'yı kurtarıcı olarak önümüze atacak.

Başbakanlıktan bir yetkili ile sohbet ettim geçenlerde.

KIB-TEK ile Enerji Bakanı arasında herkesin hem fikir olduğu yatırımın önündeki engelin Enerji Bakanı Özdil Nami olduğunu itiraf etmek durumunda kaldı.

Ne yazık ki Bakan, hükümet programına dahi yazılmamasına karşın kablo ile elektrik meselesini kullanarak, yatırımın önünü tıkıyor. Diğer taraftan da solar bazlı ama dünyada henüz Ar-Ge aşamasında olan projelerle zaman öldürüyor.

Halbuki KIB-TEK'teki yetkililerin, 4 adet jeneratör alınması, onlar devreye girince de eskileri bir bir devreden çıkarıp daha ucuz yakıtla çalışabilecek şekle sokma projeleri önlerinde.

Böylelikle 260 gram yakıtla çalışan santraller 130 grama kadar düşebilecekmiş. Bu neredeyse yarı yarıya faturaları düşürecek. Diğer taraftan solar enerji yatırımlarına devam edilirse, o zaman da kurulu gücünüzü optimize bir şekilde kullanır faturaları daha da düşürürsünüz.

Kablo ile ilgili sıkıntılar var. Hem Türkiye'nin gözlemci üyesi olduğu uluslararası kuruş açısından hem de kuruluş ve devreye giriş süresi bakımından. O nedenele en mantıklı çözüm yolu olan kablo şimdilerde rafta. Ama bizim onun sonuçlanmasını bekleyecek zamanımız ne yazık ki yok.

Duyduğuma göre Başbakan, KIB-TEK ile Bakan arasındaki didişmeyi bizzati kendi halledecek.

Olması gereken de o zaten.

Erhürman, ne partisini ne de vatandaşını elektriksizliğin gazabına uğratmayacak kadar akıllı bir adamdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları