Seçimin ne gün olacağını şimdilik sadece Allah biliyor

Yayın Tarihi: 27/12/19 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Binali Yıldırım Ak Parti Genel Bakanlığı görevini devraldığı kurultayda konuşma yapmak üzere kürsüye geldiğinde, konuşması gelmeyince, bir fıkra anlatmayı yeğlemiş, “Eskiden size ne söyleyeceğimi bir Allah biliyordu bir de ben” diye başlayan esprisi, konuşması yardımcıları tarafından getirilmeyince, “Şimdi sadece Allah biliyor” deyip salondakileri ve tüm Türkiye’yi kahkahalara boğmuştu.

Şimdi bizim Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili bir muamma oluştu ya, ben de, “KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini bir Allah biliyor bir de Yüksek Seçim Kurulu” diyecektim ki, daha bu konuda Yüksek Seçim Kurulu toplanıp karar üretmedi. O nedenle sadece “Allah biliyor” demek bu noktada en güvenlisi.

Şaka bir yana, Anayasa’daki “Cumhurbaşkanı 5 yıl süreyle görev yapar” hükmü, Yüksek Seçim Kurulu’nu zorlayacak cinsten.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 30 Nisan 2015’te yemin edip görevine başladığı için, 30 Nisan sonrası bir yemin töreni, Anayasa ihlali demek oluyor. 30 Nisan öncesi bir yemin töreni de aynı şekilde Anayasamızı çiğnemek demektir.

Peki, seçimin iki turlu ya da tek turlu olması tahmini ile seçim tarihini belirlemek de olmaz.

Burada tartışmaya açık ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun illaki altından kalacağından emin olduğumuz bir durum var.

Önemli hukukçularla konuşunca yöntemin aslında belli olduğunu anlıyor insan.

İşin temeli, yeni seçilecek Cumhurbaşkanı’nın 30 Nisan’da yemin etmesini sağlayıp 5 yıllık görevi süresine başlatırken, bir önceki Cumhurbaşkanı’nın da ne bir gün eksik ne de bir gün fazla görev yapmasına mani olmaktır.

Konuyla ilgili yasaların, seçim sonuçları sayıldıktan hemen sonra seçim tutanağı tutulmasını emreder.

Aynı şekilde ilgili yasa, seçim sonuçları resmi gazetede yayınlandığının ertesi günü seçilen Cumhurbaşkanı’nın yemin etmesini de emreder.

Diyelim ki seçim 19 Nisan Pazar günü yapıldı. Seçim ikinci tura kalırsa ikinci tur 26 Nisan’da olur. 27 Nisan günü seçim sonuçları netleşir ve tutanak tutulur. İki gün beklenip seçim sonuçları resmi gazetede 29 Nisan’da yayınlanır. Hemen ertesi günü ise yemin töreni gerçekleşir. Yani seçilen Cumhurbaşkanı 3 gün sonra yemin ederek görevine başlar. Burada bir sıkıntı yok.

Diyelim ki seçim ilk turda bitti ve bir Cumhurbaşkanı adayı 19 Nisan’da oyların yüzde 50’sinden fazlasını almayı başardı. Bu durumda ise, yasa gereği seçim hemen tutulur ancak resmi sonuçlar yine 29 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlayıp yemin töreninin 30 Nisan günü yapılması sağlanır. Yani bu durumda ise seçilen Cumhurbaşkanı 11 gün boyunca seçilmiş olmasına rağmen Cumhurbaşkanı olmaz.

Garip bir durum gibi görünebilir ilk bakışta ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan seçimi kazandıktan 4 ay sonra yemin ederek görevine başlar.

Neticede dediğim gibi karar Yüksek Seçim Kurulu’nundur. Oradaki Yüksek Mahkeme yargıçları illaki yasalara ve anayasaya uygun bir karar vereceklerdir. Ancak an itibarıyla seçimin ne gün olacağını “Sadece Allah biliyor”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları