Kalkınma meselesi

Yayın Tarihi: 28/08/10 01:09
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bir ülkenin ekonomik ve sosyal açıdan kalkınabilmesi, o ülkenin yatırımcıyı ülkeye celp ve yatırımcıya sunacağı kolaylıklar ve avantajlarla bağlantılıdır. Bu konuda en önemli husus, yatırımcıyı teşvik eden yasalar kadar, uygulayıcı bürokratların yaklaşımıdır. Buna ek olarak, yatırımcıyı sömürmek için var olan sömürü ocakları ile odaklarına fırsat vermeyecek bir kontrol sistemi ile üst kademelerin bu konuda çok hassas davranmaları, yatırımcıya, bu hassasiyeti, alacakları tedbirlerle hissettirmeleridir.

Bugün KKTC'de inşaat sektöründe var olan krizin kökeninde, bazı firmaların alıcılara yaptıkları oyunlar, kabul edilmesi imkansız sahtekârlıklar ve hokkabazlıklar vardır. Hükümet bu sektörü kontrol altına almak için yasal tedbirler almıştır deniliyor. Yeterli mi? Bu tedbirlerden önce yapılanlardan zarar görenlerin dertlerine çare arayan, ilgilenen var mı?

İpotek adı altında, bazı Bankaların bilerek veya göz yumarak başkalarına satıldığını bildikleri villalara sahip çıkma eylemi, mükerrer faizlerle %80'lere varan faiz talepleri, yatırımcıların sokakta kalma tehditleri karşısında harekete geçen, bu gidişata "dur" diyen bir makamın olmamasına ne denir? Bu konular İnsan Hakları Mahkemesine gittiğinde ne olacak? Yatırım açısından olduğu kadar, insani ve sosyal açılardan, siyasi açıdan KKTC'de yaşamakla bize yardımcı olan bu insanların çoğu, ümitsizlik içinde, adayı terk ederlerse, bunun zararını hepimiz görecek değil miyiz?

6 yıldır, Kıbrıs'ta bir marina için mücadele eden, tüm yasal işlemleri tamamlamış olan bir yatırımcıya, tek bir bürokratın çıkardığı akıl almaz zorluklar nedeniyle konunun yargıya intikâli ihtimali, durumdan haberdar olan üst makamları rencide etmiyor mu?

Turizm konusunda çevre ile ilgili kurum ve kuruluşların feryadını işiten, tedbir alan, sahilleri, yol kenarlarını temizleyen, kasabaların içinde, sinek, böcek, fare, yılan yuvası haline gelen arsaları temizleyen, temizleten Belediyelerimiz var mı?

Böyle geldi, böyle gider diyerek yatırımcı beklemekle bir yere varılamayacağını ne zaman göreceğiz?

Üniversitelerimiz ile övünüyoruz. Şimdi öğrenci azaldı diye dövünüyoruz. Bunun nedenlerini araştıran var mı? Kuşkusuz vardır. Ancak, bu araştırma nekadar ciddidir?

Devlet/hükümet/iktidar partileri üniversitelerin idaresinden ellerini çekecekler mi? Halkımız, misafir edilen öğrencileri, sağılacak inek olarak görmekten vazgeçecek mi? Bu misafir öğrencilerle yerli öğrencileri kaynaştıracak etkinlikleri düşünen var mı? TC'li, KKTC'li ayırımı yapılmasını kim, nasıl, ne zaman önleyecek?

Evet, söyleyecek çok şey var. Şimdilik konulara kısaca değindik.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rauf R. DENKTAŞ yazıları