YENİERENKÖY
okuma süresi: 12 dak.

Başkan Yeşilırmak Karpaz'da Covid-19 sürecini ve sonrasını değerlendirdi

Başkan Yeşilırmak Covid-19 sürecini, öncesi ve sonrasını değerlendirdi

Kıbrıs Postası’nın düzenlediği “Covid-19 sonrası dünya ve Kuzey Kıbrıs” başlıklı panel serileri devam ediyor. Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, Covid-19 sürecinde karantinayı yaşayan bölgeyi anlattı, Covid-19 süreci sonrasında yerel yönetimlerin nasıl olması gerektiğini değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 28/05/20 23:12
Güncelleme Tarihi: 28/05/20 23:31
okuma süresi: 12 dak.
Başkan Yeşilırmak Covid-19 sürecini, öncesi ve sonrasını değerlendirdi

Online ortamda gerçekleşen panelde “Covit-19 süreci sonrası yerel yönetimler” ele alındı.

Moderatörlüğünü İrfan Batu’nun üstlendiği panele Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ve Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak katılım gösterdi.

Başkan Yeşilırmak panelin ilk oturumunda, hükümetin covid-19 sürecinde yerel yönetimlerle koordinasyon kurmadan hareket ettiğini ifade ederek, yerel yönetimlerin bu süreçte hükümet tarafından yalnız bırakıldığından yakındı. Ülke tarihinde salgın hastalık yüzünden ilk kez bir bölgenin karantina alındığını kaydeden Yeşilırmak, “zorlu bir süreç geçirdik ancak belediye olarak, bölge muhtarları ve belediye meclis üyeleri ile doğru adımlarla aldığımız önlemler sayesinde bölgedeki vaka sayısının artışını engelledik” dedi. Başkan Yeşilırmak covid- 19 süreci sonrasında belediyeler reformunun hayata geçirilip, vatandaşların nitelikli ve kaliteli hizmet almasının sağlanması gerektiğini kaydetti.  

“COVİD-19 SÜRECİNCE MİNİMUM PERSONELLE MAKSİMUM HİZMETİ VERMEYE ÇALIŞTIK”

Başkan Yeşilırmak, covid- 19 sürecinde Yenierenköy Belediyesi’nin ve bölge halkının çok sıkıntılı günler geçirdiğini ifade etti.

Covid-19 sürecinin karpaz bölgesi için karantina öncesi ve karantina sonrası olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Yeşilırmak,  karantina öncesinde rutin belediye hizmetlerinin vardiyalı sistem uygulanarak hizmetleri vatandaşlara ulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.

“Covid-19 sürecinde minimum personelle maksimum hizmeti vermeye çalıştık” diyen Yeşilırmak,  covid-19’un dünyada görüldüğü ilk andan itibaren hükümet yetkililerine yerel yönetimlerle koordinasyon içerisinde olmalarını ve atılacak adımlar konusunda birlikte karar verme konusunda çağrıda bulunduklarını kaydetti.

YEŞİLIRMAK: ERKEN VE YERİNDE MÜDAHALE OLMASAYDI KARPAZ BÖLGESİNDE VAKA SAYISI 100, 150Yİ BULURDU

Başkan Yeşilırmak covid- 19 sürecinde yerel yönetimlerin yalnız bırakıldığını ifade ederken, “yerel yönetimler bu süreçte yalnız bırakılsa da, bu süreçte en önemli görev yine yerel yönetimlerdeydi. Çünkü halka hizmet konusunda halkla iç içe olan yine yerel yönetimlerdi” şeklinde konuştu.

Biz gerekli bütün çalışmaları bölgemizde covid-19 görülmeden başlatarak gerekli tedbirleri almıştık. Biz kırsalda olmamız nedeni ile covid-19’un bizden teğet geçeceğini düşünürken, ne yazık ki yapılan bazı hatalar nedeni ile bulaş yaşandı.  Covid-19’un bölgede görülmesi ile işin rengi değişti” diyen Yeşilırmak, bölgedeki vakalarla halkın büyük tedirginlik yaşamaya başladığını ifade etti . Bu süreçte de Sağlık Bakanlığı’nın yapması gerekenleri bizler yapmak zorunda kaldık. Biz doğrudan ve dolaylı temaslıları tespit etmemize rağmen test konusunda Sağlık Bakanlığı’nı zor ikna edebildik” diyen Yeşilırmak,  “ülke tarihinde bir ilk oldu salgın hastalık yüzünden bölge karantina altına alındı. Bölgede vaka sayısı bir anda 22 ye yükseldi. Erken ve yerinde müdahale olmasaydı Karpaz bölgesinde komşuluk ilişkileri güçlü olması nedeni ile bu rakam bugün 100, 150yi bulurdu” şeklinde konuştu.

“BİZLERE BU SÜREÇ İÇERİSİNDE TULUM, MASKE, ELDİVEN DESTEĞİ BİLE İLETİLMEDİ”

“Bu süreç içerisinde biz yerel yönetimler olarak katkı almamız gerekirken, katkılarımız kesildi. Bu belediyeleri çok etkiledi” diyen Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, covid- 19 süreci içerisinde en büyük risk grubu içerisinde yer alan ve büyük korkular yaşayan belediye çalışanlarına tulum, maske, eldiven desteğinin iletilmediğini belirtti.

Hükümetin yerel yönetimlere desteği olmadığı gibi, alınan kararlarda istişare kurulmadığı ve haber verilmeden verilen Lefkoşa’da üretilen kararların uygulanmaya konduğunu kaydeden Başkan Yeşilırmak, gerek bölge halkının gerekse geçim kaynaklı belenen bölgedeki birçok hayvanın ihtiyaçlarının giderilmesi için çok yoğun çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. “Zorlu bir süreçti biz bunları muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve bölge halkı ile başardık” diyen Yeşilırmak, “karar verirken bize sormadılar ama daha sonrasında ne yapacağımız soruldu. Uykusuz gecelerimiz oldu. Ancak Kıbrıs Türk toplumu çok özel bir toplum olduğunu bir kez daha gösterdi. Mülteciler konusunda gösterilen hassasiyetin aynısı covid-19 sürecinde de yaşandı. Biz bu süreçte ihtiyaçların çoğunu yardımlar sayesinde karşıladık” dedi.

Salgının yayılma hızının kontrol altına alınmasının önemli olduğunu ve dünya örneklerine göre minimal düzeyde kalmasının başarıldığını kaydeden Başkan Yeşilırmak, “bu süreç içerisinde hükümet ekonomik paketi açıkladığında elzem hizmet veren kamu personellerinin kamu çalışanlarının maaşlarından kesinti yapılmayacağını, yerel yönetimlerin katkılarından kesinti yapılacağı kararını verdi. Ben bu süreç içerisinde yerel yönetimlere daha çok katkı sağlanması gerektiğini düşünüyorum çünkü belediyelerin verdiği hizmetler çok daha elzemdir ve hükümetin bu kararını hatalı buluyorum” dedi.

Covid-19 sürecinde hayatını kaybeden iki bölge halkının defin işlemlerini cenazelere de katılımın yasak olması nedeni ile 5 belediye personeli ile birlikte kendisinin defnettiğini belirten Yeşilırmak, hizmet konusunda halk ile bire bir ilgilenenin yerel yönetimler olduğunu hükümetin yerel yönetimlerle iş birliği yapmasının ülkenin geleceği ,toplumun sağlığı için çok daha önemli olduğunu vurguladı.

YEŞİLIRMAK: İMAR YETKİSİ YEREL YÖNETİMLERDE OLMALI

Panelin ikinci oturumunda covid-19 sürecinin ardından yaşanması gereken değişikliklerden bahseden Yeşilırmak, Karpaz bölgesinin adada en mağdur olan ve hükümetler tarafından en çok istismar edilip yatırımların yapılmadığı emirnameler ile yaşam sürmeye çalışan bir bölge olduğunu söyledi.

“Biz göreve gelirken bu sorunların ortadan kalması için çalışacağımızı söyledik ve girişimlerimizi daha ilk günlerden başlattık” diyen Yeşilırmak, “bölgede İstihdam yok denecek kadar az, yatırım yok üniversite yok, köylerimiz boşalmış durumda” şeklinde konuştu.

 İmar yetkilerinin dünyadaki örnekleri gibi yerel yönetimlerde olması gerektiğini kaydeden Yeşilırmak, bir şehri, bir bölgeyi yerel yönetimlerden daha iyi kimsenin bilemediğini kaydederek, bir ülkenin  de, bölgelerin kalkınması ile geliştiğini ifade etti.

“BELEDİYELER REFORMU HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Covid-19’un ikinci dalgası için hala hiçbir kalıcı önlemin alınmadığını ve ikinci dalganın daha tehlikeli olabileceğini kaydeden Yeşilırmak, ilkinde izole konusunda ada ülkesi olmasının avantajının yaşandığını, ada ekonomilerinin de kriz sonrasında avantajlı olduğunu belirtti.

Bundan sonraki süreçte, üretime dayalı, ayakları yere sağlam basan bir ekonomik modele geçilmesinin şart olduğunu düşündüğünü belirten Yeşilırmak, yine bundan sonraki süreçte hükümetin ekonomi ile kararlar alınırken tüm sektörlerden görüşlerin de alınması gerektiğini kaydetti.

Küçük işletmelerin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Yeşilırmak, kamu maliyesini incelediği zaman çok fazla teşvik olduğunu bu nedenle kontrol ve denetimlerin zor olduğunu düşündüğünü belirtti.

Yeşilırmak teşvik ve gümrük sisteminde otomasyona gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Akaryakıt, enerjii girdi maliyetlerinin aşağıya çekilip hem akaryakıt hem de elektrik ücretlerinde ucuzlamaya gidilebileceğini ifade eden Yeşilırmak, “hükümet borçlanmaya gidiyor bu doğru bir karar çünkü dış kaynağa bağlı bir yaşam sürülüyor. Borçlanma ile para hacmi artırılıp piyasa rahatlatılmalı” dedi.

Çöp sorunu yerel yönetimlerin en büyük sıkıntısı olduğunu kaydeden Yeşilırmak, Eskişehir’de birçok konutun elektriğinin çöp atıklarından üretildiği örneklerini gördüklerini, bizim ülkemizde ise hala neden benzer bir sistem uygulamasına geçilmediğini bir türlü anlamadığını belirtti.

Covid-19 da Karadağ gibi KKTC’nin vaka sayını sıfırladığını belirten Yeşilırmak, reklam konusunda ciddi çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi.  

Belediyeler Yasası’nın da değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Yeşilırmak, belediyelerin 1995 yılından kalma yasa ile çağ dışı yönetildiğini kaydetti.

Belediyeler reformunun hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Yeşilırmak, yine bu bağlamda, vergi cetvellerinin değiştirilmesi gerektiğini, 9.25 olan katkı paylarının yüzde 12 seviyelerine yükseltilmesi gerektiğin, belediye kriterlerinin değişmesi gerektiğini, havuz sistemine geçilmesi gerektiğini, belediye sayılarının azaltılması gerektiğini kaydetti.

Yeşilırmak, “Türkiye2de belediyelerin gayrimenkulleri var, bizde tüm yetki İçişleri Bakanlığı’na ait belediyeler reformunu hayata geçirip vatandaşların nitelikli ve kaliteli hizmet alması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.