TATLISU
okuma süresi: 13 dak.

Tatlısu Belediye Başkanı Orçan: “Yerinden yönetim anlayışının benimsenmesi lafta kalmasın”

Tatlısu Belediye Başkanı Orçan: “Yerinden yönetim anlayışının benimsenmesi lafta kalmasın”

Tatlısu Belediye Başkanı Orçan, “Yerinden yönetim anlayışının benimsenmesi lafta kalmasın” dedi.

Yayın Tarihi: 30/01/20 08:46
okuma süresi: 13 dak.
Tatlısu Belediye Başkanı Orçan: “Yerinden yönetim anlayışının benimsenmesi lafta kalmasın”

Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

Girne Postası, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan’ı ziyaret etti. Girne Postası'na önemli açıklamalarda bulunan Orçan, Yerel Yönetimler Reformu hakkında konuşarak, belediyelerin yetki ve sorumluluklarının arttırılması gerektiğini belirtti. Orçan, ”Yerinden yönetim anlayışının benimsenmesine yönelik yapılan açıklamalar lafta kalmasın” dedi.

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, 2019 yılını değerlendirdi, geçtiğimiz yılın belediyecilik anlamında verimli bir sene olduğunu belirtti. 2019 yılında gerçekleştirdiği projeler ve hedefler hakkında konuşan Orçan, Tatlısu Belediyesi’nin en prestijli projelerinden birinin “Minia Kıbrıs” müzesi olduğunu kaydederek, 15 olan eser sayısını geçtiğimiz yıl 26’ya çıkardıklarını dile getirdi.

10 BİN YILLIK YAPI ORTAYA ÇIKIYOR

Tatlısu’nun 10 bin yıllık geçmişiyle adanın ilk yerleşim yerlerinden biri olduğuna dikkat çeken Orçan, 10 bin yıl önceki yapıyı ortaya çıkarmak için “Arkeopark” projesi yaptıklarını belirtti. 10 bin yıl önceye ait yerleşim yerinin orijinaline sağdık olarak 12 ev yapılacağını kaydeden Orçan, “Ülkemizde bir ilk olacak olan Arkeopark Projesi başlama aşamasına geldi. İlk yerleşim yeri, Doç. Dr. Müge Şefketoğlu’nun yürüttüğü araştırma kazısıyla tespit edildi. Tespit edilen alana 12 evden oluşan bir köy kurulacak. Nisan ayında proje başlayacak ve yılın sonuna kalmadan binalar ortaya çıkmış olacak. Projenin ikinci etabında ise mevcut eski binalar restore edilecek, müze oluşturulacak, otantik ürünlerin satıldığı bir Pazar yeri kurulacak. Ayrıca yöresel yemeklerin bulunabileceği cafe ve restoranlar olacak” diye konuştu.

2020 yılı için hedefledikleri projelerden birinin kültür merkezi kurmak olduğunu ifade eden Orçan, “Gençlerimizin düğün, nişan gibi aktivitelerini yapabileceği kültür merkezinin bölgeye kazandırmak istiyoruz. Ana cadde üzerindeki eski yapıların korunarak binaların restorasyonunu gerçekleştirip, bölgeyi turizm çekim merkezi haline getirmek istiyoruz. Cittaslow üyeliğinin artılarını görmek istiyoruz” dedi.

SAKİN ŞEHİR TATLISU…

Aktunç Mahallesi ve Yalı Mahallesi arasındaki yaklaşık 1 kilometrelik mesafede olan anayolun yamaç önlerine istinaf duvarı, kaldırım ve bisiklet yolu yapıldığını belirten Orçan, “Vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde yaya olarak gidebilmeleri, araç trafiğine takılmadan bisiklet sürmelerini teşvik etmeyi amaçladık” dedi. Orçan, 2019 yılının en önemli prestij projelerinin Cittaslow üyeliği almak olduğunu kaydetti. Belediye plajının olduğu bölgede,  piknik alanı projesi gerçekleştirdiklerini söyleyen Orçan, “Bölgede insanların denize girebileceği ve piknik yapabilecekleri bir alan oluşturuldu. Cumhuriyet Caddesi, dar sokakları cadde genişletme çalışması yapıldı. Eski virane ve yıkıntılar temizlendi. Kötü görünüm toparlandı” ifadelerini kullandı.

Esentepe ve Çatalköy Belediyeleri ile ortak projeler yürüttüklerini anlatan Orçan, ortak projeler yaparak, belediyelerin çeşitli konularda iş birliği yapıp başarılı olabileceklerini kanıtlamak istediklerini söyledi. Orçan, “Yaşlılara evde sağlık hizmeti götürme projemizin dışında yürüttüğümüz bir diğer proje, mevcut çöp alanlarını kapatıp, 3 belediyenin ortak araç parkıyla, çöpleri transfer istasyonunda toplayıp, oradan Güngör çöp atık alanına götürülmesi projesi var. Araçların alımı ve transfer istasyonun yapılmasıyla ilgili ihale aşamasındayız. Bu proje ile bölgedeki çevre kirliliğini kaldırmış olacağız” şeklinde konuştu.

YILDA 100 BİN ZİYARETÇİ…

Tatlısu bölgesinin gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Orçan, bölgeyi bir yılda yaklaşık 100 bin kişini ziyaret ettiğini belirtti.

Cam Seyir Terası, Minia Kıbrıs, Zambak Tatil Köyü gibi noktaların ilgi gördüğünü söyleyen Orçan, gelen turistin bölgeye ciddi ekonomik katkıları olduğunu dile getirdi.

Tatlısu Belediyesi’nin mali durumundan bahseden Orçan, her yıl az veya çok bütçe fazlası verdiklerini; belediyenin gelirlerinin giderlerinden fazla olduğunu söyledi. “Ciddi bir mali disiplin içinde çalışıyoruz” diyen Orçan şöyle konuştu:

“Gelirlerimizi ekonomik şekilde rasyonel kullandık. Mali disiplinden taviz vermedik. Personelimizi seçerken, işe göre tercih ettik. Gelir giderlerimizi bir denge üzerine kurarak ayağımızı yorganımıza göre uzattık. 5 personelle başladığımız yolculuğa 50 personele ulaştık. Önemli olan personel sayısı değil, verimli personel almaktır. Özele de hizmet verebilen bir yapıya döndük. Belediyeyi bir anlamda kamu kurumu gibi yönetsek de bir özel şirket gibi yönetmeye çalışıyoruz.”

Yerel Yönetimler Reformu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Orçan, “Belediyelerin sayılarını azaltılması konusunda, ‘belediyelerin mali durumu iyi değil, ölçekleri küçük yeteri kadar hizmet veremiyor’ hükümetin temel argümanlarıdır. Nüfus bakımından ve alan bakımından, nüfusa oranla alanı en geniş belediyeyiz. Devlet katkısını en az alan kırsal bir belediyeyiz ama alt yapımızı yüzde 95 oranda tamamladık. Borcu olmayan, sürdürebilir bir mali yapısı olan bir belediyeyiz. Bu durumda ortaya konan argümanlar çürüyor. Bu ülkede ölçek sorunu ve mali yapıların bozuk olmasının temelinde yatan başka gerçekler var. İyi yönetim anlayışının belediyelere yerleşmesi lazım. Belediyelerin ayakta durabileceği şekilde yasalarını güncellemesi lazım. Belediyelerin gelirlerini arttıracak yasal düzenlemeler yapılmazsa, belediyeler nasıl ekonomilerini düzeltecek?” dedi.

“MERKEZİ HÜKÜMET, YEREL YÖNETİM ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRMELİ”

Yerel yönetimlerin yetki ve sorumlulukları arttırılması, mali kaynakların verilmesinin hayati olduğunu kaydeden Orçan, “Devlet de verdiği mali kaynağın doğru kullanıp kullanılmadığını denetlemeli, denetleyici görevini yapmalıdır. Merkezi hükümetin yerel yönetim anlayışını değiştirmesi lazım. Herkesin diline pelesenk ettiği, muhalefetteyken veya seçim dönemindeyken, söyledikleri güzel lafları icraata geçirilmiyor. Herkes ‘yerinden yönetim anlayışını benimseyeceğiz’ diyor. Belediyelerin sayısını azaltsak ne olacak? 5 tane belediyeyi birleştirdiğinizde daha büyük borcu olan bir belediye yaratmış olacaksınız” dedi.

1995 yılında yapılan yasanın 12 yıldır güncellenmesini beklediklerini ifade eden Orçan, Belediyeler Birliği olarak ortak bir konsensüsle yasada değişiklik talep ettiklerini ancak taleplerin bile 12 yıl geçmesi nedeniyle güncelliğini yitirdiğini söyledi.

“BELEDİYE BAŞKANLARI OLARAK CAMBAZLIK YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Her bölgede yapılaşma olduğuna dikkat çeken Orçan, 7 belediyenin haricinde hiçbir belediyenin bölgesindeki kaçak inşaatları kontrol etme yetkisine sahip olmadığını, kaymakamlıklarda bu işi yapanların teknik eleman olmadığını vurguladı. Orçan, çağdaş yönetim anlayışının ülkeye getirilmediği ve yasaların günün koşullarına göre güncellenmediği sürece geriye gitmeye devam edileceğini bildirdi. Orçan, belediye başkanları olarak bu işi sürdürmeye çalışarak cambazlık yaptıklarını dile getirdi.

“ADA SOLAR SİSTEM KULLANMAK İÇİN ÇOK UYGUN”

KKTC’nin solar enerji sistemi kullanmak için çok uygun bir ülke olduğuna da dikkat çeken Orçan, adanın yılın 365 günü güneş aldığını, buna rağmen güneş panellerinden yeterince yararlanılmadığını belirtti; çevre dostu, temiz ve yenilebilir enerji kaynağı olan solar sistemin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla birkaç projeye imza attıklarını anlatan Orçan, Tatlısu’da bulunan Minia Kıbrıs Müzesi, müze çevresindeki büfe ve kilisenin aydınlatılması, aynı zamanda bölgedeki elektrik ihtiyacını güneş panellerinden karşıladıklarını aktararak, Yalı Mahallesi’ne yapmış oldukları muhtarlık binası ile çocuk parkında da güneş enerjisinden faydalandıklarını söyledi.

30 ÇEŞİT YENEBİLEN OT…

1 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan Tatlısu Ot Festivali’nden bahseden Orçan, festivalin amacının doğaya dönüşü teşvik etmek olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bölgemiz flora ve fauna bakımından oldukça zengin. Kanser hastalığı ülkemizde de ciddi oranlarda arttı. Kolaycılığa iten bir tüketim şekli empoze ediliyor. 50 yıl önce annelerimiz bizi doğadan beslerdi. Bölgemiz bu anlamda çok zengin. 30 çeşit yenebilen ot, 25’in üzerinde bitki çayı yapılabilen bitki var. Bu festivalle doğadan beslenmeyi tekrar teşvik etmeyi hedefliyor, unutulmaya yüz tutmuş kültürü canlandırmak istiyoruz. Geçen yıl yağmura rağmen festivalin 17 bin civarı ziyaretçisi oldu. Bu yıl hava şartlarına bağlı olmak koşuluyla 25 bin civarı ziyaretçi bekliyoruz. Stant açan vatandaşlarımız ürünlerin büyük bir kısmını sattı. Onlara da ekonomik katkı sağladı. Doğaya dönüşü teşvik etmek, bölgedeki insanların ev bütçelerine katkı sağlamak amacımız. Festival sayesinde Tatlısu’ya gelen binlerce insan var.”

YAMAÇ PARAŞÜTÜNE YOĞUN İLGİ

Tatlısu’da bir diğer güzelliğin yamaç paraşütü alanı olduğunu kaydeden Orçan, hafta sonları yamaç paraşütüne yoğun ilgi olduğunu söyleyerek, “Alanda dünyada az bulunan, paraşütçülerin 3 yöne kalkış yapabileceği nokta bulunuyor. Birçok yerde paraşütçülerin kalkış yerleri tek yönlüdür. Eğer rüzgar müsait değilse kalkış yapılamaz. Tatlısu’daki noktada 3 tarafa da kalkış yapılabiliyor” dedi.

Orçan, 2018 yılında 18 ülkeden 97 sporcuyla Dünya Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası’na ev sahipliği yaptıklarını aktardı.

 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.