YENİBOĞAZİÇİ
okuma süresi: 6 dak.

Tarihi iskele yeniden gündemde: 40 ayağından 20’si kırık, koltuk değnekleri bürokrasiye takıldı…

Tarihi iskele yeniden gündemde: 40 ayağından 20’si kırık, koltuk değnekleri bürokrasiye takıldı…

Yeniboğaziçi’ndeki Bedi’s plajında bulunan tarihi iskele ayakta durmakta zorlanıyor. 40 ayağından 20’si kırılan iskele, koltuk değneklerini bekliyor fakat yetki karmaşası ve hantal bürokrasi, buna izin vermiyor. Öte yandan insanlar, bu yaşlı iskelenin ucundaki manzara için ölümü bile göze alıyor…

Yayın Tarihi: 21/06/20 14:48
okuma süresi: 6 dak.
Tarihi iskele yeniden gündemde: 40 ayağından 20’si kırık, koltuk değnekleri bürokrasiye takıldı…

Resmi tarihi net olmamakla birlikte, bazı kaynaklarca, adanın Birleşik Krallık egemenliğinde olduğu dönemde, “Salamis Harabeleri kazılarında ortaya çıkan eserleri gemiyle İngiltere’ye kaçırmak maksadıyla inşa edildiği” düşünülen, adanın simge yapılarından Bedi’s’deki tarihi iskele, ‘yıkılma tehlikesiyle’ yine gündemde…

Tehlikeli olduğu kadar çekici de olan iskele, yaralanma ve can kaybı yaşanmaması adına, yetkililer tarafından üzerine inşa edilen tel kapıyla kapatılmış durumda zira tarihi iskeleyi ayakta tutan 40 ayaktan 20’si kırık. Fakat pek çok kişi, söz konusu kapıyı, ölümü bile göze alarak aşıyor ve iskelenin ucuna oturarak gün doğumunu ya da batımını izliyor…

"BEDİ'S İSKELESİNE SAHİP ÇIKALIM" EYLEMİ

Bu sabah Bedi’s’te toplanan çevreciler ile sivil halk, “Bedi’s İskelesine Sahip Çıkalım” adı altında bir eylem gerçekleştirdi.

Kıbrıs’ta yaşayan hemen herkesin en az 1 anısının bulunduğu iskeleyle ilgili yapılan eylemde, “Başka Bedi’s Yok”, “Doğasıyla, Deniziyle, Bedi’s’e Sahip Çıkalım” ve “Denizleri Temiz Tut, İskeleyi Tamir Et” şeklindeki pankartlarla, iskelenin tadil edilmesi talep edildi.

EYLEMCİ KURŞUN: “YENİDEN GÜNDEME GELMESİNE YARDIMCI OLMAK ADINA EYLEM YAPTIK”

Eylemle ilgili Kıbrıs Postası’na bilgiler veren Umut Kurşun isimli eylemci, iskelenin restore edilebilmesi konusunda bir yetki karmaşası yaşandığına dikkat çekerek, söz konusu restorasyon çalışmasının yeniden gündeme gelmesine yardımcısı olmak ve bu tarihi değere sahip çıkılmasını sağlamak adına eylem gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kurşun, eyleme Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar’ın da destek verdiğini söyledi.

“DÜŞENLER, YARALANANLAR VAR…”

İskeleye çıkan bazı kişilerin düştüğünü, hatta sakatlananların da bulunduğunu ifade eden Kurşun, “Deniz sezonu açıldı fakat halen çalışmalar başlamadı. Yapının kime bağlı olduğu belli değil. Bazen Kilidi açıp giriyorlar” şeklinde konuştu.  

BELEDİYE BAŞKANI ZURNACILAR: “BİZİM ÜLKEDE EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİDİR; YETKİ KARMAŞASI…”

Öte yandan tarihi iskeleyle ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar ise “Bizim ülkede en büyük sorunlardan biridir; yetki karmaşası…” diyor ve iskeleyle ilgili karar mekanizmasında 3 farklı otoritenin bulunduğundan söz ediyor.

3 FARKLI OTORİTE, TEK BİR İSKELE…

Zurnacılar, tarihi iskelenin, bir liman görevi de görmesinden dolayı; hem Limanlar Dairesi üzerinden Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olduğunu, Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı olmasından dolayı ise şu sıralar Dışişleri Bakanlığı uhdesinde bulunan Eski Eserler Dairesi’ne bağlı olduğunu, bunların yanı sıra bir de Yeniboğaziçi sınırları içerisinde olmasından ötürü Belediyeye bağlı olduğunu ifade etti.

İSKELENİN ÖMRÜ, HÜKÜMETİNKİNDEN ÇOK DAHA FAZLA OLUNCA…

Zurnacılar, 2018 yılında Belediye Başkanı seçildiğinde, iskelenin restore edilmesi için dönemin Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile bölgede geniş araştırmalar yapmış, yol haritası belirlenmeye başlamış fakat hükümetin ömrü, iskelenin ki kadar uzun olmadığından, çalışmalar rafa kaldırılmış…

ESKİ ESERLER, TURİZM’DEN; DIŞİŞLERİ’NE GEÇTİ

Çalışmaların başladığı dönemde, Eski Eserler Dairesi’nin Turizm ve Çevre Bakanlığı uhdesinde olduğunu fakat hükümetin değişmesiyle birlikte, söz konusu dairenin Dışişleri Bakanlığı uhdesine verildiğini ifade eden Zurnacılar, “İskeleyle ilgili bir keşmekeştir de gidiyor” dedi.  

“İSKELEYİ YIKMAK, BİR TARİHİ YOK ETMEKTİR… BİNLERCE İNSANIN ANISI VAR”

Fikri Ataoğlu’nun Turizm Bakanlığı yaptığı dönemde, bilirkişi raporlarının çıktığını, raporların“iskelenin işlevinin sonlandığı ve yıkılması gerektiği” yönünde sonuçlandığını belirten Zurnacılar, “Ancak orayı yıkmak, bir tarihi yok etmek demektir. Ülkede yaşayan binlerce insanın orada anısı var. Bu nedenle yıkılmasının doğru olmayacağı ancak böyle kalmasının da hayati risk taşıdığını kararlaştırıp, yetkili mercilere danışarak iskeleye girişi, restore yapılana kadar kapattık” şeklinde konuştu.

“40 AYAĞINDAN YARISINDAN FAZLASI KIRILMIŞ DURUMDA”

İskeleyi ayakta tutan 40 ayağı bulunduğunu söyleyen Zurnacılar, “Bu ayakların yarısından fazlası kırılmış, kopmuş durumda. İskele üzerine insan kalabalığı çıkması halinde, çökmesi an meselesidir. Kısa sürede çözüm üretilebilmesi için çabalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.