DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

KEMA: "Yangın helikopteri ülkemiz koşullarına uygun tek araçtır"

KEMA: "Yangın helikopteri ülkemiz koşullarına uygun tek araçtır"

KEMA Vakfı yayınladığı basın bildirisi ile ülkedeki yangınları değerlendirdi. Vakıf'tan yapılan açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 19/08/13 11:56
okuma süresi: 4 dak.
KEMA: "Yangın helikopteri ülkemiz koşullarına uygun tek araçtır"
A- A A+

Küresel ısınmanın etkisini iyice hissettirdiği bu dönemde, felaketin etkilerinin azaltılması için düşünülebilecek önlemlerin başında hiç kuşkusuz ormanlarımızın artırılması gelir.

Ülkemizin Akdeniz iklim kuşağında yer alması nedeniyle, ormanlarımız her zaman yangın riski ile karşı karşıyadır.Bu tehlike geçmişte olduğu gibi günümüzde de ve gelecekte de her zaman bir tehdit olarak karşımızda olacak.

İşte bu nedenle, tüm olanaklarımızı seferber ederek, yangından korunma ve mücadele organizasyonu oluşturmalıyız.

Bugünkü yangın söndürme olanaklarımız, büyük orman felaketi ile karşılaştığımız 1995 yılına göre, çok daha iyi durumda olsa da, her yangın felaketinden sonra, bazı eksikliklerimiz bulunduğu ortaya çıkıyor.

Bu nedenle, orman yangınları ile mücadelede başarılı olabilmemiz için, mutlaka yangın söndürme olanaklarımızı daha da geliştirmemiz gerekir.

Orman yangınlarına karşı başarılı olabilmemizin birinci koşulu; süratli hareket etmek ve yangını en geç yarım saat içinde müdahale ederek yayılmadan söndürmektir.Bu olanağı sağlayabilen tek araç da hava taşıtlarıdır.

Ülkemiz koşullarında helikopter bu amaç için düşünülebilecek tek araçtır.Çünkü yeni başlayan bir yangına yarım saat içinde ilk müdahale ekibini indirmek ve su boşaltması ile yangın zarar yapmadan söndürülebilmektedir.

Halbuki bugün uygulanan söndürme yöntemleri tamamen bunun tersidir.Yangın başlayıp büyür, kendi ısısını ve rüzgarını oluşturur ve felaket bir hal alarak tepe yangınına dönüştükten sonra müdahale edilir.

Anavatandan gelen helikopterler de büyüyen, kontrolden çıkan, büyük tahribata yol açan yangınlarla mücadele etmek zorunda kalır. Oysa,esas olan, yangının zarar yapmadan söndürülmesidir.Bu da sadece helikopterle mümkündür.

17 Ağustos da çıkan yangın, yaklaşık 2000 dekar(200 ha.) arazideki 200,000 ağacın kül olmasına sebep olmuştur.Böylece ülkemizin Ak ciğeri olan yeşil örtü daha da azalmıştır.Yanan alanların yeniden yeşillendirilmesi için,herhalde bir helikopterin bedelinden fazla harcama yapılması gerekecek. Üstelik, yanan alanların yeniden yeşillenmesi yıllar alacak.

Ülkemizin orman varlığının her yıl yanarak biraz aha azalmasına rağmen, yetkililer hala daha helikopter satın alınması tartışması yapmağa devam ediyor.Bu ise 1995 ve 1998 orman yangınlarından ders almadıklarını gösteriyor.

Dileğimiz ve beklentimiz, hiç olmazsa yeni oluşturulacak hükümetin geçmişte yaşanan olaylardan gerekli dersi alması ve yangın helikopteri temin etmesidir.

Yeşil fakiri bir ülkedeyiz.Küresel ısınma da etkisi nedeniyle, bundan sonra da ülkemizde yangın çıkma olasılığı oldukça yüksektir.

Bu nedenle artık orman yangını felaketine karşı daha bilinçli olmamız, mutlaka havadan ve erken müdahale olanağı sağlayan helikoptere sahip olmamız, bu felaketin üstesinden gelebilmek için iyi bir yangından korunma ve yangınla mücadele organizasyonu oluşturmamız gerekir.

Dr. Orhan Aydeniz

KEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Adına

Başkan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.