DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 7 dak.

Orman Mühendisleri'nden yangın söndürme faaliyetleri ile açıklama

Orman Mühendisleri'nden yangın söndürme faaliyetleri ile açıklama

Orman Mühendisleri Odası yaptığı açıklama ile Yeşilırmak bölgesinde çıkan yangın ve söndürme faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Odadan yapılan açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 27/08/13 16:44
okuma süresi: 7 dak.
Orman Mühendisleri'nden yangın söndürme faaliyetleri ile açıklama
A- A A+

17 Ağustos 2013 Cumartesi günü Yeşilırmak bölgesinde Güney Kıbrıs'tan ülkemize geçen yangında ülkemiz doğası ciddi kayıplara uğramıştır. Bu kayıpların minimize edilmesinde canla başla çalışan başta ormancıları genelde ise yangında görevli kişilere teşekkür ederiz.

Son günlerde Yeşilırmak yangınının söndürülmesinde çalışan görevliler hakkında çıkan haberler bizi çok üzmüştür. Bu haberlerden dolayı yangın ile bazı rakamsal verileri sizinle paylaşmak isteriz.

Yeşilırmak Yangının Vuni harabelerindeki yangın gözcünün ve Alo 177 hattına ihbar hattına saat 16:40'da vatandaş "Ömer Özyürek" telefoniyen ihbarda bulunmuştur.

Yangında KKTC topraklarında 452 hektarlık alan yanmıştır. Yanan bu alan içinde çeşitli nitelikte arazi mülkiyetleri bulunmaktadır. Bu arazilerin mülkiyetlerinin tespiti için Tapu-İskan ve Orman Daireleri müdürlüklerinin ortak çalışması yapılarak tespit edilecektir. 1998 yılında yine aynı bölgedeki çıkan yangın sonrası 1999 ve 2000 yıllarında Orman Dairesince yapılan ağaçlandırmada özellikle bu yanan alan içinde 241199 adet fidan yanmıştır. ( 161373 Kızılçam-77156 Servi ve 2670 Kıbrıs akasyası ). 2000 yılında bu bölgede 372 hektarlık yanan sahada 187 hektar ağaçlandırma yapılmıştır.


Yangının çıkış saat olarak Güney Kıbrıs'ta olmasından dolayı muhtemelen 15:00-16:00 arası çıkmıştır. Rüzgarın hakim yönü Kuzey-Kuzey Batı yönünden ve şiddetli olduğundan Kuzey Kıbrıs sınırları içinde geçmesi çok çabuk olmuştur. İhbarı alan Orman Dairesinin Bademliköy Yangın Hazır Kuvvet ekibi 16:47'de hareket etmiştir. Yeşilırmak köyüne 16:51'de ve yangın uç noktasına yangına ilk müdahale 17:11'de yapılmıştır. Gemikonağı Polis İtfaiyesine yangın ihbarının 17:24'de verildiği bilgisi alınmıştır. Yangının 16:51 den itibaren gece yarısına kadar sürekli söndürme-soğutma çalışmaları yapan tüm çalışanların bedensel ihtiyaçları olan gıda ve su temini için Lefke bölgesinden Merkez Kaymakamlığının talimatı ile ancak gece yarısı iaşe ve su personele dağıtılabilmiştir. Ertesi günü saat 03:30 sıraları yine döner ayran ve su dağıtılmıştır.

Bu yangın söndürme çalışmalarında bölge sakinlerinden çalışan personelin herhangi bir beklenti içinde olmadan çalışma yapmışlardır. 1998'de de yine aynı suçlama ile bu insanlar suçlanmıştır. Kaymakamlığın, Polisin veya Orman Dairesinin kayıtlarında acaba kaç kişi yangına katılmıştır kayıtların açıklanmasını talep ediyoruz.

Yangın helikopter saat 18:00 talep edilmiştir. Helikopter 18:12'de Silifke'de konuşlandığı yerden Yeşilırmak yangınına hareket etmiştir. Yeşilırmak varış saati 19:29. Teknik olarak 2-3 kez yangın sahasına su atmış ve Ercan Havaalanına yakıt için sahadan ayrılmıştı. Geceleri yangın helikopterleri çalışması uygun olmayıp çok tehlikelidir. Helikopter ertesi günü sabah 06:34 yine havalanmış ve gece 05:00 sıralarında Alevkayası orman bölgesinde çıkan yangını kontrol ederek yine yangın sahasına 07:09 da dönmüştür. Toplam 14 kez yangın sahasında soğutma amaçlı su atmış ( 35 ton su ) ve saat 09:43'de Silifke'ye dönmek için yine Ercan Hava alanına yakıt ikmali için ayrılmış ve saat 10:54'de Silifke'ye dönmek için havalanmış ve Silifkeye ise 11:36'da varmıştır. Helikopter iki günlük çalışması sonucu 2750 USD'lık yakıt ikmali Orman Dairesi Müdürlüğünce karşılanmıştır. Orman Dairesinin yangın sırasında bölgede görev yapan 50 kişilik personeli ile ve 5 adet yangın arazözü, 1 tanker, 4 pickup, 1 dozer, 1 tır, Tarım ve Karayolları dairelerine ait dozerler ve sivil dozer olmak üzere bölgede 4 dozer çalışma yapmış olup ertesi günü de çalışmalarına devam etmişlerdir. Ayrıca yıllarca Yeşilırmaklıların ulaşmakta sorun yaşadıkları Eski Süleymaniye köyüne giden yolun yapılmasında Orman Dairesi çalışanlarının büyük katkısı olduğunu kimse inkar edemez.

Tüm bu çalışmalar takdir için yapılmamıştır. Lakin eleştirilmek için de yapılmamıştır.

Orman Mühendisleri Odası olarak bölgede yaptığımız arazi çalışmalarında gerekli olacak yeni yangın emniyet şeritleri tesis edilmesi, yapılacak yeni ağaçlandırmada yangına dayanıklı türler ile ağaçlandırma yapılması, mevcutların genişletilmesi, asfalt yol kenarlarına paralel yol temizliğinin Karayolları ve/veya Belediyenin yapması gerekmektedir. Özellikle köy ile orman sınırında bulunan tarımsal arazilerden çıkan kuru dal, otlar, seralardan çıkan atık naylonlar, siyah çilek naylonları, plastik kasaların bahçe kenarlarına atılması yangına davetiye hazırlanıldığı gözlemlenmiştir. Bölgede bulunan orman yollarının temizlenmiş olduğunu fakat arazinin yapısından dolayı yolların genişlemesinin mümkün olmadığını, zaman zaman yollar özel arazilerden geçmesi köylü tarafından sorun yarattığı bilgimize gelmiştir. Bölgenin korunmasını öncelikle bu bölgede yaşayanlar birinci dereceden sorumludurlar. Bizler ormancılar ormanların korunması ve geliştirilmesinde görev yapan işçi arılarız. Bu yaz sıcaklarında arazi şartlarında çalışan ormancılara biraz daha saygı beklemekle hakları olduğu kanaatindeyiz.

Çevremizi korumak her yurttaşın asli görevidir. Her yangında da herkes uygun şeklide yangına müdahale etmek için yangın sahasında sorumlu olan kişilere ulaşıp neler yapabileceği konusunda yardım etmeli.

Yangında emek harcayıp ter akıtan tüm çalışanlara şükranlarımız arz eder; yine bu yanan alanın ağaçlandırılması için yine de ter akıtmaya hazırız.

"Bir fincan acı kahvenin kırk yıl hatırı vardır..."

Saygılarımızla…

Cemil KARZAOĞLU - Orman Mühendisleri Odası

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.