DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 5 dak.

"Kurtlu domatese hasret kaldık"

"Kurtlu domatese hasret kaldık"

Tarım Dairesi'nin girişimiyle organik tarımın gelişmesi ve tüketicilerde farkındalığın artırılması projesi çerçevesinde pilot bölge seçilen Mersinlik Köyü'nde üreticiler, ilaçsız ve doğal üretim yapıyor…

Yayın Tarihi: 28/03/15 09:29
okuma süresi: 5 dak.
"Kurtlu domatese hasret kaldık"
A- A A+

Kıbrıs Postası'na konuşan üreticiler, "Kurtlu domatese hasret kaldık. Umarız bu proje burayla sınırlı kalmaz, tüm bölgelere yayılır" derken; Mersinlik Köyü Muhtarı Celal Şeker, projeyle birlikte tesislerde sıkıntı yaşadıklarını belirterek, bunun nedeninin ülkede organik tarım altyapısının olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Köy muhtarı Şeker, "İki yıldır uğraşıyoruz. Altyapıyı çok zor hazırladık.Su hatları eski olduğundan zaman zaman patlaklar yaşanıyor. Biz organik tarımın ülkeye yayılmasını istiyoruz. Zahmetli bir iş, ama başaracağımızı düşünüyorum" dedi.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Organik tarım ve bağlı sektörlerin gelişmesi ve tüketicilerde farkındalığın artırılması projesi çerçevesinde Mersinlik Köyü pilot bölge seçildi. Proje çerçevesinde 16 kişiye tarımla uğraşan eğitim verildi ve araç gereç desteği sağlandı. Tarım Dairesi "Bitki Koruma Ürünleri Mevzuatı" konusunda eğitim çalışması düzenledi. Kıbrıs Postası'na projeyle ilgili bilgi veren Mersinlik Köyü Muhtarı Celal Şeker, Tarım Dairesi'nin girişimiyle halkı da desteklemek amacıyla 16 üreticiyle projenin hayata geçtiğini belirtti. Tesislerde sıkıntı yaşadıklarını anlatan Şeker, bunun nedeninin ülkede organik tarımın altyapısının olmamasından kaynaklandığını ifade etti. Kıbrıs Postası'na konuşan üreticiler ekime başladıklarını, su hatlarının eski olmasından dolayı patlaklıklar yaşandığını, ancak bölgede on üç yıldır ilaç kullanmadan organik sebze ürettiklerini belirtti.

Şeker: "Birçok üreticiyi daha teşvik edecek"

Muhtarı Celal Şeker, 1998 yılından beri tesislerin kullanılmadığını söyleyerek, motorların değiştiğini, ancak zaman zaman patlaklar yaşandığını belirtti. Bu durumdan halkın biraz tedirgin olduğunu dile getiren Şeker, projenin 16 kişiyle başladığını, ileride diğer üreticilere de teşvik doğacağını söyledi. Şeker, amaçlarının oranik tarımın ülkeye yayılması olduğunu belirterek, "ülkemiz ilaçsız bir yaşam ve ilaçsız gıda kullanılırduruma gelebilir" dedi. Şeker, halkın da desteklemesi durumunda başarıya ulaşılabileceğini ifade ederek, organik tarımda da ilaç kullanıldığını, ancak ilacın da kimyasal değil organik olduğunu söyledi.

"Altyapıyı çok zor hazırladık"

Haşareleri öldürmek gerektiğini belirten Şeker, "zahmetli bir iş, ama başaracağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu. Tarım Dairesi'nin 20-30 çeşit organik tohumla işe başladıklarını anlatan Şeker, şunları kaydetti:

"İki yıldır uğraşıyoruz. Altyapıyı çok zor hazırladık. İlk etapta vatandaş tarafından kabul görmedi. Daha önce başarısız olan çalışmalar üreticide güvensizlik oluşturdu. Kurulu bir düzen vardı, bozuldu. Ancak, 16 kişiyi ikna ettik. Şu an herşey doğal yetişiyor..."

Şeker, proje sonunda 16 üreticiye uluslararası sertifika verileceğini de ekledi.

Üreticiler ne dedi?

Yılmaz Mazlum: "Su hatları patlak veriyor"

"Ekime başladık. Ufak tefek eksikliklerimiz var. Su hatları eski olduğundan patlaklar yaşanıyor. Ancak, sebze olarak çeşitlerimiz yüksektir. Brokoliden tutun, karpuza kadar ekiyoruz. Bölgemizde 13 yıldır ilaç kullanılmıyor. Herşey doğaldır..."

Mutlu Şeker: "Organik tarıma 15 yıl önce başladık"

"Biz organik tarıma on beş yıl önce başladık. Kuraklık nedeniyle suyumuz azaldı. İşe ara vermek zorunda kaldık. Ancak o zamandan bugüne kadar hiçbir ilaç kullanmadan tarım yaptık.Bölgemizde lapsana dahil kullanılmıyor. Bu özelliğimiz organik tarım olarak gündeme geldi. İyi bir projedir. İnsanlar böyle bir projeye ihtiyaç duyar. Ülkede herşey GDO'lu. Vatandaş kurtlu domatese hasret kaldı. Birçok yeri geziyorum ve bana bu söyleniyor. Bu proje umarım bu şekilde kalmaz, birçok yerde hayat bulur..."

Mehmet Sevin: "Kimyasal hiçbirşey kullanmıyoruz"

"Tarım Bakanlığı işbirliğinde ekiyoruz. Sebze türü herşeyi ekiyoruz. Kimyasal hiçbirşey kullanmıyoruz. Kış ayı ağır geçtiğindentarlasını hazırlayamayanlar var. Başarılı olup olmadığımızı zaman gösterecek. Ben geçen yıl çalıştım, çok başarılı olamadım. Organik olduğunu söyleyip organik ürün yetiştirmeyenler var. Biz ilaçsız üretim yapıyoruz. Umarım bu kez insanlar inanır ve başarı sağlarız..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.