DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Kirli hava soluyoruz!

Kirli hava soluyoruz!

Dünya 5 Haziran Çevre Günü nedeniyle bir çok sivil tolum örgütü açıklama yaparken en çok dikkat çekilen nokta ise hava kirliliği oluyor.

Yayın Tarihi: 04/06/19 16:33
okuma süresi: 4 dak.
Kirli hava soluyoruz!
A- A A+
Yeşil Barış Hareketi bu yıl yayınladığı 5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajında soluduğumuz havanın kirliliğine vurgu yaptı.

Konu iler ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

  • Küresel ısınmaya neden olan hava kirliliği boyutları durdurulamaz ve tehlikeli seviyelerde iklim değişikliklerine neden olmaya devam etmektedir.
  • Kirlenen hava nedeniyle her 10 kişiden 9´u kirli hava solumaktadır.
  • Dünyada her yıl 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle erken yaşta hayatını kaybediyor.
  • Fosil yakıt kullanımını azaltmalı, sınırlandırmalı, mümkünse hayatınızdan çıkarıp çevre dostu alternatiflerle; "Yenilenebilir Enerji Kaynakları" ile değiştirmeliyiz.

5 Haziran 1972 yılında BM Stockholm Konferansı´nda insan ve çevre arasındaki ilişkiden yola çıkılarak bugün Birleşmiş Milletler tarafında "Dünya Çevre Günü" olarak kabul edilmiştir. İlk kez "Tek Bir Dünya" sloganı ile başlayan,çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratmayı amaçlanan5 Haziran etkinlikleri, günümüzde bu gün vesilesi ile 100'den fazla ülkede etkinliklerle takip edilmektedir. Dünya Çevre Günü 2019, dünyamız için "bir şeyler" yapan insanların günü olarak anılıyor.Her 5 yıl Haziran'da bir tema belirlenerek, farkındalığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenmektedir.Küresel ısınmaya neden olan hava kirliliği boyutlarının durdurulamaz ve tehlikeli seviyelerde iklim değişikliklerine neden olmaya devam etmesinden yola çıkılarak alınan kararla, 2019 yılı Dünya Çevre Günü´nün teması "Hava Kirliliği ile Mücadele" olarak belirlenmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre artan nüfus, fosil yakıt tüketimi kaynaklı ve temiz yakıt ve teknolojilerinin kullanılmaması ile kirlenen hava nedeniyle her 10 kişiden 9´u kirli hava solumaktadır.Dünya çapında her yıl 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle erken yaşta hayatını kaybediyor. Bu kayıpların 4 milyonu Asya Pasifik bölgesinde oluyor. Dünya Çevre Günü 2019 çerçevesinde devletler, sanayi, toplumlar, bireyler bir araya gelerek yenilenebilir enerji ve yeşil teknolojileri kullanmaya, şehir ve bölgelerdeki hava kalitesini iyileştirmeye davet edilecek.

Bu yıl 5 Haziran etkinliklerine Çin talip oldu. BM'nin son yayınladığı rapora göre; sadece Asya Pasifik bölgesinde 25 teknoloji politikasının hayata geçirilmesi ile küresel karbondioksit emisyonunda %20, metan gazı emisyonunda ise %45'lik bir azalma sağlanabilecek. Bu azalma ise küresel ısınmada 1/3 derecelik bir düşüş getirebilecek.Çin giderek büyüyen yeşil enerji sektörü ile iklim konusunda bir lider konumuna geldi. Ülke halihazırda dünyadaki elektrikli arabaların yarısına, elektrikli otobüslerin ise %99'una sahip. Dünya Çevre Günü 2019 kutlamalarına ev sahipliği yapacak olan Çin'in; etkinlikler sırasında daha temiz bir çevreye yönelik inovasyon ve ilerleme çalışmalarını tüm dünyaya sergilemesi bekleniyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.