DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Kullanıldıktan sonra çevreye atılan maskeler, Hong Kong sahillerinde ürkütücü boyuta ulaştı

Kullanıldıktan sonra çevreye atılan maskeler, Hong Kong sahillerinde ürkütücü boyuta ulaştı

Hayatın vazgeçilmez parçası haline gelen ancak tek kullanımdan sonra atılan plastik cerrahi maskeler, Hong Kong sahillerinde ürkütücü bir boyuta ulaştı.

Yayın Tarihi: 05/06/20 18:06
okuma süresi: 4 dak.
Kullanıldıktan sonra çevreye atılan maskeler, Hong Kong sahillerinde ürkütücü boyuta ulaştı

Çevreciler, maskelerin, kentin çevresindeki sularda zaten endişe verici boyutlara ulaşan plastik atık sorununa eklenen yeni bir tehdit olduğunu dile getiriyor.

OceansAsia isimli çevreci sivil toplum kuruluşunun kurucu başkanı Gary Stokes, "Tek kullanımlık plastik maskeler, gelecek nesiller için sahillerde bizden geriye bıraktığımız bir başka ilave yük." diyor.

Çevrenin korunmasına yönelik faaliyetleriyle bilinen Hong Kong merkezli STK, koronavirüs salgını öncesi, kentin uzak ve ıssız adalarından birinde deniz enkazı ve mikroplastikleri inceleyen bir çalışma başlatmıştı.

DENİZDEN RASTLANAN 5 MADDE

Kuruluş, adada bir yıl süren çalışmada en sık rastlanan beş ürünün; plastik şişe, şeffaf ambalaj, çakmak, tek kullanımlık çatal-bıçak ve pipet olduğunu belirtiyor.

Şimdilerde ise buna bir de plajlarda ve kıyı şeridine yüzen yüz maskeleri eklendi.

Çevreci aktivistler, geçtiğimiz günlerde yaptıkları bir ziyarette, 100 metre uzunluğundaki bir sahilden 70 maske çıkardıklarını belirtiyor.

Bir hafta sonra yapılan bir başka ziyarette de deniz sularında yüzen en az 30 maske daha toplandı.

"TAKILAN MASKELERİN SONUÇLARI PLAJLARDA GÖRÜLÜYOR"

Stokes, "İnsanlar maske takmaya başladıklarından bu yana bunun etkileri sonuçları artık plajlarda görülüyor." diyor.

Yaklaşık 7 buçuk milyon nüfuslu Hong Kong'da, her yıl altı milyon ton atık ortaya çıkıyor ve bunun sadece yüzde 30'u geri dönüştürülüyor.

Bu arada Covid-19 salgını ortaya çıkmadan önce bile kent sakinleri özellikle kış mevsiminde işe gidip gelirken yüz maskesi takıyordu.

Ancak ölümcül koronavirüsün ortaya çıkmasının ardından maske artık hayatın her alanında ve her anında kullanılmaya başladı.

Salgının merkezi ve çıkış noktası konumundaki Çin anakarasına coğrafi yakınlığına rağmen Hong Kong, bu süreci 1000 enfekte ve sadece 4 can kaybıyla yenmeyi başardı.

"ARTIK KIYIYA VURACAK BALIKLARIN MİDESİNDEN MASKE ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"

Çevreye zararlarından ötürü şirketler, artan oranda yeniden kullanılabilir maske üretimine geçiyor ve yönetim de kent sakinlerine, yıkanabilir maske kumaşı vermek için bir girişim başlattı.

Ancak şimdilik tek kullanımlık maskeler, ilk tercih olmaya devam ediyor.

Stokes, "Artık ne zaman öldükten sonra kıyıya vuran bir yunusun ya da bir balığın midesinden maske çıkacak diye bekler oldum." diyor ve sahilde topladığı maskeleri göstererek ekliyor, "Açıkçası bunlar deniz ortamına giren yeni atıklar ve balıklar yemekle karıştırabilir." sözleriyle yeni bir çevre felaketinin denizleri beklediğini vurguluyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.