DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Anne şempanzelerin neden mağaraları daha fazla ziyaret ettiği ortaya çıktı

Anne şempanzelerin neden mağaraları daha fazla ziyaret ettiği ortaya çıktı

Aşırı sıcaklar nedeniyle Senegal'deki Batı Afrika şempanzelerin çareyi bölgedeki mağaraları "serinleme merkezi" olarak kullandığı belirlendi.

Yayın Tarihi: 07/08/20 09:24
okuma süresi: 3 dak.
Anne şempanzelerin neden mağaraları daha fazla ziyaret ettiği ortaya çıktı

Herkes kavurucu yaz sıcaklarından kaçmak ister. Buna primatlar da dahil. Primatlar aşırı sıcak günlerde ağaçlık alanlarda ve ormanlarda sıcaktan korunmak için yer bulamayınca mağaralara gidiyor. Ancak yeni bir araştırmaya göre serin mağaralara daha fazla gidenler yetişkin erkek ya da süt vermeyen dişiler değil anne şempanzeler.

Hakemli Uluslararası Primatoloji Dergisi'nde bu ay yayımlanan araştırmaya göre anne şempanzelerin mağara ziyaretleri yılın en sıcak günleriyle çakıştı ayrıca yılın en sıcak aylarında bu ziyaretler sıklaştı.

Araştırmada Senegal'in güneydoğusundaki geniş otlaklarda ve ağaçlık alanalrda yaşayan ve nesilleri tükenme tehdidi altındaki Batı Afrika şempanzelerine popülasyonu incelendi.

Burada 7 aylık kuru sezonda sıcaklık ortalama 43 santigrat derece. Bölgedeki mağaralar ise 12 derece santigratlık ısısıyla şempanzelere serinleme imkanı sunuyor.

Makalenin baş yazarı ABD'nin Indiana eyaletindeki Ball State Üniversitesi'nden primatolog Kelly Boyer Ontl "Şempanzelerin mağaralarda ne yaptığını bulma konusuyla gerçekten ilgileniyordum. Ne zaman burayı kullanıyorlar ve kimler buraya gidiyordu?" dedi.

2010'de yerel bir avcı Boyer'i Drambos Mağarası'na götürdü. Boyer'in mağaraya kurduğu kamera sistemi 2011'den 2013'e kadar 45 adet şempanze ziyaretini kaydetti.

Mağara ziyaretlerinin 35 şempanzeyi kapsadığı, bunların 17'sinin yetişkin dişilerden (10'u bebek emziren annelerdi), 3 yetişkin erkeği, 5 genç şampanzeyi ve 10 bebeği içerdiği anlaşıldı.

45 ziyaretin 42'sinin ise süt veren dişiler tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Bu ziyaretlerde bebekler birbirleriyle oynarken dişi şempanzeler dinleniyor ve sosyalleşiyordu.

Dr. Boyer Ontl "Mağara emzirmek için kullanılmıyordu. Rehidrasyon (su kaybını takiben, herhangi bir yolla vücudun tekrar normal suyunu kazanması) amaçlı bir serinleme merkeziydi" dedi.

Zira emziren anneler bebekleri için normalden daha fazla suya ihtiyaç duyuyor.

Çevre koruma aktvistleri ve bilim insanları şimdi varlıkları insan kaynaklı madencilik faaliyetleri ve yaşam alanı tahribatı nedeniyle risk altında olan Batı Afrika şempanze nüfusunu korumak için bu primatların kullandığı tüm mağaraları tespit etmeyi planlıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.