DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Bir sıçanın kendisinden yüzlerce kat büyük filleri nasıl devirebileceği bulundu

Bir sıçanın kendisinden yüzlerce kat büyük filleri nasıl devirebileceği bulundu

Yeleli sıçanlar, zehirli bir ok ağacının dallarını kemiriyor ve ağızlarında çiğneyerek hazırladıkları zehirli içeriği kürklerine doğru tükürüyor.

Yayın Tarihi: 01/12/20 08:25
okuma süresi: 3 dak.
Bir sıçanın kendisinden yüzlerce kat büyük filleri nasıl devirebileceği bulundu
A- A A+

Bilim insanları, bilimsel adı Lophiomys imhausi olan Afrika yeleli sıçanının aslında ne denli tehlikeli olabileceğini ortaya koydu.

Ürkek kemirgen soylarının aksine kirpiler gibi uyuşukça ortalıkta dolaşan bu sıçanlar, köşeye sıkıştıklarında siyah beyaz şeritleri ve ortasındaki bal peteği benzeri dokuya sahip kahverengi tüyleri ortaya çıkarıyor.

Smithsonian Koruma Biyoloji Enstitüsü ve Utah Üniversitesi’nde görevli biyolog Sara Weinstein’ın son araştırmasına göre bu süngerimsi tüyler, bir fili bile devirecek kadar güçlü bir zehir içeriyor. Üstelik bu zehri kendisi hazırlıyor.

Yeleli sıçanlar, zehirli bir ok ağacının dallarını kemiriyor ve ağırlarında çiğneyerek hazırladıkları zehirli içeriği kürklerine doğru tükürüyor. Böylece kendilerini sırtlanlar ve yabani köpekler gibi yırtıcı hayvanlardan koruyan bir tür kimyasal zırhla donatıyor.

İşte bu ritüel, yeleli sıçanları dünyanın bilinen tek zehirli kemirgenlerine dönüştürüyor ve bitkilerden zehir ödünç alan az sayıdaki memeli arasına sokuyor.

Geçen hafta Journal of Mammalogy isimli akademik dergide yayımlanan araştırma, türün tuhaf davranışlarını belgeleyen ilk çalışma değil. Sıçanların kürklerini zehirlediğini gösteren 2011 tarihli bir çalışmada bilim insanları bir sıçanı incelemişti.

Weinstein ve ekibi ise tuzağa düşürüp laboratuvara getirdikleri 25 farenin zehri kürklerine sürdüğü davranışları inceleyerek bir model ortaya koydu. Öte yandan araştırmacılar, sıçanın kürküne ne sıklıkla zehir sürdüğü ve ve toksinleri nasıl tolere ettiğinden hala emin değil.

Çalışmaya dahil olmayan, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'den ekolojist Kwasi Wrensford, aslında bu sıçanların bilim dünyasında çok uzun süredir ilgi topladığını ifade etti: “Şimdi bu hayvanı böyle sürprizlerle dolu kılan paketi açmaya başlıyoruz.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.