DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla, haşere mücadelesini anlattı

Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla, haşere mücadelesini anlattı

Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla, haşere mücadelesinin önemini anlatarak, “Sivrisinek larvası görülen tüm kaynaklarda biyolojik larvasit kullanılmalı” dedi.

Yayın Tarihi: 25/10/21 07:31
Güncelleme Tarihi: 25/10/21 09:03
okuma süresi: 4 dak.
Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla, haşere mücadelesini anlattı

Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla, haşere mücadelesini Kıbrıs Postası için anlattı.

“5 YAŞ ALTI ÇOCUKLARIN SITMAYA YAKALANMA ORANI OLDUKÇA YÜKSEK”

Sivrisineklerin sıtma ve Batı Nil virüsü başta olmak üzere birçok bulaşıcı hastalığın taşıyıcısı olduğuna işaret eden Mulla, Birleşmiş Milleler verilerinden alıntı yaptı. Mulla, 2019 yılında dünya genelinde 229 milyon insanın sıtma hastalığı geçirdiğini.409 bin kişinin sıtmadan öldüğünü hatırlattı. Özellikle 5 yaş altındaki çocukların sıtmaya yakalanma oranlarının oldukça yüksek olduğunu belirten Mulla, 2019 yılı verilerine göre sıtmadan hayatını kaybedenlerin yüzde 67’sinin 5 yaş altındaki çocuklar olduğunu ifade etti.

“ADADA SITMAYI TAŞIYAN SİVRİSİNEKLER MEVCUT”

Sıtmayı taşıyan sivrisineklerin adada mevcut olduğunu dile getiren Mulla, “Sıtma paraziti açısından riskli bir bölgeyiz” dedi. Ölümcül sıtmanın görüldüğü Afrika ülkelerinden gelen göçmen popülasyonu ile ölümcül sıtmanın bile Kıbrıs’a gelmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Mulla, “2017 yılında Esentepe’de 3 kişide sıtma vakası tespit edilmiştir” hatırlatmasını yaptı.

“BATI NİL VİRÜSÜ ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR”

Batı Nil virüsü tehlikesinden de bahseden Mulla, virüsün Kıbrıs’ta görülebileceğini vurguladı.  Sivrisineklerin Batı Nil virüsünü kuşlardan alıp, insanlara taşıdığını anlattı. Mulla, “Bazı vakalar çok ağır geçirilir ve hastalık merkezi sinir sistemine etki eder ve ensefalite yol açar, hatta ölümle bile sonuçlanabilir” dedi.  Entegre sivrisinek mücadelesinin önemine değinen Mulla, “Kültürel, Fiziksel, Biyolojik ve Kimyasal mücadele yöntemlerinin tamamının belirli bir plan ve disiplin içerisinde uygulanması yöntemidir” tanımıyla entegre sivrisinek mücadelesini anlattı.

“SİVRİSİNEK ÜREME ALANLARI ORTADAN KALDIRILMALI”

Broşürler hazırlanarak, toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Mulla, mevcut sivrisinek üreme kaynaklarının tespit edilip, bu kaynakların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Başkan Mulla, kış aylarında artan yağışlarla birlikte derelerde görülen moloz, devrilen ağaçlar, hurda araçlar ile oluşan tıkanıklıkların temizliğinin yapılması gerektiğini de dile getirdi.

“BİYOLOJİK LARVASİT KULLANILMALI”

“Sivrisinek larvası görülen tüm kaynaklarda biyolojik larvasit kullanılmalı” diyen Mulla, göletlere ve derelere sivrisinek larvaları ile beslendiğinden mücadelede önemli bir rolü olan Gambusia affinis türü balıkların bırakılması gerektiğini söyledi.

“HAVAYA İLAÇ ATILMASI, ETKİLİ KAYNAK MÜCADELESİ YAPILMADIĞINI İŞARET EDER”

Kıbrıs’ın kuzeyinde yaygın olarak görülen havaya ilaç atarak yapılan mücadelenin etkili kaynak mücadelesi yapılamadığına işaret ettiğini ifade eden Mulla, “Sivrisinekler uçkun aşamasında hastalıkları yayabildiklerinden uçmadan sivrisinekleri kontrol altına almak hastalıklarla mücadelede en önemli husustur” diyerek, sözlerini tamamladı. Mulla ayrıca, kimyasal yöntemin sadece Kaynağın geç tespit edildiği durumlarda veya salgın durumlarında, uçkunun tekrar üremesini engellemek amaçlı sadece akşam ya da sabah saatlerinde lokal olarak yapılabileceğini vurguladı. Öte yandan küpdüşenlerle ilgili de bilgi veren Mulla, "Geceleri aktif olan bu sinek türü ile biyolojik bir mücadele yöntemi  yoktur. Evlerinde çim, çit, ağaç gibi ortamlar bulunan kişiler, geceleri yatmadan bu ortamları suladıkları taktirde küp düşenler kanatları ıslandığı için uçamayacaklarından bu şekilde fiziksel mücadele etmiş olacaklardır" dedi. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.