DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Arı şahinleri özgürlüklerine kanat çırptı...

Arı şahinleri özgürlüklerine kanat çırptı...

Yaban Hayat Hastanesi ve Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi’nin misafiri olan üç arı şahini tedavilerinin ardından özgürlüklerine kanat çırptı.

Yayın Tarihi: 29/11/21 23:24
okuma süresi: 4 dak.
Arı şahinleri özgürlüklerine kanat çırptı...
A- A A+

Doğa Parkı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Yaban Hayat Hastanesi ve Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi’nin misafiri olan üç arı şahini Pernis apivorus tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin tamamlanmasını takiben özgürlüklerine kanat çırptı.

Sonbahar göçleri ülkemizde yarım kalan, sağlıklı bir ekosistemin göstergesi olan, bu üç arı şahininden biri bundan sonra da kurumumuza göç yolu ve kışlama bölgesi konusunda üzerine takılan uydu vericisi sayesinde veri sağlayamaya devam edecek. Böylelikle uzmanlarımız türün biyolojisini ve göç davranışlarını daha iyi analiz ederek türün korunması konusunda daha kapsamlı çalışmalar yürütebilecekler.

Ülkemizde yalnızca ilkbahar ve sonbahar göçlerinde gözlemlenebilen arı şahinlerinin sayısı doğal yaşam ortamlarının yok olması, yasadışı avcılık ve zehirlenme gibi sebepler yüzünden azalıyor.

Kıbrıs, Avrasya-Afrika göç yolunda bulunan önemli bir dinlenme bölgesidir. Uzun, yorucu ve vurulma, zehirlenme, besin kıtlığı gibi birçok potansiyel tehditle karşı karşıya olan yüzlerce göç yorgunu yırtıcı kuş dinlenmek ve beslenmek amacıyla Kıbrıs’ta konaklar. Bu yırtıcıların onlarcası da gerek sağlık durumlarının kötü olması gerek vurulması gerekse trafik kazası gibi çeşitli sebeplerle Doğa Parkı çatısı altında faaliyet gösteren Yaban Hayat Hastanesi ve Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi’nin misafiri olmak zorunda kalır. Doğa Parkı bünyesinde faaliyetlerine devam eden Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü (KYHAE) de sağlıklı bir yaban hayatın ve daha genel çerçevesi ile doğanın araştırılması ve korunması amacıyla çalışmalarını sürdürmekte. KYHAE özellikle yaban hayatın karşı karşıya olduğu sorunları zaman ve mekana dayalı olarak analiz ederek bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla teknolojinin yaban hayat çalışmalarına entegrasyonu konusunda yenilikçi uygulamalar sergiliyor.

Doğa Parkı direktörü Kemal Basat, uydu vericisi takılarak salınan arı şahini konusunda şunları söyledi:

“Avrasya-Afrika göç yolunun tam ortasında bir adada bulunan ülkemiz özellikle süzülerek göç eden yırtıcı kuşlar, leylekler, turnalar ve pelikanlar gibi kuş grupları için oldukça stratejik bir öneme sahip. İri cüsseli olan bu kuşlar kanat çırpmak yerine termal adı verilen yükselen sıcak hava akımlarını kullanarak göç ediyor, ancak termaller Akdeniz örneğinde de olduğu gibi denizlerin üzerinde oluşmuyor. Yapılan çalışmalar ülkemizden geçen göç yollarının çoğunlukla Antalya, Mersin – Lübnan, İsrail ekseninde olduğunu gösteriyor. Kurulduğumuz günden bu yana teknolojinin yaban hayatın izlenmesi ve korunması amacıyla kullanılması konusunda ülkemizde birçok örnek projeye ve uygulamaya imza attık ve atmaya devam edeceğiz. İşte bugün uydu vericisi takılarak salınan arı şahini de bu uygulamaların en güzel örneklerinden biri. Böylelikle arı şahinleri ve diğer yırtıcı kuş türlerinin göç davranışları konusunda daha detaylı bilgiler sağlayarak türlerin korunması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.